Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri Ala-Satakunnan yhdistys

Ala-Satakunta
Navigaatio päälle/pois
Syksyistä Pyhäjärveä Isoluodon saaresta kuvattuna

Säkylän Pyhäjärveä sanotaan Satakunnan helmeksi, mutta se on myös luonnonystävän helmi. Lounais-Suomen suurin järvi, joka sijaistee  Euran, Säkylän ja Pöytyän kunnissa. Ainoa järvi Suomessa, joka on valittu kahden maakunnan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntajärveksi. Järvi on kirkasvetinen ja matala,   sillä on aava  yhtäjaksoinen järvenselkä. Sen ekologia on herkkä, se onkin yksi Euroopan tutkituimmista järvistä. Keskisyvyys 5.5m. Syvin kohta, 26m sijaitsee  Yläneeltä Mestilään ulottuvalla  kallioruhjeen kohdalla.

Saaria on 99kpl  ja ne ovat pieniä.  Suurin on Iissalo Säkylän edustalla. Toiseksi suurin, Emäkari on  keskellä järveä 2,5km Pyhäjoen edustalla. Kauttuan edustalla ovat Himmi, Kalasaari ja Isoluoto.

Pyhäjärvi on tunnettu kalaisuudestaan. Kalastajien tärkeimpiä lajeja ovat mm muikku, siika, ahven ja täplärapu.

Lintuharrastajille järvi on monipuolinen kohde; järvellä on runsas linnusto, sekä aavojen vesien, että rehevien vesistöjen lajeja.  Säkylässä sijaitseva Sarvonlahden lintutorni ja läheiset Säkylän peltoaukeat ovat lintuharrastajien suosiossa.

Luontokuvaajalle Pyhäjärvi tarjoaa erilaisissa sääolosuhteissa, eri vuorokauden ja vuodenaikoina inspiroivia maisemia ja kuvauskohteita. Kauttuanlahdella sijaitseva kaunis Kalasaari taitaakin olla järven kuvatuimpia kohteita.

Rannat vaihtelevat rehevistä lehdoista, rantametsiköistä huikeisiin kalliorantoihin. Vaikka mökkejä on paljon, suurimmat hiekkarannat on jätetty vapaiksi. Yksityisten suojelemia alueita on Laankallio Sieravuoren edustalla, saaret Iissalo, Emäkari ja Mustanmetsänkari Säkylässä. Euran Kauttuanlahden ja Harolan suunnassa on natura-aluetta. Luvalahden pohjoispuolisko, Uusiluoto, Hiittenkari ja Kalasaari, joten järven pohjoisosa yhdessä läntisen rantametsien kanssa muodostaa hienon rauhoitetun kokonaisuuden.

Parhaiten järveen pääsee tutustuma kanootilla ja veneillen. Pyhäjärven tuulet ovat oikukkaita, 25km pitkä järven selkä voi nostaa nopeasti terävääkin aallokkoa. Eurassa ja Säkylässä veneilijöille on vuokrattavana laituripaikkoja, myös kanootteja voi vuokrata.

1850 luvulla järven pintaa laskettiin Kauttuan koskea perkaamalla, jolloin  järven vesi laski 1,8m. Saarissa ja rannoilla on vieläkin nähtävissä vanha rantavalli. Vuonna 1925 harkittiin koko järven kuivaamista peltomaaksi, joka onneksi jäi tekemättä.

Paikallisluonto

Koskeljärvi

Metsola

Euran keskustan lähistöllä, sen itäpuolella sijaitseva lähes 20 hehtaarin suuruinen Metsolan ikikuusikko on ollut vuodesta 1982 lähtien…

Lue lisää

Hömötiaisenmetsä

Lepakot harrastuksena

Lepakoiden harrastaminen on hauskaa ja mielenkiintoista, eikä edes vaikeaa. Voit katsella niiden lentoa kesäöisin, rakentaa lepakoille pönttöjä…

Lue lisää

Harolanlehto

[caption id="attachment_850" align="aligncenter" width="384"] Kotkansiipiä Ämmänlammen purolla[/caption]

Lue lisää

Wanhan Apteekin puutarha

Wanhan Apteekin puutarha on Kiukaisten vanhan, puretun apteekkirakennuksen ympäristön villiintynyt puutarha ja niitty. Ympäristöseura aloitti…

Lue lisää

Ruukinpuiston luontopolku

Kauttuan Ruukinpuiston luontopolku uudistettiin kesällä 2015. Polun suunnittelivat ja toteuttivat yhteistyössä Euran kunta, Ahlström Kiinteistöt…

Lue lisää

Metsolan linnustoselvitys 2017

Oheisesta linkistä pääset katsomaan Ilkka Kuvajan kesällä 2017 tekemää linnustoselvitystä:

Lue lisää

Kololinturaportit Kiukaisista vuosilta 2006-2010

Täältä löydät kololintujen pesintäraportit vuosilta 2006-2010.

Lue lisää