Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri Ala-Satakunnan yhdistys

Ala-Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Ennätysmäärä melojia Eurajoessa

Viime lauantaina 11.6. järjestettiin 16. Eurajoki -melonta. Vuosittain järjestettävällä melonnalla halutaan kiinnittää huomiota Eurajoen luontoon ja sen tarjoamiin monipuolisiin virkistysmahdollisuuksiin sekä joen tärkeään merkitykseen jokivarren erikoismaataloudelle. Eurajoen puhtaus on koko seudulle ensiarvoisen tärkeää. Tänä vuonna melojia oli ennätysmäärä kolmekymmentä. Melojien intoa ei pystynyt lannistamaan edes majava, joka oli tukkinut jokiuoman Kiukaisten Laukolassa kaatamallaan isolla haavalla. Neuvokkaat melojat selvisivät esteestä raivaamalla puun latvaosaa.

Melonnan yhteydessä tarkkaillaan perinteisesti jokivarren linnustoa. Tänä vuonna havaittiin kaikkiaan 45 lajia. Silmiin pistävää oli telkkäpoikueiden vähälukuisuus. Melontareitin varrelta tehtiin ainoastaan kolme telkkäpoikuehavaintoa. Yölaulajista äänessä olivat ainoastaan päivälläkin aktiivisesti laulava ruokokerttunen sekä vasta äskettäin muuttomatkaltaan saapunut laulutaituri viitakerttunen. Muita mielenkiintoisia havaintoja olivat tikli, mustapääkerttu, pensastasku ja tuulihaukka. Retken lintuhavainnot kruunasi peltosirkku, joka on Suomessa erittäin uhanalainen laji, mutta Eurajoki -varressa sitä edelleen tavataan.

”Kannatti lähteä” totesi helsinkiläinen Panu Mattila, joka löysi joesta pullopostia. Kauttualainen Lenni 9v. oli lähettänyt 25.6.2013 viestin, jossa hän muun muassa kirjoittaa: ”jos löydät tämän niin olet onnekas”. Luonnontarkkailuun keskittyneeseen retkimelontaan osallistui kaikenikäisiä melojia vasta-alkajista kokeneisiin merimelojiin. Paikkakuntalaisten lisäksi melojia oli muun muassa Porista, Raumalta, Kokemäeltä ja Helsingistä. Melonnan järjestivät Euran Kanoottiklubi ja Ala-Satakunnan Ympäristöseura.

Kuva: Jarmo Väkiparta ”Majavan kaatama haapa”