Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorppia ja järvikaloja suojellaan rakentamalla katiskoja Juha Taskisen ja Kari Hietalahden opastuksella Mikkelissä ja Joensuussa

Kari Hietalahti ja Juha Taskinen kalastavat katiskalla
Kari Hietalahti ja Juha Taskinen kalastavat katiskalla

Tiedote. Julkaistu: 11.02.2019, 06:00
Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää talvella 2019 norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustalkoita Mikkelissä ja Joensuussa. Tapahtumilla halutaan kannustaa vapaa-ajankalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen ja jakaa tietoa Saimaan uhanalaisista järvikaloista. Talkoisiin ovat tervetulleita kaikenikäiset. Talkoissa opettajina toimivat luontokuvaaja ja kalastaja Juha ”Norppa” Taskinen sekä näyttelijä Kari ”Hissu” Hietalahti. He antavat myös vinkkejä katiskakalastukseen ja saaliin käsittelyyn.

Näyttelijä Kari Hietalahti kertoo lähteneensä edistämään katiskakalastusta, koska savonlinnalaislähtöisenä Saimaa ja saimaannorppa ovat hänelle tärkeitä.

”Erityisesti kannan huolta Saimaan uhanalaisista kalalajeista, järvilohesta, saimaannieriästä ja järvitaimenesta. Verkkokalastuksesta luopuminen turvaa niin norpan kuin kalojenkin selviytymistä.”

Katiskanrakennustalkoissa on mahdollisuus päästä itse rakentamaan helppokäyttöisiä ja norpille turvallisia Saimaa-katiskoja. Katiskan teko ei vaadi erityistaitoja, joten jokainen voi oppia tekemään Saimaa-katiskan itse. Katiskanrakennustalkoissa tarvikkeet ja työkalut ovat valmiina, ja osallistujien tarvitsee tuoda mukanaan vain iloista mieltä. Jos katiskanrakennusta ei pääse opettelemaan paikan päälle, siihen voi tutustua myös itsenäisesti. Ohjeet Saimaa-katiskan rakentamiseen löytyvät Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.

Talkoissa valmistuvat katiskat jaetaan vapaa-ajankalastajille Vaihda verkot katiskaan -tapahtumissa Savonlinnassa 27. huhtikuuta 2019 ja Puumalassa 6. heinäkuuta 2019. Katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen norpille vaarallisen verkkokalastuksen välttämisestä. Talkoissa on mahdollista myös lunastaa katiska itselleen tarvikemaksuja vastaan.

Katiskanrakennustalkoiden ajankohdat:

Mikkeli

Su 17.2.2019 klo 12–15, Kulttuuritalo Tempo, Mikonkatu 23, 50100 Mikkeli

Joensuu

Su 24.2.2019 klo 12–15, Laulutalo, Kauppakatu 51, 80100 Joensuu

Yleisölle järjestettävien katiskanrakennustalkoiden lisäksi talkoita järjestetään myös Saimaan alueen osakaskunnille ja muille yhteisöille.

Miksi katiskakalastusta?

Katiskanrakennustalkoot ovat osa kestävän katiskakalastuksen edistämiseen tähtäävää hanketta, jota rahoittaa ely-keskus. Oikeanlaisella katiskakalastuksella voidaan suojella Saimaan uhanalaisia kaloja sekä saimaannorppaa, kun niille vaaralliset pyydykset jätetään laskematta.

Norpalle vaarallisten pyydysten, kuten verkkojen ja löysänieluisten katiskojen, käyttöä on rajoitettu asetuksella ja sopimuksilla, mutta rajoitukset eivät ole edelleenkään kattavia alueellisesti eivätkä ajallisesti. Vuosittain tulee edelleen tietoon usean norpan kalanpyydyskuolemia. Siksi Luonnonsuojeluliitto haluaa katiskatalkoiden ja -tapahtumien myötä kannustaa kalastajia siirtymään vapaaehtoisesti norppaturvallisiin kalastusmenetelmiin myös rajoitusaikojen ulkopuolella ja koko saimaannorpan levinneisyysalueella.

Lisätiedot:

Hanne Kosonen, Luonnonsuojeluliiton Katiskakalastusta Saimaalle -hanke, p. 050 306 7328

Kaarina Tiainen, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori, p. 050 530 3270

Markku Nironen, Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja, p.050 66180