Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Hämähäkkejä bongaamaan

Aamukasteinen hämähäkinverkko on helppo löytää ja kuvata.

Hämähäkit ovat kiehtovia otuksia. Suomessa on yli 600 hämähäkkilajia, eikä niiden joukossa ole yhtään ihmiselle vaarallista lajia. Vain muutama laji ihmiselle lievästi myrkyllinen, kuten veden alla elelevä vesikki, entiseltä nimeltään vesihämähäkki. Se ei pure ihmistä, jollei sitä mene käpistelemään. Pitkin vedenpintaa juokseva raitarantuli sekoitetaan usein vesikkiin.

Raitarantuli pystyy juoksemaan pitkin veden pintaa, koska se ei riko veden pintajännitystä. Tarvittaessa se pääsee veden alle piiloon.

Hämähäkkien kuvaamisessa minua kiehtovat sekä itse otus että niiden tekemä seitti. Seittiaines syntyy hämähäkin takaruumiin kehruurauhasissa. Seurasin, kun ristihämähäkki paketoi verkkoon lentäneen paarman. Se kelasi seittilankaa monta lankaa vierekkäin samaan tapaan kuin loimet ovat kangaspuissa. Luulin, että seittilankaa erittyy vain yhdestä rauhasesta.
Jaakko Kuurne avarsi tietämystäni facebookin hämähäkkiryhmässä. ”Hämähäkeillä on useita erityyppisiä seittirauhasia, jotka kaikki erittävät erilaista seittiä eri käyttötarkoituksiin. Ristihämähäkillä on kuutta eri rauhastyyppiä, joista saaliin paketointiin käytettävää ohutta silkkimäistä seittiä erittää noin 300 pientä rauhasta. Verkon päälankojen kudontaan käytetään neljää rauhasta, joiden erite punotaan yhdeksi langaksi. Osalla hämähäkeistä on kehruunystyjen edessä kehruulevy, jonka avulla tämä hienojakoisin silkki saadaan nukkaiseksi ja erittäin tarttuvaksi.”

Kuvasin kangassirppihypykkiä ja taas yllätyin. Se hyppää paikasta toiseen pitkiä loikkia, mutta se erittää seittilankaa ”turvaköydeksi” kuin benjihypyssä ikään. Seittilanka on paksuuteensa nähden teräslankaa vahvempaa.

Vastavaloon kuvattuna hämähäkin seitti toimii prismana, ja siinä voi nähdä sateenkaaren värit.

Kosteus ja verkkoon pudonneet roskat pilaavat hämähäkin seittejä. Paras aika mennä kuvaamaan verkkoja on rankkasateen jälkeisenä aamuna, sillä hämähäkki kutoo joka päivä uuden verkon. Jos aamu on ollut kostea, niin verkoissa voi nähdä tuhansia kimmeltäviä kastepisaroita.

Hämähäkkien nimet on uusittu kuvaamaan paremmin lajeja. Pedokit syövät muita hämähäkkejä, ristihämähäkit ovat ristikkejä ja pallohämähäkit pallokkeja. Uudet nimet ovat varsin hauskoja, kuten täplänupikki, taigapoimukki, kyhmypatikki, sukkulatanakki ja viirunopsakki.

Keltainen kukkaravukki vaanii hyönteisiä punakämmekkän kukassa. Se ei kudo verkkoa.

Hämähäkit saattavat aiheuttaa ihmisissä pelkoa, mutta ilmiö kuuluu vain eurooppalaiseen kulttuuriin. Se on tutkijoiden mukaan opittua käyttäytymistä. Oma äitini sanoi, ettei hämähäkkiä saa tappaa, koska se tuo onnea taloon. Koska äiti ei pelännyt hämähäkkejä, niin en minäkään saanut hämähäkkifobiaa.

Anna-Liisa Pirhonen

Kirjoittaja on Etelä-Karjalassa asuva luontovalokuvaaja ja luonnonmaantieteilijä.

 

Sukkulatanakin voi nähdä keväällä lämmittelemässä kyykäärmeen niskassa.