Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Ketunpennut palautettiin luontoon

Vapauden riemua. Ketut kirmasivat pitkin peltoa ja pomppasivat välillä korkealle. Kuva Anna-Liisa Pirhonen.

Anna-Liisa Pirhosen blogi

Orvot ketunpennut palautettiin luontoon

Armilan sairaalan alueelta viime kesäkuussa kiinniotetut orvot ketunpennut viettivät kesän villieläinhoitolassa. Niiden emo löytyi kuolleena 16. kesäkuuta, samoin kaksi viidestä pennusta. Villieläinhoitolassa pennut sijoitettiin metsätarhaan. Kesän aikana ne opetettiin pelkäämään ihmistä ja pyydystämään itse ruokaansa. Hanke onnistui, sillä kettujen ulosteesta löytyi jyrsijöiden luita.

10. syyskuuta kolme pentua olivat valmiita vapautettaviksi. Vapaaehtoinen auttaja toi autollaan pennut Lappeenrantaan, ja kuljetuskoppa siirrettiin autooni huoltoasemalla. Viimeinen matkaosuus kohti vapautta alkoi helteisessä säässä.

Vapaus odottaa ketunpentuja. Ne kuikuilivat ihmeissään kuljetuskopasta pellolle kun avasin takaluukun. Kuva Anna-Liisa Pirhonen.

Ajoimme SEY:n paikallisen eläinsuojeluneuvoja Mirkka Nousiaisen kanssa kauas Lappeenrannan kaupungin ulkopuolelle sänkipellon laitaan. Kannoimme kuljetuskopan keskelle peltoa. Viritin kuljetuskopan viereen kameran ottamaan videota ja poistuin toisen kameran kanssa pellon laitaan. Nousiainen avasi kopan oven ja kiiruhti pois pellolta.

Kuvasin pitkällä telellä kettujen vapauteen lähtemistä. Ensimmäinen kettu lähti kopasta kuin ohjus, ja pian toinen seurasi perässä. Kolmas pentu, Börje, oli arka ja varovainen. Se empi pitkään ennen kuin uskaltautui ulos kopasta.

Börje arasteli uutta ympäristöä ja lähti vapauteen viimeisenä. Kuva Anna-Liisa Pirhonen

Kettujen vapauttamispaikka on laaja peltoaukea, jossa riittänee myyriä ja hiiriä. Poikasia tukiruokitaan pari kertaa viikossa jonkin aikaa, ja niitä seurataan riistakameralla.

Nousiainen on tehnyt kettuemon ampumisesta rikosilmoituksen. Poliisi tutkii tapausta metsästysrikoksena. Imettävä kettuemo ammuttiin rauhoitusaikana kaupunkialueella. Myös kaksi poikasta löytyi kuolleena noin kilometrin päästä katujen risteyksestä. On selvää, etteivät pennut kulkeneet sinne omin jaloin.

Lappeenrannassa on rottaongelma. Seurasin alkukesästä kettuemoa monena iltana. Se toi monet monituiset kerrat poikasilleen syötäväksi rotan. Kettu on kaupungissa tehokas jyrsijöiden hävittäjä ja neljällä jalalla kulkeva puhtaanapitolaitos. Jos emon olisi annettu elää, olisi se vähentänyt rottaongelmaa. Joku teki päätöksen valita cityrotat vilistämään pitkin katuja kettujen sijaan.

Tarinan alku https://staging.sll.fi/etela-karjala/2019/06/24/borje-kettusen-perhe/

Teksti ja kuvat:
Anna-Liisa Pirhonen

Kirjoittaja on Etelä-Karjalassa asuva luontovalokuvaaja ja luonnonmaantieteilijä.

Ketut juoksivat metsään ja hävisivät kasvillisuuden sekaan. Kuva Anna-Liisa Pirhonen.