Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Norp­pa­tur­val­lis­ten Saimaa-katiskojen rakentaminen talkoilla jatkuu Etelä-Karjalassa

Saimaannorpan suojelussa katiskakalastus on erittäin tärkeä ja tehokas keino. Katiska on norpalle turvallinen, kun sen nielu ei pääse leviämään yli 15 cm. Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala on aktiivisesti kannustanut Saimaalla kalastavia siirtymään katiskakalastukseen. Jo parin vuoden ajan Luonnonsuojeluliitto on järjestänyt talkoita, joissa voi tutustua Saimaa-katiskan rakentamiseen.

Työ katiskojen parissa jatkuu nyt Etelä-Karjalassa. Talvikauden katiskatalkoiden sarja aloitetaan Saimaan Luonto- ja tiedekeskus SAIMAARIUMin tiloissa maanantaina 14. lokakuuta klo 17 alkaen. Tilaisuudessa tutustutaan kuvin Saimaa-katiskan historiaan sekä saimaannorpan ja suojelutyön nykytilanteesen. Katiskojen rakentaminen alkaa noin klo 17.30.

Ensikertalaisella katiskan rakentamiseen menee noin kaksi tuntia. Rakentaminen ei ole vaikeaa ja se onnistuu myös lapsilta. Ohjaajat opastavat kädestä pitäen tarpeen mukaan.
Katiskan voi lunastaa itselleen tarvikehintaan 25 € tai sen voi rakentaa Luonnonsuojeluliitolle tulevia Vaihda verkot katiskaan -tapahtumia varten.

Katiskatalkoita ja norpansuojelutyön infotilaisuuksia pidetään syys–talvi–kevätkaudella noin kerran kuukaudessa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Norpalle vaaralliset kalastustavat, suurimpana uhkana verkkokalastus, tappavat edelleen erittäin uhanalaisia saimaannorppia ja hidastavat kannan kasvua. Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut kuusi kalanpyydyksiin kuollutta norppaa, mutta todellinen kalanpyydyskuolleisuus on 2–3-kertainen havaittuun nähden.

Katiskatalkooilta ma 14.10. klo 17, Saimaan Luonto- ja tiedekeskus SAIMAARIUM, Satamatie 8, Lappeenranta.

Lisätiedot:
Kaarina Tiainen, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi

Lisätietoja katiskakalastuksesta ja Saimaa-katiskan rakentamisesta:
https://staging.sll.fi/mita-me-teemme/saimaannorppa/kalasta-oikein-norppavesilla/saimaa-katiska/