Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Suo kutsuu kulkijaa

Kuva: Liisa Laitinen

Talvella suoaukea on kylmä ja valkea. Kevään tehdessä tuloaan lumelle ilmaantuvat teerien soidintemmellyksen jäljet kuin monimutkaisen tanssin kuviot koristeenaan jokunen taistelun tuiskeessa irronnut höyhen.

Sitten lumi sulaa, mutta suo on vielä jäässä. Kylmänä kevätaamuna rahkasammaleita ja muita suon kasveja verhoaa auringossa kimaltava kuura, ja hopeista kauneutta hohtaa kaikkialla, kunnes lämpö nousee.

Kevät etenee ja suolammet sulavat heijastamaan taivaan värejä. Suon linnut palailevat muutolta: joutsenet, kurjet, töyhtöhyypät, kuovit, valkoviklot, lirot, kapustarinnat, pensastaskut, niittykirviset… Suon aamu on täynnä ääniä. Jotkut jäävät, toiset jatkavat matkaa.

Auringon lämmittäessä rinnettä suon reunalla päivän tunnit vilahtavat nopeasti suon elämää seuraillessa. Myöhemmin keväällä suon ilmatilaan ilmaantuvat perhoset, välkehtivät lentotaiturit, sudenkorennot ja monet muut hyönteiset.

Suon kasvimaailmassa ihailtavaa riittää. Mitä lähempää katsoo, sitä lumoavammilta vaiveroiden, tupasvillojen, suomuurainten, suokukkien ja muiden suon kasvien kukinnot näyttävät. Kesäkuun puolella rämeen tuoksu muuttuu huumaavaksi suopursujen avatessa kukkansa. Kihokin lehdillä kimmeltää kavala kauneus. Kaikkein alimpana loistavat eri lajisten rahkasammalten lukemattomat sävyt.

Kesä kuluu, linnunpoikaset varttuvat, perhosten lajit vaihtuvat, ja – jos säät ovat suosineet – suon kultaiset marjat, lakat, kypsyvät.

Kuva: Liisa Laitinen

Kuulaana syyspäivänä suo loistaa keltaisena, punaisena ja kullanruskeana rahkasammalten värien voimistuessa ja muiden suokasvien tullessa ruskaan. Suolampien sini on syvempää. Viimein kuura koristaa jälleen rahkasammalia, halla maustaa karpalot makeammiksi ja lammet jäätyvät.

Suo kutsuu kulkijaa tarjoten rauhaa ja virkistystä. Vastaisitko suon kutsuun?

Liisa Laitinen
Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala
Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys

Jaa oma ikimuistoinen suohetkesi ja osallistu #hetkisuolla-kuvahaasteeseen!

Luonnonsuojeluliiton sosiaalisen median kanavissa (Facebook, Instagram, Twitter) on parhaillaan käynnissä #hetkisuolla-kuvahaaste, johon kuka tahansa voi ottaa osaa. Osallistuaksesi haasteeseen

  • julkaise somessa suokuvasi ja kerro lyhyt tarina mieleenpainuneesta hetkestäsi suolla
  • lisää julkaisusi yhteyteen tunnisteet #hetkisuolla ja #irtiturpeesta
  • haasta muita mukaan! Tägää ystäväsi tai vaikka poliitikko, taiteilija tai bloggaaja osallistumaan haasteeseen omalla tarinalla ja kuvalla.

Luonnonsuojeluliitto jakaa #hetkisuolla-tarinoita Instagramissa ja Twitterissä.

Muistathan myös allekirjoittaa Irti turpeesta -kansalaisaloitteen.