Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjanmaan piiri Etelä-Pohjanmaan yhdistys

Etelä-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Luontokuvat ja retkivinkit

Sopivia retkikohteita Etelä-Pohjanmaalta etsivälle emme malta olla vinkkaamatta Lakeuden Elämysliikunta ry:n sivuja, jossa on listattuna merkityt/elämysreitit alueella.

Tälle paikalle keräämme lisäksi kuvia ja vinkkejä toiminta-alueemme luonto- ja retkeilykohteista. Kannustamme jäseniämme ja kaikkia eteläpohjalaisessa luonnossa liikkuvia tarjoamaan kuvia ja retkivinkkejä tälle palstalle, nelli.nenonen (at) outlook.com, kirsi.haapamatti (at) gmail.com.

Honkanevalla ei silmä pökkää

Kesäkuu 

Retkivinkki juhannuksen lähestyessä! Valkolehdokit aloittelevat nyt kukintaansa, ja niiden komeita kukintoja voi löytää rehevilta niityiltä ja lehtomaisista metsistä. Yöllä valkolehdokki tuoksuu voimakkaasti yöperhosia ja luonnonystäviä houkutellen.

valkolehdokki
valkolehdokin kukinto, kuvaaja Hannu Tuomisto

Helmikuu
Etelä-Pohjanmaan luonnonsuojeluyhdistys järjestää helmikuussa usein koskikararetken Seinäjoen ja Pajuluoman sulapaikoille, joilla voi nähdä ravintoa etsiviä koskikaroja. Seuraa yhdistyksen netti- ja Facebook -sivuja ja lähde mukaan retkelle!

koskikara

Helmikuu
Seinäjoen ja Ilmajoen rajalla oleva Sahanneva on nyt kauneimmillaan. Suolle pääsee lumikenkäilemään tai hiihtelemään metsäsuksilla. Sahannevan tähtitornin vieressä on autolle muutama parkkipaikka, ja Sauralaksonmäen laavulla on mahdollista tehdä jopa nuotio. Hyvällä onnella voi nähdä riekon! Karttalinkki

Sahanneva

Helmi-maaliskuu 

Nyt kannattaa lähteä pöllöretkelle. Eri pöllölajit ovat äänessä hieman eri aikaan, mutta illan hämärtyessä voi lähteä liikkeelle. Tyynet ja kirkkaat illat ovat parhaita. Pöllöjä kannattaa etsiä sellaisilta metsäseuduilta, joilla on myös avomaita. Muista lämmin vaatetus!

viirupöllö
viirupöllö, kuvaaja Hannu Tuomisto

Toukokuu 

Kevätsateet saavat korvasienetkin kasvamaan. Satoaika on huhtikuusta kesäkuulle. Korvasieniä löytää hiekkaisista havumetsistä, männiköistä, kuusikoista ja hakkuuaukeilta kohdista, joissa maanpinta on rikkoutunut, esimerkiksi polkujen reunoilta. Hyviä kuvia ja lisätietoa sienestä löytyy mm. osoitteesta http://www.luontoportti.com/suomi/fi/sienet/korvasieni. Keitettynä, oikein käsiteltynä korvasieni on herkullinen, mutta tuoreena hengenvaarallisen myrkyllinen. Kerää vain sieniä, jotka tunnistat varmasti.

Kesäkuu 

Vuosittain juhannusta edeltävänä sunnuntaina vietetään luonnonkukkien päivää. Etelä-Pohjanmaan luonnonsuojeluyhdistys on viimevuosina osallistunut luonnonkukkien päivän viettoon yhteistyössä lähialueiden muiden Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten kanssa, jotka ovat järjestäneet opastettuja retkiä toiminta-alueidensa päivän teemaan sopiviin kohteisiin. Seuraa yhdistyksen netti- ja Facebook -sivuja ja lähde mukaan retkelle!

Nurmitädyke kukkii
Nurmitädyke kukkii