Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri

Etelä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Yläkoululaiset oppivat ilmastoasiaa ja neu­vot­te­lu­tai­to­ja

 

Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri ja Suur-Savon yhdistys ovat julkaisseet uuden ilmastonmuutosta ja neuvottelutaitoja käsittelevän materiaalin opettajien ja järjestöjen käyttöön.

Ilmastoneuvottelut yläkoulussa -materiaali on toteutettu Save Pond Hockey ry:n Mikkelissä vuosina 2017 ja 2018 järjestämien Pelastetaan pipolätkä -turnauksien tuotoilla. Vuonna 2017 Kerttu Hakala kehitti ilmastoneuvottelujen idean ja ja materiaalin, jota testattiin Mikkelin yläkouluilla. Elina Silkelä jatkoi työtä muokaten aineistot opetusmateriaaliksi.

Ilmastoneuvottelut yläkoulussa – Ohje ilmastoneuvotteluiden järjestäjälle antaa yläkouluikäisten nuorten kanssa toimiville mahdollisuuden valmistella ja järjestää kaksoistunnin mittainen ilmastoneuvottelusimulaatio. Nuoret osallistuvat neuvotteluihin rooliryhmien edustajina. Neuvottelujen tavoitteena on saada sovituksi ilmastosopimus kaksoistunnin loppuun mennessä.

– Neuvotteluja varten nuoret jaetaan maatalouden, metsätalouden, energiateollisuuden, autoteollisuuden, alue- ja liikennesuunnittelun, median, YK:n ympäristöohjelman ja ympäristöjärjestön edustajiin. Kullakin ryhmällä on omat tavoitteensa neuvotteluissa, joten nuoret oppivat samanaikaisesti ilmastokysymysten monimutkaisuutta sekä neuvottelutaitoja, kertoo ilmastoneuvotteluohjeen koonnut Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toimija Elina Silkelä.

– Nyt tuottamamme opetusmateriaali auttaa aikuista vetämään ilmastoneuvottelut vaivattomasti. Materiaali sisältää rooleista kertovat kortit, diaesitykset ja sopimuspohjan, sekä valmiita puheenvuoroja eri ryhmille jaettavaksi esitys- tai kannanottokortteina. Materiaali sopii niin opettajien, järjestöjen kuin muiden nuorten kanssa töitä tekevien käyttöön, kertoo Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Markku Nironen.

Opetusmateriaali: https://staging.sll.fi/2019/03/27/ylakoululaiset-oppivat-ilmastoasiaa-ja-neuvottelutaitoja-ilmastoneuvotteluissa/