Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri

Etelä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Vaihda verkot katiskaan Mikkelin Ristiinassa

Vaihda verkot katiskaan

Luonnonsuojeluliitto jakaa sata norppaturvallista katiskaa Mikkelin Ristiinassa.

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman Ristiinan S-Marketin pihalla lauantaina 12. kesäkuuta 2021 klo 11–14. Jaossa on ilmaiseksi sata katiskaa. Tapahtumalla kannustetaan Saimaan alueen kalastajia siirtymään norppaturvalliseen kalastukseen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Norppaturvallisen Saimaa-katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen pidättäytyä norpille vaarallisesta verkkokalastuksesta. Halutessaan tapahtumassa voi luovuttaa pois vanhoja kalaverkkoja. Katiskoja on yksi henkilöä kohti, ja ne on tarkoitettu norppa-alueilla, esimerkiksi Yövedellä ja Louhivedellä, kalastaville. Nämä vedet ovat norpan levinneisyyden reuna-aluetta, jossa on vain muutama norppa ja jossa jokaisen yksilön säilyminen on alueen kannan kasvun kannalta aivan oleellisen tärkeää.

“Vaihtamalla verkot ja löysänieluiset katiskat norppaturvallisiin katiskoihin Saimaalla kalastavat estävät monta turhaa norppakuolemaa. Siirtymällä norppaturvalliseen katiskakalastukseen suojellaan lisäksi Saimaan uhanalaisia lohikaloja, joita myös jää verkkokalastuksen sivusaaliiksi”, kertoo Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Koronavirustilanteen takia katiskat varataan etukäteen. Varauslomakkeen löydät täältä. Voit tehdä varauksen myös puhelimitse arkisin klo 10–16 numerosta 044 776 4230. Näin katiskan voi hakea rauhassa ilman jonottamista. Katiskanhakupisteillä noudatetaan terveysviranomaisten ohjeistusta sekä varmistetaan riittävät turvavälit toisiin ihmisiin.

Saimaa-katiskan voi myös rakentaa itse. Kuvalliset ohjeet ja ohjevideo löytyvät Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. Työkalujen hankinnan jälkeen yhden katiskan tarvikkeet maksavat noin 25 euroa. Katiskojen rakentamista voi opiskella myös talkoissa, joita järjestetään pitkin vuotta koronatilanteen niin salliessa.

Verkot ja löysänieluiset katiskat norppien uhkana

Joka vuosi useita norppia kuolee verkkoihin. Tänäkin keväänä yksi nuori norppa on jo menehtynyt kalaverkkoon. Kuolleiden saimaannorppien määrän on arvioitu olevan todellisuudessa lähes kolme kertaa havaittua suurempi, sillä vain osa saimaannorpan kuolleisuudesta tulee tietoon.

Norpille vaaralliset löysänieluiset katiskat ovat ympärivuotisesti kiellettyjä saimaannorpan keskeisimmällä levinneisyysalueella. Norppavesillä käytettävän katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetrin. Löysänieluisen katiskan voi tehdä norppaturvalliseksi nieluun asennettavalla, harjateräksestä taivutetulla rajoittimella tai usealla nieluun poikittain asennettavalla nippusiteellä.

“Kaikki verkot ja löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia ajasta ja alueesta riippumatta. Kalastukseen on olemassa monia norppaturvallisia vaihtoehtoja. Kotitarvekalastajalle norppaturvallisia kalastusmenetelmiä ovat tiukkanieluiset katiskat kuten Saimaa-katiska, sekä onget ja vieheet”, Kaarina Tiainen toteaa.

Saimaannorppia on tällä hetkellä hieman yli 400 yksilöä. Mennyt talvi oli saimaannorpan pesinnän kannalta hyvä. Kevään pesälaskennoissa löydettiin 76 kuuttia, ja tämän vuoden kokonaissyntyvyydeksi arvioidaan 86 poikasta.

Tietoa norppaturvallisesta kalastuksesta: http://staging.sll.fi/saimaannorppa/kalasta-oikein-norppavesilla

Tietoa Saimaa-katiskasta ja rakentamisohjeet: staging.sll.fi/saimaannorppa/saimaa-katiska

Tietoa saimaannorpan suojelusta: staging.sll.fi/saimaannorppa/

Lisätiedot

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto ry
050 530 3270, kaarina.tiainen(at)sll.fi

Marjaana Kovanen, hanketyöntekijä, Suomen luonnonsuojeluliitto ry
044 776 4230, marjaana.kovanen(at)sll.fi

Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma ja talkoilla valmistetut Saimaa-katiskat ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston ja tapahtuman sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.