Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri

Etelä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Vaihda verkot katiskaan Juvan Koikkalassa

Luonnonsuojeluliitto jakaa sata norppaturvallista katiskaa Juvan Koikkalassa – paikalla myös Juha “Norppa” Taskinen ja Kari “Hissu” Hietalahti.

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman Koikkalan kesätorilla lauantaina 19. kesäkuuta 2021 klo 11–14. Jaossa on ilmaiseksi sata katiskaa. Tapahtumalla kannustetaan Saimaan alueen kalastajia siirtymään norppaturvalliseen kalastukseen.

Norppaturvallisen Saimaa-katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen pidättäytyä norpille vaarallisesta verkkokalastuksesta. Halutessaan tapahtumassa voi luovuttaa pois vanhoja kalaverkkoja. Katiskoja on yksi henkilöä kohti, ja ne on tarkoitettu norppa-alueilla, kuten Luonterilla, kalastaville. Vinkkejä katiskakalastukseen ja saaliin käsittelyyn antavat kalastaja, dokumentaristi Juha ”Norppa” Taskinen sekä näyttelijä, kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti. He esittelevät myös rysää, perinteistä kalanpyydystä, joka on palaamassa Saimaalle uutena norppaturvallisena versiona. Myös lapsille on tarjolla kivaa norppaohjelmaa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

“Saimaassa riittää kalaa niin norpalle kuin ihmisellekin, mutta tärkeää on käyttää sellaisia kalanpyydyksiä, jotka eivät ole vahingoksi erittäin uhanalaiselle norpalle. Samalla suojellaan norppaakin uhanalaisempia kaloja kuten Saimaan järvilohta ja saimaannieriää”, kertoo Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Koronavirustilanteen takia katiskat varataan etukäteen. Varauksia otetaan vastaan to 3.6. alkaen. Varauslomakkeen löydät täältä tai voit tehdä varauksen puhelimitse arkisin klo 10–16 numerosta 044 776 4230. Näin katiskan voi hakea rauhassa ilman jonottamista. Katiskanhakupisteillä noudatetaan terveysviranomaisten ohjeistusta sekä varmistetaan riittävät turvavälit toisiin ihmisiin.

Saimaa-katiskan voi myös rakentaa itse. Kuvalliset ohjeet ja ohjevideo löytyvät Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. Työkalujen hankinnan jälkeen yhden katiskan tarvikkeet maksavat noin 25 euroa. Katiskojen rakentamista voi opiskella myös talkoissa, joita järjestetään pitkin vuotta koronatilanteen niin salliessa.

Verkot ja löysänieluiset katiskat norppien uhkana

Joka vuosi useita norppia kuolee verkkoihin. Tänäkin keväänä yksi nuori norppa on jo menehtynyt kalaverkkoon. Kuolleiden saimaannorppien määrän on arvioitu olevan todellisuudessa lähes kolme kertaa havaittua suurempi, sillä vain osa saimaannorpan kuolleisuudesta tulee tietoon.

Norpille vaaralliset löysänieluiset katiskat ovat ympärivuotisesti kiellettyjä saimaannorpan keskeisimmällä levinneisyysalueella. Norppavesillä käytettävän katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetrin. Löysänieluisen katiskan voi tehdä norppaturvalliseksi nieluun asennettavalla, harjateräksestä taivutetulla rajoittimella tai usealla nieluun poikittain asennettavalla nippusiteellä.

“Kaikki verkot ja löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia ajasta ja alueesta riippumatta. Kalastukseen on olemassa monia norppaturvallisia vaihtoehtoja. Kotitarvekalastajalle norppaturvallisia kalastusmenetelmiä ovat tiukkanieluiset katiskat kuten Saimaa-katiska, sekä onget ja vieheet”, Kaarina Tiainen toteaa.

Saimaannorppia on tällä hetkellä vähän yli 400 yksilöä. Mennyt talvi oli saimaannorpan pesinnän kannalta hyvä, ja kevään pesälaskennoissa löydettiin 76 kuuttia. Vuoden kokonaissyntyvyydeksi arvioidaan 86 kuuttia. Luonterilla arvioidaan syntyneen kaksi kuuttia, joista yksi on havaittu laskennoissa. Luonteri on aluetta, jonne norppa pyrkii levittäytymään, joten jokaisen kuutin säilyminen on arvokasta.

Tietoa norppaturvallisesta kalastuksesta: 
staging.sll.fi/saimaannorppa/kalasta-oikein-norppavesilla

Tietoa Saimaa-katiskasta ja rakentamisohjeet: staging.sll.fi/saimaannorppa/saimaa-katiska

Tietoa saimaannorpan suojelusta: staging.sll.fi/saimaannorppa

Lisätiedot

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto ry
050 530 3270, kaarina.tiainen(at)sll.fi

Marjaana Kovanen, hanketyöntekijä, Suomen luonnonsuojeluliitto ry
044 776 4230, marjaana.kovanen(at)sll.fi

Yhteinen saimaannorppamme LIFE

Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma ja talkoilla valmistetut Saimaa-katiskat ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston ja tapahtuman sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.