Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kymenlaakson piiri Kaakkois-Kymen yhdistys

Kaakkois-Kymi
Navigaatio päälle/pois

Tule mukaan retkillemme, talkoisiimme ja tilaisuuksiimme. Myös ei-jäsenet tervetulleita. 

TULEVIA TAPAHTUMIA

  • Luonnonkukkapäivän retki su 19.6.2022 Jussi Halmeen johdolla. Retkikohteena on tänä kesänä Reitkallin Suurivuori. Katseltavina on vuorenjuurilehdon kasveja, tienvarren niittykasveja ja vähän kuivaa ratapengertäkin. Lähtö on Haminan kirjastolta klo 10 ja paluu lähtöpaikalle noin klo 13.
  • Lupiinin poistotalkoot Haminan Meltin luonnonsuojelualueella pyritään järjestämään syyskesällä. Alue on tärkeä paahdelajiston – kasvien ja hyönteisten – elinympäristö. Komealupiini (Lupinus polyphyllus) valtaa elintilaa alkuperäiseltä lajistoltamme ja köyhdyttää siten luonnon monimuotoisuutta.

Aurinkoisia kesäpäiviä !

Lisätietoja Kirsi Niskanen 0504101420 / liekopuu@gmail.com

AIEMMIN TAPAHTUNUTTA

Maailman vaelluskalapäivänä 21.5.2022 teimme retken Paijärven Myllärinkoskelle, jossa Juha Posti kertoi kosken kohinan säestämänä mm. Vehkajoen koskien pitkäkestoisista kunnostus-toimista vaelluskalojen palauttamiseksi jokeen ja Jorma Kervinen näytti kuvamateriaalia kunnostuskohteista ennen ja jälkeen toimen-piteiden. Kotimatkalla poikkesimme katsomassa Töytärinkosken kunnostuskohdetta, josta on v. 2014 purettu säännöstelypato ja tilalle on rakennettu kiinteä luonnonmukainen pohjapato tarkoituk-sena mm. palauttaa vaelluskalat Vehkajokeen. Töytärinkoski oli alin nousueste kaloille Vehkajoessa.

Myllärinkoski, Vehkajoki

Rantaroskien keräystalkoissa  talkoiltiin yhdeksän hengen voimin Kakkusaaren rannassa 10.5.2022 aurinkoisessa säässä. Roskia löytyi monta jätesäkillistä, pääasiassa muovijätettä. Suurimmat merentuomat kuten väylämerkki, pelastuslautta, auton pyörä, sahatavara jne. jouduttiin jättämään rantaan erittäin hankalan maaston ja pitkän kuljetusmatkan vuoksi. Roskien poiskuljetuksesta huolehti Haminan kaupunki.

Rantaroskatalkoissa Kakkusaaressa

Legendaarisen lintumiehen, Seppo Grönlundin vetämällä linturetkellä 23.4.2022  Lupinlahden lintutornilla ja Vilniemen pelloilla sää oli harmaa ja tuuli hyinen, mutta  vesilintuja näimme lahdella todella runsaasti mm. kalasääsken, harmaahaikaran, kyhmy- ja laulujoutsen, punasotkan, uivelon, isokoskelon, nokikanan, silkkiuikun, meri- ja harmaalokin, räyskän, sepelkyyhkyn, kanadanhanhen, valkoposkihanhen, merihanhen jne. Kuulimme myös mielenkiintoisia tarinoita linnuista, rengastuksista yms. Sepolta. Retki oli mieleenpainuva.

Luonto lainassa – viikko 7.-13.2.2022
Viikolla 6 oli Haminan kirjastossa näyttely teemalla “Ilmasto ja elinympäristöt muuttuvat liian nopeasti”. Näyttelyn yhteydessä oli pieni ”kilpailu” liittyen ilmastoteemaan. Kilpailun voittaja palkittiin norppakassilla ja hänen ehdotuksensa jokamiehen ilmastotoimista julkaistiin facebookissa: jokainen voi säästää energiaa ja vähentää auton käyttöä, istuttaa puita ja muita kasveja pihalleen sekä syödä enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa.

Roskatalkoot
Toteutimme Roskat pois -talkoot lauantaina 18.9.2021 klo 12-14 Haminan Suvirannan luonnonsuojelualueella. Keräsimme rannassa roskia jätesäkkeihin, jotka kaupunki kuljetti myöhemmin pois. Roskia löytyikin taas valitettavan paljon.

Runollisella metsäretkellä nautitiin runoista 
Yhdessä Haminan runoyhdistyksen kanssa 15.8.2021 toteutettua runollista metsäkävelyä Horessootin luontopolulla ei sade haitannut. Päivastoin kosteudesta vihreä metsäympäristö lisäsi luontotunnelmaa. Runotkin saivat uusia ulottuvuuksia. Runoesitysten lisäksi kuulimme Kirsi Niskasen tietoiskuja suomalaisen metsän tilasta. Kävely päättyy laavulle, jossa eväiden nauttimisen ohella osallistuimme Maiju Pohjolan vetämään runotyöpajaan.  Osallistujia retkellä oli 15, joista lapsia 3.  Runo  ja luonto – tapahtuma ja yhteistyö kahden yhdistyksen välillä onnistui niin hyvin, että oletettavasti tapahtuma toistetaan.  Kuvat Anne Nisula

_______________________

Aurinko ja lämpö hellivät luonnonkukkapäivän retkeläisiä 20 kesäkuuta 2021

Kansallisena luonnonkukkapäivänä su 20.6.2021 teimme retken Nummenjoelle asiantuntevan oppaan Jussi Halmeen johdolla. Kävely tapahtui vaihtuvassa maastossa, välillä heinikossa kahlaten kuin viidakossa ja ojan pohjien kautta nousten kedolta toiselle. Sää oli mitä maoinioin, lämmin ja aurinkoinen.  Uusia ja tuttuja kukkahavaintoja tehtiin niin joen rantaniityillä kuin kävelytien reunamillakin. Retkeen osallitui 14 innokasta  luonnon ystävää. Jussi Halmeen perusteellinen tietämys luonnosta  tuli jälleen todistettua. Kuvat Anne Nisula

Hyviä havaintoja sudenkorentoretkellä 

Heinäkuun kaatosateet pitivät sopivasti taukoa sudenkorentoretkellä 10.7.2020 Vähäkoskelle,  Haminan Myllykylässä. Paikalla oli 12 innokasta luonnonystävää.  Retken asiantuntijan Kauko Tykkyläisen ohjeet sudenkorentojen havaitsemiseen ja tarkkailuun olivat tarpeen, sillä korentoja ei juuri huomaa niiden ollessa paikallaan. Hyvä apuväline tarkkailussa on lähelle tarkentava kiikari ja kuvaamisessa pitkäpolttovälinen objektiivi. Onneksi retkikohteessamme korentoja oli niin runsaasti ja lähellä, että tarkkailemaan pääsi paljain silmin ja kännykälläkin saattoi kuvata.
Onnistuimme näkemään viisi lajia: neidon- ja immenkorento, sirotytönkorento, sulkakoipikorento ja ruskoukonkorento.
Kauko Tykkyläinen oli aiemmin nähnyt koskella myös pihtijokikorentoja ja purokorentoja. ”Liekö viilennyt sää ja pitenevät varjot pysäyttäneet niiden lennon. Jokin kiiltokorentokin lenteli kauempana, mutta sitä ei päässyt tunnistamaan. Ennen opastusta koskella käydessäni välkekorento piti suvannon alussa reviiriään, joten se siellä varmaan liihotti.”, kertoo Tykkyläinen.
Retkellä opimme mm. korentojen historiasta, joka ulottuu 400 miljoonan vuoden taakse sekä elintavoista, kehitysvaiheista ja selviytymisestä tämän päivän haasteissa.
Kuvat: B.Fagerström ja A.Nisula

Kauko Tykkyläinen opastaa.
Lähikuvausta ruovikossa.
Immenkorentopariskunnan koiras

______________________________________________________
Perhosvalo Haminan Valojen yössä

Perhosvalomme tällä kertaa houkutti kyllä yleisöä, muttei perhosia 11.9.2020. Tämä oli jo toinen kerta kun  kokeilimme perhosvalon toimivuutta Haminan valleilla Valojen yössä, mutta totesimme lopuksi, että ajankohta oli liian myöhäinen. Lämpötila laski alle +10C asteen ja kankaalle laskeutui ainoastaan kaksi vesiperhosta ja yksi kärpänen. Yöperhosille lämpötila oli aivan  liian alhainen.  Seuraavalla kerralla pyrimme järjestämään tapahtuman elokuun puolella.  Jussi Halmeen asiantuntemus palkitsi kuitenkin monen perhosystävän käynnin. Paikalla kävi myös useita lapsiperheitä ja Jussin vanhoja oppilaitakin. Innokasta keskustelua syntyi ja tietoa sai, vaikka perhosia turhaan odoteltiinkin.  Valleilla hieman piilossa olevan perhosvalon luo ohjasi valopolku Ruutikellarin edestä.  Kiitämme kävijöitä!

_____________________________________________
Lupiinitalkoot Meltissä

Luupiinitalkoista Haminan Meltin luonnonsuojelualueella 12.9. 2020 tuli varsin onnistuneet. Seppo Karjalaisen asiantuntevalla opastuksella keskityimme tällä kertaa pienten puiden poistamiseen repimällä ne juurineen maasta. Tarkoituksena välttää juuriversojen kasvaminen. Repimistä helpotettiin talikolla ja lapioilla.  Moottorisahan käsittelyyn pääsivät ne isommat puut, joihin yksi bensatankillinen riitti.  Myös lupiineja kaivettiin ja revittiin juurineen alueelta, josta niitä on jo poistettu aiemminkin. Lohduttavaa on, että niitä ilmaantuu enää harvakseltaan käsitellyille alueille.  Talkoissa oli kahdeksan reipasta luonnonystävää ja tunnelmaa nostatti mukava syyssää sekä hyvät jutut. Vapaaehtoinen työ Meltissä jatkuu, pääasiassa Sepon toimesta, mutta apu on aina tervetullutta. Kiitos kaikille nyt osallistuneille! Puiden poistoa jatkettiin pienemmällä porukalla parin viikon päästä.  Kohteena oli puusto, joka yläpuolella olevassa kuvassa näkyy talkooryhmän takana. Moottorisaha sai tehdä enemmän töitä tällä  kertaa. Puut kasattiin tien varteen, josta Haminan kaupunki haki ne pois.
 

_______________________________________
Petoaitatalkoissa Miehikkälässä

SLL.n Kakkkois-Kymen luonnonsuojeluyhdistys osallistui petoaidan pystyttämiseen Miehikkälässä  Seppälän lammastilalle elokuussa 2020. Tilan reilut sata lammasta pääsevät nyt laiduntamaan turvallisesti suojatulle pellolle. Aitaa rakennettiin SusiLIFE hankkeen avustuksella, niin tietotaidollisesti kuin taloudellisestikin. Hankkeessa on mukana Suomen Luonnonsuojeluliitto. SusiLIFE välittää tietoa sudesta ja sen käyttäytymisestä, edistää paikallistason vuorovaikutusta ja tuo työkaluja susien aiheuttamien haittojen ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Toimivia suojausmenetelmiä on todettu olevan esimerkiksi oikein pystytetyt ja huolletut petoaidat. Vahinkojen ennaltaehkäisyn kehittäminen on tärkeää ihmisten ja susien rinnakkaiselon parantamiseksi. Petoaitatalkoissa oppii uusia asioita, tapaa positiivisia yritteliäitä ihmisiä, kokee tekemisen iloa ja saa hyvää mieltä niin susien kuin lampaidenkin suojelusta. Erinomainen palkka kolmen päivän työstä. Kuvat: Anne Nisula

_____________________________________________
Paahdeympäristön ennallistaminen

Haminan Meltissä on Kirkkojärven luonnonsuojelualueeseen kuuluva paahdeympäristöksi suunniteltu alue, jonne on kylvetty mm. ketomarunaa, keltasauramoa ja nuokkukohokkia. Siellä valtaa pyrkii pahoin pitämään vieraslaji lupiini. Hoitotyötä tehdään Seppo Karjalaisen johdolla ja toimesta poistamalla lupiinien juurakoita, siemenkotia ja niittämällä kasvustoa. Lue artikkeli Reimari-lehdessä 16.6.2020 vuosia kestävästä talkootyöstä.  Mikäli haluat osallistua voit tulla mukaan ohikulkiessasi tai  ota yhteys yhdistykseemme sähköpostilla kaakkois-kymi@sll.fi Nyt syksyllä 2020 pyritään kaivamaan ylös lupiinien sekä puiden juuria sekä poistamaan pieniä puita sallituilta alueilta.  Meltin luonnonsuojelu alue on Kirkkojärven lintutornille vievän tien varrella, kaupungin ulkovarastoalueen jälkeen oikealla ( osin myös vasemmalla puolen). Kuvat kesän 2019 talkoista.  Kuvat: Anne Nisula