Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kainuun piiri Kajaanin yhdistys

Kajaani
Navigaatio päälle/pois

Kajaaninjoen lintujen talviruokinta on siirtynyt eläin­suo­je­lyh­dis­tyk­sel­le

VUONNA 2018-2019 Lintujen talviruokintaa ylläpitää Kajaanin eläinsuojeluyhdistys

Tiedote 28.5.2018. Luonnonsuojeluliiton Kajaanin yhdistyksen hallitus on päättänyt luopua ensi syksystä (2018) alkaen lintujen talviruokinnasta Kajaaninjoella. Aiemmin ruokinnasta vastasi Kajaanin kaupunki. Viimevuodet lintujen talviruokinta on ollut luonnonsuojeluyhdistyksen ja vapaaehtoisten harteilla. Ruokintaan käytettävät jyvät on kustannettu lahjoitusvaroin. Joka aamuista käytännön ruokintaa ovat hoitaneet vapaaehtoiset. Luonnonsuojeluliiton Kajaanin yhdistys esitti viime syksynä (2017) Kajaanin kaupungille yhteistyötä lintujenruokinnan käytäntöjen järjestämiseksi. Kaupunki ei lähtenyt mukaan toimintaan. Lisäksi ruokintarinkiin haettiin uusia vapaaehtoisia.

Yhdistyksen vapaaehtoisten resurssit eivät enää riitä talviruokinnan ylläpitoon. Lintujen jyville ei ole löytynyt Kyynäspääniemen tuntumasta sopivaa varastotilaa. Lisäksi lahjoitusvarat eivät ole riittäneet ruokinnan kustannusten kattamiseen. Näistä syistä yhdistyksen hallitus on päättänyt luopua lintujen talviruokinnasta.

Kajaaninjokisulaan talvehtimaan jääneiden lintujen, etupäässä sorsien, talviruokinnalla on pitkät perinteet. Ruokinta on elävöittänyt Kajaaninjokea ja ihastuttanut monia kaupunkilaisia. Toisaalta lintujen luontaisen muuttokäyttäytymisen muuttuminen on herättänyt huolta ihmisissä. Viime talvena (2017-2018) jokisulaan jäi ensimmäistä kertaa talvehtimaan 17 joutsenta. Joutsenten jääntiin Kajaaninjokeen vaikutti ruokinnan lisäksi vuoden 2017 kylmä kevät, lintujen viivästynyt pesintä ja syksyn nopea lumentulo.

Luonnonsuojeluliitto Kajaani kiittää lämpimästi kaikkia lintujenruokinnan mahdollistaneita lahjoittajia ja vapaaehtoisia.