Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Kytömaan lähde ja suo

Ansiokkaassa Keravan luontoselvityksessä vuodelta 2014 mainitaan Kytömaan lähde ja Kytömaan suo. Niitähän pitää toki mennä katsomaan. Kartalta katsoen lähestymissuunnassa on miettimistä. Idässä on moottoritie ja lännessä omakotitalorakennusalueet sekä teollisuustontit. Ehkä helpointa on mennä pyörällä Savuhovin tehtaanmyymälän ohi? Tie päättyy kääntöpaikkaan ja siitä sitten vaan moottoritien suunnassa kohti pohjoista. Luontoelämyksiä on vähän, metsät on kaikki tarkoin hakattu ja moottoritien melu on infernaalinen. Noin kilometrin kompastelun jälkeen tulen notkoon, jossa on vielä muutama lehtipuu pystyssä, muuten lähes kaikki muu puusto on hiljattain hakattu nurin (Kuva 1).

Kuva 1. Metsänkäsittelyä lähteen ympärillä (moottoritie näkyy takana)

Itse lähde löytyy helposti aivan hakkuuraiskion vierestä. Se on noin 3-4 metriä leveä ja matala, mutapohjainen (Kuva 2). Pulppuamista on havaittavissa ja puro lähtee kohti moottoritietä (Kuva 3). Iloinen asia on, että roskia ei näy, vaikka pari tuoretta nuotiopaikkaa on. Vesi maistuu hyvältä lähdevedeltä.

Kuva 2. Kytömaan lähde
Kuva 3. Kytömaan lähteen puro

Luontoselvityksessä vuonna 2014 mainitaan Kytömaan suo vielä varsin hyvin säilyneenä korpirämeenä. Valitettavasti suosta on enää jäljellä vain pieni kaistale luoteisosassa (Kuva 4), kaikki muu on hakattu ja myllätty. Viereen tulevat tiet ja rakenteilla olevat omakotitalot. Lähteen lähellä on kännykkämasto, jonne menee useamman sadan metrin mittainen hyväkuntoinen huoltotie. Tien alkupää on kuitenkin katkaistu rakennustyömaalla (Kuva 5). Helikopterillako huolto on jatkossa tarkoitus hoitaa?

Kuva 4. Jäljellä olevaa korpirämettä
Kuva 5. Tie kännykkämastolle on katkaistu

Kerava on pieni kunta ja sen vähäiset luontokohteet ovat ankaran rakennuspaineen alla. Jotkut uuden asuinalueen asukkaat olisivat kuitenkin saattaneet arvostaa lähiluontona pientä suota ja komeaa lähdettä. Yleiskaavan mukaan koko alue jää kuitenkin vähitellen asuinrakennusten ja teollisuushallien alle.

Pekka Hellström