Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Lapilanpuistossa tuulee

Keravan Lapilassa sijaitsee Lapilanpuistoksi nimetty metsikkö. Alue ei ole valtavan suuri eikä mitään synkkää aarnimetsää. Huomiota kiinnittävät kuitenkin kymmenet jykevät kuuset. Paksuimman kuusen ympärysmitta on peräti 310 cm (kuva 1). Myös kookkaita mäntyjä löytyy ja lehtipuusto on tiheää (kuva 2). Alueella risteilee polkuja. Lapilan alue on mäkeä ja talvella lapset löytävät melko hurjiakin pulkkarinteitä. Lapilan päiväkoti on vieressä ja lapset tekevät suosittuja metsäretkiä. Sinne tekee mieli mummun kanssa vielä päiväkodin jälkeenkin (kuva 3).

Lapila1
Kuva 1: Jo on kuusella kokoa
Lapila2
Kuva 2: Sekametsäkin on komeaa
Lapila3
Kuva 3: Ei mennä vielä kotiin

Lapilan alueella on vanhempaa omakoti- ja rivitaloasutusta sekä muutama vanhempi kerrostalo. Paikalla on asuttu tuhansia vuosia. Muinaisen Ancylus-järven ranta sijaitsi tällä kohdalla noin 7000 vuotta sitten. Asiasta kertoo Ahjontien puolella oleva kiveen kiinnitetty kyltti (kuva 4). Metsän siimeksessä on ilmeisesti muinaismuistoja. Aivan vieressä sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokas Lapilan kartano. Nykyajan ihmisetkin viihtyvät todella hyvin tällä historiallisella seudulla ja rakastavat ympäröivää luontoa yli kaiken. Keväällä sinivuokot (kuva 5) valtaavat metsän ja myös kevätesikoita löytyy. Linnusto on monipuolinen. Vakioasukkeja ovat mm. satakieli, mustapääkerttu, pensaskerttu, hernekerttu, mustarastas, punakylkirastas, leppälintu, puukiipijä ja sepelkyyhky. Palokärkikin käy lahopuissa ruokailemassa. Rusakoita ja siilejä löytyy runsaasti.

Lapila4
Kuva 4: Ancylus-järven ranta oli tässä 7000 vuotta sitten
Lapila5
Kuva 5: Sinivuokkojen aikaan

Juuri tällä hetkellä Lapilan rikkumatonta idylliä uhkaa ylimitoitettu asemakaavasuunnitelma. Paikallisten asukkaitten ja luontoväen tehtävä on päättäväisesti vastustaa tällaisia hankkeita.

Pekka Hellström