Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Keravan kaupungin hu­le­ve­si­suun­ni­tel­ma­luon­nos 2020

Vasta muutama vuosi sitten aloin kiinnittää huomiota sanaan hulevesi. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä huolettoman elämäntavan kanssa vaan se tarkoittaa rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä. Asia on tärkeä, koska asutuskeskuksien maaperä muuttuu läpäisemättömäksi ja silloin tulee helposti tulvia sekä eroosiota ja sadevedet valuvat suoraan jätevesiviemäreihin vieden pois kapasiteettia puhdistuslaitoksilta. On järkevää tehdä rakenteita, jotka viivyttävät valumaa ja lisäävät imeytymistä. Samalla ne myös puhdistavat vesiä. Keravan kaupungilla on laaja suunnitelma koko alueensa hulevesijärjestelmästä. Suunnitelma on nähtävillä 31.8.2020 asti ja kaupunkilaisilta pyydetään mielipiteitä. Käykää Sampolassa tai netissä https://www.kerava.fi/palvelut/viheralueet/nahtavilla katsomassa.

Allekirjoittanut teki Luontouutisiin 2017 pienen jutun Koukkusuon hulevesialtaasta. Se on suuri allas Keravan ja Sipoon rajalla (mutta Sipoon puolella). Siitä on vähitellen muodostunut melkoinen lintuparatiisi. Keravan alueella on suunnitteilla ja tekeillä altaita tai kosteikkoja mm. Haukkavuorelle, Koivulaan ja Koivunoksaan sekä pienempiä rakenteita joka puolelle kaupunkia. Yksi allas on lähes valmiina Kercan teollisuusalueella Karhuntassuntien vieressä. Ja ilmeisesti toinen tulossa.

MUTTA. Hieno ja täysin valmis paikka on Sorsakorpeen rakennettu Levonmäen hulevesikosteikko. Altaan pohjalla on tiheä osmankäämikasvusto (kuva 1).

Kuva 1. Levonmäen hulevesikosteikko

Sorsaemo uiskentelee siellä poikasensa kanssa. Luultavasti hyvin monet muutkin ja jännittävät lintulajit ottavat tulevina kesinä paikan omakseen. Altaan reunoille on istutettu jotain pajukasvia ja tyrniä (kuvat 2 ja 3).

Kuva 2. Pajukasvi lienee tarkoitettu eroosion estoon
Kuva 3. Tyrnisatoa odotellessa

Elokuun alussa kukkaloiston tekee ahdekaunokki (kuva 4).

Kuva 4. Ahdekaunokkien väriloistoa

Myös kohokkia löytyy (kuva 5).

Kuva 5. Valkoiset kohokit hohtavat auringonpaisteessa

Komean maiseman kruunaa itäpuolella kukkiva tattaripelto (kuva 6).

Kuva 6. Tattaripuurotarpeet ovat tulossa

Kosteikko miellyttää luontoharrastajan silmää. Kaupunkia ja suunnittelijoita voi onnitella ennakkoluulottomasta työstä. Paikalla voi tehdä vaikka mitä löytöjä. Alue vaatii kuitenkin myös jatkuvaa huoltoa ja yksi osa siitä on vieraslajien tinkimätön poisto. Kosteikko on helposti saavutettavissa. Pyörätie kulkee vierestä. Ja sinne on myös helppo kävellä Ahjontieltä, jossa on vilkas bussiliikenne. Omalla autollakaan meno ei tuota ongelmia koska omakotitaloalueelle on kiitettävästi sijoiteltu useita pieniä aikarajoitettuja pysäköintipaikkoja. Käykäähän katsomassa. Tutustukaa myös rakenteilla oleviin paikkoihin oman asuinalueen läheisyydessä. Ja laittakaa palautetta kaupunkisuunnitteluun.

Pekka Hellström