Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Koillis-Savon yhdistys

Koillis-Savo
Navigaatio päälle/pois

Oletko istunut änkyrimadon päällä?

Lämmin loppukesän päivä. Sanko on jo puolillaan mustikkaa. On  aika ottaa kahvit termoskannusta. Lakkakin kypsyy ja  puolukkasadosta näyttää tulevan runsas. Metsämättäälle istahtaessa itikat kiusaa mutta myös takapuolen alla  kuhisee elämää.  Esim noin 1000 petopunkkia, 5000 änkyrimatoa ja 1 000 000 sukkulamatoa. Jos olet istahtanut mättäälle, olet siis istunut änkyrimadon päällä.

Kimmo Saarinen
kuva Tuula Muranen

Perjantainailtana 8.4. saimme kuulla Kimmo Saarisen vaikuttavan luennon ötököistä ja niiden merkityksestä luonnolle ja ihmiselle. Esim lintukantojen seurannassa on suomessa jo pitkä perinne mutta pienempien eliöiden seuranta on vasta alkutekijöissään.  Alustava arviot ovat huolestuttavia kuten koko luonnon monipuolisuuden ylipäätään. Ihmisen ravinnon saannillekin hyönteispölytteisyys on olennaista. Esim mustikka-, puolukka- ja lakkasato ovat hyönteisistä riippuvaisia. Mitä pienempiin eliöihin mennään, sitä olennaisempia ne ovat holobiontin, mikä ihminenkin on, terveydelle.