Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Lieksan yhdistys

Lieksa
Navigaatio päälle/pois
Kuva Ahti Keränen

Koli, metsät, Pielinen.

Lieksaan mahtuu kansallismaiseman lisäksi laajoja metsäalueita, soita ja vesistöjä. Ihmisen kädenjälkiä, maaseutumaisemaa ja kaksi kansallispuistoa. Pohjois-Karjalasta puhuttaessa voi tulla mieleen koskematon ja villi erämaa, mutta se ei kuitenkaan ole koko totuus. Lieksassakin suuri osa metsäalasta on ihmisen määrätietoisen käytön piirissä olevaa talousmetsää, mutta on meillä myös laajoja suojelualueita ja luontokohteita, monipuoliset retkeilymahdollisuudet ja kyllä – mahdollisuus nähdä kaikki Suomen suurpedot.

Lieksassa voi harrastaa hyvin monenlaista luontohavainnointia ja -retkeilyä. Melomaan pääsee Pielisen lisäksi vaikkapa koskikajakilla Lieksanjoella. Pielisen rannalta Lieksan puolelta löytyy myös paljon uimarantoja ja nuotiopaikkoja, talvisaikaan järvellä kulkee latu ja retkiluistinrata. Ruunaan retkeilyalue, 100 luontohelmeä -kohde, tarjoaa koskenlaskun ja kalastuksen lisäksi helpot patikointimaastot palveluineen, ja vaativampia vaelluskokemuksia hiljaisessa erämaassa hakeva voi suunnata Ruunaanjärvelle.

Lieksassa sijaitsevat kansallispuistot Koli ja Patvinsuo ovat oma lukunsa. Koli houkuttelee vuosittain enemmän luontoturisteja kuin mikään muu kohde Pohjois-Karjalassa, eikä syyttä. Siellä yhdistyvät poikkeuksellisen pienipiirteinen, monimuotoinen luonto sekä Suomen kansan kulttuurihistoria. Patvinsuolla taas avautuu mieltä puhdistavan avarat suomaisemat erilaisine uhanalaisine suotyyppeineen sekä kaunis hiekkarantainen Suomujärvi.

Vähemmän tunnettuja luontokohteita Lieksassa ovat muun muassa kilpikaarnaisten mäntyjen jylhyyttä uhkuva Ukonsärkkä, 100 luontohelmeä -kohteeksi valittu Pieni Ritojärvi, lohilammista ja sotahistoriasta tuttu Änäkäinen, melojan unelma Jongunjoki, lintujen pesimärauhan takaava Rasvasuo-Kitkasuo sekä todellista kuusiaarniometsää edustava Autiovaara.

Lähellä Lieksan keskustaa sijaitsee kunnostettu lintukosteikko Pappilanluhta näkötorneineen, ja suosittu lähiretkikohteelle Reposuolle on vain 10 minuutin ajomatka keskustasta.

Lisätietoa paikallisluonnosta ja Lieksan retkikohteista voit etsiä mm. täältä:

Metsähallituksen Retkikartta – Lieksa

Retkipaikka – kertomuksia Lieksasta

VisitKarelia – Lieksan luontokohteita

Luontoon.fi Metsähallituksen retkisivusto