SIVU TYÖN ALLA
Ulkoilupolun penkin edessä asuntomessualueen pohjoispuolella on tummansävyinen kallioperän paljastuma. Kalliopinnan hieman vihertävä sävy kauempaa katsottuna rapautumispinnalla kertoo usein sarvivälkkeen olemassaolosta. Kyseessä on amfiboliitiksi luokiteltava muuttunut emäksinen kivilaji (kuva 1).
Rannalla on toinen paljastuma, minne pääsee kävelemällä alas jyrkkää rinnettä penkin luota veden rajaan (kuva 2). Järven jää ja vesi puhdistaa kalliota jäkälistä.
Huom! On liukastumis-/pulahdusvaaraa jos menee lähelle astuen liukkaalle kalliolle!
Noin 2 mrd vanha sedimentti on kovettunut ensin sedimenttikiveksi ja sitten muuttunut metamorfoosissa. Myöhäissvekofennian vaiheen aikana noin 1.84mrd. v. sitten tällaiset metasedimentit osittain alkoivat sulaa ja sula kivi työntyi rakoihin muodostaen juonikiviä (kuten kuvan graniittinen pegmatiittijuoni).
Ympäröivä kivi on suuntautunut ja graniittijuoni leikkaa sitä. Epätasainen kontakti kertoo deformaation jatkuneen intruusion jälkeen.
Mannerjäätikön liikkeen suunta näkyy silokallioon syntyneistä uurteista. Koska juonikivessä ei näe uurteita niin hyvin, voidaan päätellä sen olevan kovempi.
Jäätikön kulutusmerkeistä kalliossa voi lukea lisää esim. osoitteesta https://geo-on.fi/viime-jaatikoityminen/jaatikko-kuluttaa/.