Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Ilmastomarssijat haluavat nähdä seuraavan eduskunnan ilmastokriisin ratkaisijana – myös Oulussa vaaditaan ilmastotekoja

Oulun ilmastomarssijat vaativat päättäjiltä nopeita toimia kaupungintalon edessä. Kuva Ilmari Juutilainen.

Noin kolmesataa marssijaa osallistui Oulun ilmastomarssiin. Marssn reitti suuntautui Toripolliisin luota, Oulun Kauppatorilta Pakkahuoneenkadulle päätyen Kesäkadun kautta kaupungintalolle. Kaupungintalon edustalla banderolleja ja kylttejä kantaneet marssijat vaativat päättäjiltä nopeita ja vaikuttavia ilmastotekoja iskulausein sekä asiapitoisin puheenvuoroin. Marssiin osallistuikin myös useita eduskuntavaaliehdokkaita. Samana päivänä järjestettiin ilmastomarssit myös Rovaniemellä ja Helsingissä.

”Ilmastonmuutos uhkaa kaikkea meille korvaamatonta, meidän ja lastemme tulevaisuutta. Ilmastobarometrin mukaan 70% suomalaisista haluaa parempaa ilmastopolitiikkaa seuraavalta hallitukselta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat erityisesti pohjoisen herkkää luontoa, joten on tärkeää, että ilmastokriisin vuoksi mieltä osoitetaan myös Pohjois-Suomessa”, toteaa Riina Rytivaara, yksi Oulun ilmastomarssin järjestäjistä.

Syksyllä 2018 kahdeksan eduskuntapuoluetta sitoutui siihen, että lämpeneminen rajoitetaan 1,5 asteeseen. Korvaamaton-kampanjan tekemän puoluevertailun perusteella kuitenkin vain kaksi eduskuntapuoluetta on lähellä 1,5 asteen polkua.

Kaupungintalon edessä myös useampi Oulun vaalipiirin eduskuntavaaliehdokas otti puheenvuorossaan kantaa Korvaamaton-kampanjan viiteen ilmastotavoitteiseen. Kampanjan tavoitteista ainakin fossiilisten polttoaineiden verotukien alasajo, soidensuojeluohjelman toteutus, sekä turpeen enegiakäytön alasajo vuoteen 2025 mennessä saivatkin puheenvuoron saaneiden kansanedustajaehdokkaiden täyden tuen.

Paremman ilmastopolitiikan puolesta on tänä vuonna järjestetty valtava määrä mielenilmauksia, keskustelutilaisuuksia, vaalipaneeleita sekä koululaisten ja opiskelijoiden ilmastolakkoja. Kaikkien näiden yhteinen viesti on sama kuin Ilmastomarssilla: ilmastonmuutoksen täytyy olla seuraavan hallituksen asialistan kärjessä.

Oulun marssille järjestäjänä toimii Oulun Korvaamaton-kampanja, joka koostuu Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen, Greenpeace Oulun ja Maahiset ry:n vapaaehtoisista, ja lisäksi järjestöihin sitoutumattomista vapaaehtoisista.

 

Korvaamaton – kampanjan ilmastopoliittiset tavoitteet  2019-2023 hallituskaudelle:

  1. Päästä irti fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 mennessä ja luopua kivihiilestä, öljylämmityksestä ja turpeesta vuoteen 2025 mennessä.
  2. Investoida moninkertaisesti kevyeen ja julkiseen liikenteeseen ja kieltää uusien fossiilikäyttöisten polttomoottoriautojen myynti viimeistään vuonna 2027.
  3. Lopettaa fossiilisten polttoaineiden tuet vuonna 2020.
  4. Vähentää metsien hakkuita, toteuttaa soidensuojeluohjelma ja lopettaa uusien turvekenttien avaaminen.
  5. Parantaa rakennusten energiatehokkuutta Pohjoismaiden kärkitasolle sekä ohjata ja taloudellisesti kannustaa energiaremontteihin.
  6. Ohjata tuki- ja verouudistuksilla ruoantuotanto ja -kulutus kasvispainotteiseksi.