Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Tervetuloa vie­ras­kas­vi­tal­koi­siin Ouluun kesällä 2022!

Oulun kaupunki ja Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistys järjestävät yhteistyössä vieraskasvitalkoita kaupungin yleisillä alueilla. Yhteisten talkoiden lisäksi ympäri Oulua on soolotalkookohteita, joissa jokainen voi käydä itsenäisesti kitkemässä. Vieraskasvitalkoissa torjutaan haitallisiksi vieraskasvilajeiksi luokiteltuja jättipalsamia ja kurtturuusua. Lisäksi haitallista komealupiinia voi torjua itsenäisesti. Vieraskasvit tukahduttavat alleen alueen alkuperäisen kasvuston ja vievät niiltä elintilaa. Vieraskasvien torjunta on tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Jättipalsami, kurtturuusu ja komealupiini

Jättipalsami on noin 1,5 metriä korkea mehevävartinen ruohokasvi, joka leviää ainoastaan siemenistä ympäristöön. Yksi yksilö voi tuottaa jopa 4000 siementä, ja siksi kitkeminen ennen kukintaa on tärkeää. Kukinto jättipalsamilla on kooltaan suuri ja väriltään yleensä vaaleanpunainen, mutta väri voi vaihdella valkoisista tummanpunaisiin. Lehdet ovat muodoltaan suikeita ja hammaslaitaisia. Jättipalsami kitketään vetämällä kasvi juurineen maasta pois. Laajoilla kasvustoilla voi käyttää myös viikatetta. Kasvijätteet hävitetään asianmukaisesti niin, ettei siemeniä pääse leviämään ympäristöön. Ennen kukintaa niitetyn kasvijätteen voi jättää maahan maatumaan maanomistajan luvalla, tai kasvijätteen voi kompostoida. Jos kasvi on ehtinyt kukintaan asti, voi kukinnot katkaista jätesäkkiin. Pieniä määriä kasvijätettä voidaan hävittää polttokelpoisen sekajätteen joukossa. Lisää jättipalsamista ja sen torjunnasta voi lukea osoitteesta: https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39158

Kurtturuusu on tiheitä kasvustoja muodostava, yleensä kuivilla hiekkakankailla kasvava ruusukasvi. Se kasvaa 0,5-1,5 metriä korkeaksi. Oksat ovat tiheän piikkiset, ja piikit ovat suoria ja karvaisia. Lehdet ovat karvaisia ja kurttuisia. Kukat ovat kookkaat ja niiden väri vaihtelee aniliininpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Terälehtiä kukassa on yleensä viisi. Syksyllä muodostuvat kiulukat ovat punaisia ja muodoltaan keskeltä hieman litistyneitä. Kurtturuusu lisääntyy juurakon palasista ja siemenistä.

Torjuntaa tehdään kaivamalla koko kasvi juurakoineen ylös. Isoilla kasvustoilla voidaan myös ensin leikata kasvusto kokonaan alas oksasaksilla tai raivaussahalla ja sen jälkeen kaivaa juurakot ylös. Torjuntaa voi tehdä myös näännyttämällä tai peittämällä kasvusto. Kasvijäte hävitetään asianmukaisesti niin, ettei itäviä kasvinosia leviä ympäristöön. Esimerkiksi juurenpalaset ja juurakot täytyy seuloa pois, sillä kurtturuusu leviää pienistäkin juurenpalasista. Lisäksi siementen ja kiulukoiden päätyminen luontoon on estettävä. Siementen itämiskyky voi säilyä kotikompostissa, joten suositeltavampaa on, että kasvijäte hävitetään polttamalla. Pieniä määriä juurakoita, juurenpalasia, siemeniä ja kiulukoita voi hävittää polttokelpoisen sekajätteen mukana. Lisää kurtturuususta ja sen torjunnasta voi lukea osoitteesta: https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38815 ja https://vieraslajit.fi/ajankohtaista/i-1932

Komealupiini on monille tuttu vieraskasvi, joka kasvaa teiden varsilla ja puutarhoissa. Komealupiini on monivuotinen, noin 1-1,5 metriä korkea hernekasvi. Kukinto vaihtelee sinisestä violettiin ja vaaleanpunaisesta valkoiseen. Komealupiini leviää helposti siemenestä, mutta leviämistä voi tapahtua myös kasvullisesti. Siemenet ovat maassa pitkään itämiskykyisiä, jopa useita vuosia. Kukinnot kannattaa katkaista ennen siementuotantoa, ja mukava tapa torua lupiinia onkin kerätä kukkia maljakkoon ja sen jälkeen hävittää ne polttokelpoisen sekajätteen mukana. Ennen siementuotantovaihetta niitetyt lupiinit voi kompostoida. Siemeniä sisältävät kukinnot tulee hävittää huolellisesti polttokelpoisen sekajätteen mukana, esimerkiksi kaksinkertaiseen jätesäkkiin pakattuna. Kuivatetun juurakon voi laittaa kompostiin. Lisää komealupiinista ja sen hävittämisestä voi lukea osoitteesta: https://vieraslajit.fi/lajit/MX.38950

Vieraskasvitalkoot

Yhteisissä talkoissa poistamme vieraskasveja Oulun kaupungin alueelta. Torjunnat kohdistuvat jättipalsamiin, jota kasvaa neljällä talkooalueella sekä kurtturuusuun, jota kasvaa Meriniemen luonnonsuojelualueen vieressä Virpiniemessä. Talkoot ovat kaikille avoimia ja sinne voi tulla kuka vain. Talkoisiin tullaksesi et tarvitse erityisosaamista, sillä alussa annetaan ohjeistusta. Ilmoittaudu talkoisiin etukäteen sähköpostitse osoitteeseen oulu@sll.fi. Viestissä tulee ilmoittaa osallistujien määrä ja mahdolliset allergiat, jotta osaamme varata riittävästi talkooevästä. Varusteiksi tarvitset kumisaappaat, pitkälahkeiset housut sekä takin ja hanskat. Hyttysiltä kannattaa suojautua esimerkiksi hyttyshupulla. Talkoiden aikana tapahtuvien tapaturmien varalle on talkoolaisille voimassa talkoovakuutus.

Talkooaikataulu ja kohteet:

Yhteisten talkoiden lisäksi ympäri Oulun kaupunkia on soolotalkookohteita, joissa jokainen voi käydä kitkemässä haitallisia vieraskasveja silloin kun itselle parhaiten sopii. Soolotalkookohteet on merkitty kylteillä. Torjunnan kohteena on jättipalsami. Talkookohteet sijaitsevat Koskelassa, Rajakylässä, Laanilassa, Iinatissa, Kaijonrannassa ja Kuivasjärvellä. Karttalinkit kohteisiin ja talkoo-ohjeita löytyy Oulun kaupungin sivuilta osoitteesta https://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/yllapito. Lisätietoja soolotalkoilusta löytyy osoitteesta https://vieraslajit.fi/info/i-4507.

Lisätietoja vieraskasvitorjunnasta saa soittamalla numeroon 040 5934670 / Henna Pätsi tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen oulu@sll.fi

Tervetuloa mukaan talkoisiin!