Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjanmaan piiri

Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

”Toivon, että pohjalaiset avaisivat silmänsä lähiluontomme upeudelle ja sen suojelun tarpeelle”

Heli Hämäläinen, 43, on Suomen luonnonsuojeluliitto ry:n Pohjanmaan piirin uusi puheenjohtaja. Moninaisesti yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa mukana oleva Heli tietää, että Luonnonsuojeluliiton paikallistoiminnassa on käsillä sukupolvenvaihdos.

Syyskokouksessaan joulun alla 2021 Pohjanmaan piiri valitsi itselleen uuden puheenjohtajan, väistyvän Hannu Saaren tilalle. Piirin kärkeen on nyt asettunut filosofian maisteri, biologi ja ympäristöalan opettaja Heli Hämäläinen Alajärveltä. Hämäläinen aloittaa pestissä innokkaissa tunnelmissa.

”Olin ihan tavattoman otettu siitä, että minut valittiin tähän tehtävään. Luottamuksenosoitus tuntuu mukavalta. Samalla ajatukset ovat hieman sekaisinkin, sillä en aivan tarkkaan vielä tiedä, mitä kaikkea puheenjohtajan titteli tuo mukanaan. Jotkut varoittelivatkin minua ennalta, että älä nyt lähden, kaikki aikasi menee! Mutta minä ajattelen, että omapa on ajankäyttöni. Luonnonsuojelu on minulle niin tärkeä asia, että olen sen eteen valmis toimimaan.”

Heli Hämäläinen opettaa Järviseudun ammatti-instituutti JAMI:ssa luonto- ja ympäristöalan tutkinto-opiskelijoita. Opettajan työssä on vierähtänyt viitisentoista vuotta. Ennen opettajuuttaan Hämäläinen teki jo lähtöä tutkijan uralle. Kalatalousbiologin opintojen myötä hän kiinnostui loisista ja oli mukana tutkimusryhmässä teeman ympärillä. Väitöskirjan tekeminen lopulta jäi, mutta opettaminen onkin sittemmin tuntunut oikealta ammatinvalinnalta.

”Olen kiinnostunut monenlaisista asioista. Ehkä tutkijan työ, keskittyminen vain yhteen aihealueeseen olisi minulle liian yksipuolista”, Hämäläinen pohtii.

Luonto- ja ympäristöalalla opettaminen ei ainakaan sitä ole. Hämäläisen oppilaat ovat aikuisopiskelijoita, joiden kanssa hän tekee monipuolisesti erilaisia projekteja.

”Oppilaiden kanssa olemme päässeet tekemään yhteistyötä monien sellaisten tahojen kanssa, jotka myös omalla alallaan ovat tekemisissä suomalaisen luonnon parissa. Olemme esimerkiksi ennallistaneet arvokkaita elinympäristöjä yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.”

Myös 4H-järjestö on Heli Hämäläiselle tärkeä, ja myös sen kautta on päästy tekemään luonnonhoitotöitä.

”Ajattelen, että luonnonsuojelupiirin on tärkeää tehdä yhteistyötä ajatusmaailmaamme lähellä olevien muiden toimijoiden kanssa.”

Piirin uusi puheenjohtaja toivoo, että pohjalaiset näkisivät oman lähiluontonsa tarkemmin. Ymmärtäisivät, että sitä kannattaa vaalia ja sitä myös voi vaalia.

”Moni tuntuu olevan siinä uskossa, että maailmassa vain tapahtuu asioita, joille ei voi mitään. Totuus on, että asioihin voi kyllä vaikuttaa ja meillä Suomessa kansalaisilla on myös oikeus vaikuttaa. Jos lapsille tärkeä retkimetsä tai kyläläisten paras marjametsä aiotaan hakata, kyllä siihen on mahdollisuus ennalta vaikuttaa. Yhteiskunnassa tehdään paljon hätiköidyiltä vaikuttavia päätöksiä, eikä perusteluja esitellä riittävästi ja tuhotaan nopealla tahdilla ympäristöjä. Vaikka toisenkinlaisia ratkaisuja voitaisiin tehdä. Uskon, että luonnonsuojelupiiri voi auttaa ihmisiä, joita ympäristön kohtelu askarruttaa. Keinoja on, ja yhdessä voimme vaikuttaa”.

Aktiivisesti monessa mukana oleva Heli Hämäläinen sanoo luonnonsuojelupiirin ja maakunnan luonnonsuojeluyhdistyksien kärsivän samasta trendistä kuin moni muukin yhdistystoiminta. Väki vanhenee, vapaaehtoistoiminnan hallitukset ukkoontuvat.

”Annan todellakin kaiken kunnian niille kokeneille, luonnonsuojelun superammattilaisille, joita meidänkin piirissä on. On kuitenkin selvää, että nuoria pitää saada mukaan enemmän. Luonnonsuojelutyö ja vaikuttaminen luonnon puolesta tapahtuu pitkälti sosiaalisessa mediassa, ja sen valjastaminen on tärkeää. Erityisesti haluaisin painottaa sitä, että mukaan luonnonsuojelutyöhön voivat tulla kaikki, koulutukseen tai omaan luontokokemukseen katsomatta. Yhteinen luontomme on meidän tavallisten ihmisten asia. Ei vapaaehtoistyössä tarvitse olla biologi. Tässä työssä on monta eri tapaa toimia.”

Heli Hämäläinen ei lomallaan pakene Lapin luontoon, sillä kotikonnuilla riittää upeaa luontoa ihasteltavaksi. Hän kannustaakin ihmisiä hoksaamaan, että myös pohjalaispitäjissä on kaunista, koskematonta luontoa, jolla kelpaa ”trossata”.

”Alajärvellä suosikkipaikkojani ovat Pyhävuori, jolta siintää Lappajärvelle aivan Kolin veroiset maisemat. Toinen mahtava kohde on Lohijoki, jossa aivan luontaisesti elää purotaimenta. Tällaisia helmiä meillä on.”