Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kymenlaakson piiri Pohjois-Kymen luonto

Pohjois-Kymi
Navigaatio päälle/pois

Purhonojan palsameille kyytiä

Palsamitalkoot Purhonojalla

Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Pohjois-Kymen Luonto ottaa hoitaakseen Korialla virtaavan Purhonojan jättipalsamien hävityksen. Yhdistys haki ja sai avustusta hankkeeseen sekä ELY-keskukselta että Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä. 

Yhdistys on saanut jo muutama vuosi sitten avunpyynnön yhdeltä Purhonojan maanomistajalta ja alueella pidettiin yhdet palsamitalkoot. 

– Oli selvää, että haitallisen vieraskasvin hävitys alueelta vaatisi koordinointia ja vuosien työtä. Kun kuulimme mahdollisuudesta hakea apurahaa, tartuimme tilaisuuteen, kertoo Pohjois-Kymen Luonnon hallituksen jäsen Anne Ikäheimonen

Yksi Purhonojan palsamien kanssa kamppailevista maanomistajista on Antti Purho

– Olen oikein tyytyväinen siitä, että luontoyhdistys lähti tähän. Yksin tai edes parin naapurin kanssa olisi ollut toivotonta yrittää palsamin hävitystä näin laajalta alueelta. Tietenkin haluan osaltani täyttää lain velvoitteet, ja onhan se vähän imagokysymyskin, luomuviljelijä myöntää. 

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, joka lisääntyy ainoastaan siemenistä. Sillä on myös hyvin heikot juuret, joten sen kitkeminen ennen siementen muodostumista on tehokas torjuntakeino. Kasvi ei ole myrkyllinen, vaan sitä voi kitkeä vaikka paljain käsin.  

Purhonojan palsamiprojektin ohjissa ovat yhdistyksen aktiivit, mutta itse torjuntatöihin toivotaan maanomistajien lisäksi runsaasti vapaaehtoisia. Purhonojalla järjestetään kesän mittaan talkoita, joihin kaikki ovat tervetulleita osallistumaan. Seuraavat talkoot ovat 10.7.2022 ja 17.7.2022. Lisätietoa talkoista saa muun muassa Pohjois-Kymen Luonnon kotisivuilta sll.fi/pohjoiskymi sekä Facebookista

Jättipalsami viihtyy erityisesti kosteilla paikoilla, kuten purojen ja ojien varsilla. Kookas, runsaasti kukkiva kasvi on ollut takavuosina suosittu koriste puutarhoissa, mistä se on karannut luontoon. Se leviää helposti ja tukahduttaa muut kasvit, mikä pienentää luonnon monimuotoisuutta. Jättipalsami on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:ssa. Maanomistajalla on haitallisten vieraslajien torjuntavelvollisuus, ja torjuntaan toisen maalla tarvitaan maanomistajan lupa.