Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri

Varsinais-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Ym­pä­ris­tö­pal­kin­to toimittaja Jami Jokiselle

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITON VARSINAIS-SUOMEN PIIRIN YMPÄRISTÖPALKINTO JAMI JOKISELLE

Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin ympäristöpalkinto vuonna 2019 on myönnetty Lännen Median toimittaja Jami Jokiselle. Jokinen on koulutukseltaan biologi, ja journalismin hän on oppinut käytännössä monimuotoisissa työtehtävissä media-alalla. Hän sanoo olevansa tyytyväinen juuri tähän järjestykseen. Journalistin uransa Jokinen aloitti lehtikuvaajana ja ulkoasusuunnittelijana 90-luvun alussa, ja teksti tuli mukaan vasta myöhemmin. Matkalle mahtuu myös elokuvia, näyttelyitä, luontopolkuja ja maastobiologin töitä.

Sanomalehti Länsi-Suomessa Jokinen on voinut keskittyä yli vuosikymmenen ajan kokonaan ympäristöjournalismiin. Juttuja syntyy aina perinteisistä luontojutuista ydinvoimaan ja ilmastokriisistä myrkyllisiin jätteisiin, ympäristöaiheisia kolumneja unohtamatta. Vuosi sitten Sanomalehti Länsi-Suomesta tuli Lännen Median osakaslehti, ja Jokinen siirtyi työskentelemään 12 lehden yhteistoimitukseen. Lukijoita on yli miljoona aina Turunmaan saaristosta pohjoisimpaan Lappiin, ja työn painopiste on pysynyt vahvasti ympäristöjournalismissa. Paikallisuuden sijaan näkökulma on nyt valtakunnallinen ja globaali.

Piirin huomiosta Jokinen sanoo olevansa otettu. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, ettei hän ole työssään sen enempää minkään järjestön kuin muidenkaan ryhmien puolella. Ymmärrys luonnontieteestä ja luonnon syy-seuraussuhteiden ymmärrys auttavat erityisesti sellaisissa monisyisissä aiheissa, kuten elonkirjon kato tai ilmastokriisi. Jokinen saa myös palautetta haastattelemiltaan tutkijoilta, että kun faktat ovat kohdallaan, on helpompi puhua hankalistakin aiheista. Erityisen tärkeitä Jokiselle ovat uutisjuttujen rinnalla varsinkin pohdiskelevat, luontokokemuksia, tietoa ja estetiikkaa yhdistävät kokonaisuudet. Jami Jokinen on työssään paitsi ehkä monimuotoisen luonnon, ja siksi pohjimmiltaan myös ihmisen puolella.

Varsinais-Suomen piirin 50-vuotisjuhlassa ympäristöpalkinnon saanut Jami Jokinen. Kuva: Heli Keski-Äijö