Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Kyrön luonto

Hämeenkyrö
Navigaatio päälle/pois

Tapahtumat vuonna 2022

Perhostalkoot su 7.8.
Sää suosi, perhoset pörräsivät, eväät maistuivat ja huumori kukki tuttuun tapaan. Mukana 7 talkoolaista. Havaittiin, että lehtohopeatäplä-perhoselle tärkeä orvokki on selvästi lisääntynyt jokavuotisen niiton seurauksena.
Luonto- ja maisemapäivät la 30.7. 
Kulttuuriladon tilaisuuden pääesiintyjät olivat kirjailija Anni Kytömäki  ja toimittaja Matti Kuusela. Sanataiturit keskustelivat mm. kirjoittamisen ihanuudesta ja kurjuudesta, rohkeudesta, luonnon puolustamisesta sekä kaksikon yhteisistä matkoista ja luontoreportaaseista. Peltikattoon ropiseva sade, seinänraoista kurkkiva valo ja puhujien leppoisuus tekivät tilaisuudesta oikein tunnelmallisen ja nautittavan.
Aamupäivän ohjelmassa oli retki Vähä-Kaidalle, joka saatiin tehdä vielä hyvän sään vallitessa. Väliajalla Maisemakahvila hemmotteli kävijöitä suussasulavilla leivonnaisillaan. Viimeisenä ohjelmanumerona katseltiin valkokankaalta Esa Pesosen ja Pyry Majasen nostalgisia diakuvia sekä Harri Luojuksen lumoavia kuvia metsän eläimistä.
Päivän ohjelmaan mahtui tällä kertaa myös Kyrön Luonnon Hyvä Luontoteko 2022 -tunnustuksen luovutus. Tunnustuksen saivat Frantsilan Kehäkukan yrittäjäpari Tiina ja Olli Ahonen.
Retkellä oli noin 12 osallistujaa, Kulttuuriladon tilaisuudessa n. 50 hlöä.
Luonnonkukkien päivää su 19.6. vietettiin perinteisesti eli kevyen retkeilyn parissa. Retki tehtiin Laitilaan. Kohteesta löytyi vuoden 2022 Luonnonkukkien päivän teemakasvia mäkitervakkoa ja syvemmältä metsästä erilaisia talvikkeja kukassa ja nupullaan. Myös muita kasveja ihailtiin ja tunnistettiin. Taas tuli opittua paljon uutta. Oppaina olivat Jussi Viitala ja Anita Lähdekorpi. Retkellä oli 12 osallistujaa.

 

 

Rakkaudesta luontoon -konsertti kajahti Heiskan kesäteatterissa 29.5. klo 15.  Ilma oli ennusteista huolimatta upea, paikalla runsaat 60 kuulijaa ja tunnelma katossa. Esiintymässä olivat hurmaava Pinsiön mieskuoro, kaunisääniset Aarre Aalto ja Vilja Vuolle sekä Hannu Lampinen, nostalginen Sokeripalat-yhtye sekä kirjailija Anni Kytömäki, joka hemmotteli yleisöä pianonsoitollaan.

Vasemmalla Sokeripalat-yhtye (Erkki, Heidi, Venla ja Hannu), ruskeissa takeissa Pinsiön mieskuoro, oikessa laidassa Vilja Vuolle, Anni Kytömäki ja Aarre Aalto.

Tapahtumat vuonna 2021

17.12. Männyn ”kastajaiset”
Tässä erikoislaatuisessa tilaisuudessa Pappilanmetsän tuntumassa sijaitseva mänty sai kylkeensä arvokkaan nimikyltin. Komea puu on Kyrön Luonnon aloitteesta rauhoitettu luonnonmuistomerkiksi muutama vuosi sitten.
Jussi Viitala toimi tilaisuuden ”seremoniamestarina”. Mukana olivat myös puun kummit Marja Hakaniemi ja Matti Yrjölä, Hämeenkyrön ympäristötarkastaja Kaisa Pieniluoma sekä toimittaja Tuukka Olli.
Mäntyyn kiinnitettävässä kyltissä ovat Aino ja Erkki Kohosen nimet. Pariskunta oli 1949 perustetun Hämeenkyrön yhteiskoulun ensimmäiset ja ainoat aineopettajat, joiden arvokasta työtä Kyrön Luonto halusi nyt muistaa.
Tapahtuman ideoi ja järjesti Kyrön Luonnon aktiivi Ahti Lindberg.

9.12. Hyvä luontoteko-tunnustus

Kyrön Luonto luovutti vuoden 2021 Hyvä Luontoteko -tunnustuksen viljakkalalaiselle Anne Rantalalle, joka vapaaehtoisena auttaa luonnonvaraisia eläimiä. Hänen kotipihassaan autettavat eläimet saavat rauhassa toipua, ja tarvittaessa eläimet viedään eteenpäin hoitoon.

-Jokainen eläin on tärkeä. En katso lajia, vaan harakka on ihan yhtä tärkeä kuin muutkin, sanoo Anne. Tunnustuksen hän kokee tulleen koko isolle vapaaehtoisten porukalle, joka tekee luonnonvaraisten eläinten hyväksi työtä.

3.11. Retki Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalle.

 

Retken oppaana toimi Kyrön Luonnon puheenjohtaja, biologi Jussi Viitala, joka oli aikoinaan perustamassa Konneveden tutkimusasemaa ja toimi sen johtajana 1983 – 2005. Bussimatkalla Jussi kertoi retkeläisille mielenkiintoisia tarinoita tutkimusaseman historiasta ja alkuvaiheista.

Konneveden tutkimusasema kuuluu Jyväskylän yliopistolle ja on Suomen yliopistollisten tutkimusasemien verkoston nuorin jäsen, rakennettu 1982 ja otettu käyttöön vuoden alusta 1983. Asemalla tehdyistä tutkimuksista on valmistunut yli 50 väitöskirjaa. Asemalla toimii eri yliopistojen tutkijoita ja siellä pidetään kursseja ja seminaareja. Tiloja vuokrataan myös ulkopuolisille. Aseman ylpeys on 1500 neliön tutkimushalli, jonka vesilaboratorioon tutustuimme retkellä.  Konnevesi-järven ja Siikakosken välisellä niemekkeellä, luonnonkauniilla paikalla sijaitsevalla tutkimusasemalla on muun muassa luentosali, kurssisali, tutkijanhuoneita, ruokala, rantasauna ym.
Tutkimusasemalle saavuttuamme saimme nauttia ruokalassa herkullisen lounaan, minkä jälkeen kuulimme laitoksen nykyisen johtajan, professori Jouni Taskisen luennon. Konneveden tutkimusasemalla on vuonna 2016 alkanut tutkimushanke, jonka tavoitteena on elvyttää Suomen jokihelmisimpukkakantaa. Tutkimusasemalle tuotiin uhanalaisia raakkuja kuntoutumaan. Laboratorio-olosuhteissa simpukat on saatu lisääntymään, ja vuonna 2020 ensimmäiset raakkupoikaset vapautettiin koeluontoisesti Mustion- ja Ähtävänjokeen. Syksyllä 2021 alkoi uusi, 6-vuotinen LIFE Revives: Jokihelmisimpukan ja sen elinympäristöjen elvyttäminen-hanke,  jonka kokonaisbudjetti on lähes 15,9 miljoonaa euroa.
Retken elämyksellisin osuus oli tutustuminen laitoksen vesilaboratorioon, jossa saimme nähdä raakkuja kuntoutusaltaissaan ja niiden poikasia omissa altaissaan. Nuorimmat poikaset olivat tuskin silmillä havaittavia pikku pisteitä,  isommat muutaman millin mittaisia ja jo simpukan muotoisia. Poikaset on kasvatettava laboratoriossa 0,5-1 cm kokoon, ennen kuin ne ovat tarpeeksi vahvoja palautettavaksi luontoon.  Tämä voi vaatia 2-3 vuoden pituisen hoito- ja ruokintaurakan.
*Jokihelmisimpukka eli raakku on erittäin uhanalaiseksi luokiteltu virtavesien nilviäislaji. Se saattaa elää jopa yli 200-vuotiaaksi ja on Suomen pitkäikäisin eläinlaji. Raakkuja esiintyy Suomessa vielä hieman yli sadassa erillisessä virtavesistössä, joista Hämeenkyrön Turkimusoja on yksi.  Eteläisessä Suomessa Turkimusoja, Ruonanjoki ja Pinsiön-Matalusjoki ovat ainoat kohteet, joissa jokihelmisimpukoiden koko elinkierto vielä toimii.
Retkelle osallistui noin 30 luonnonystävää.

Tutkimusavustaja Hanna Suonia nosti yhden raakun altaasta ihasteltavaksemme 

 

Pienimmät raakkuvauvat näkyivät altaassa pikkuisina pisteinä.

 

20.10. Hui hiiri! Eläintieteilijä ja tietokirjailija Jussi Viitalan luento ja kuvaesitys pikkunisäkkäistä keräsi Hämeenkyrön kirjastoon noin 20 hengen yleisön, jossa oli mukana kaikenikäisiä kuulijoita. Esitys oli toiveuusinta vuoden takaisilta Luonto- ja Maisemapäiviltä.

 

9.10. Turkimusojan siivoustalkoot. KVVY:n, Kyrön Luonnon ja Hämeenkyrön kunnan organisoimissa siivoustalkoissa oli mukana 11 osallistujaa. Ahkerat talkoolaiset kulkivat pitkin puron vartta paikoin hankalassakin maastossa ja keräsivät matkan varrelta säkkeihinsä monenlaista roinaa. Siivousurakan päätteeksi KVVY tarjosi osallistujille ruhtinaalliset talkooeväät.

 

27.9. Puun päivän istutustapahtumassa istutettiin päiväkodin lasten kanssa Sillan pihapiiriin siperianpihdan taimi ja juhlittiin tapahtuman 10-vuotista historiaa. Juhlaohjelmassa oli musiikkia ja kakkukahvit. Päiväkodin väen lisäksi mukana oli 6 Kyrön Luonnon aktiivia sekä kunnan ympäristötarkastaja Kaisa Pieniluoma.

 

18.9. Siivoustalkoot. Neljä ahkeraa talkoolaista keräsi monta pussillista muovi- ja muuta roskaa Hämeenkyrön keskustan alueelta. Tapahtuma oli osa Suomen luonnonsuojeluliiton ja Lidlin yhteistä Maailman siivouspäivän tempausta. Hämeenkyrön kunta toimitti paikalle roskalavan ja roskapihtejä.

 

18.9. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojelyhdistys KVVY:n järjestämät Turkimusojan puronkunnostustalkoot Kyrön Luonnon ja Hämeenkyrön kunnan kanssa. Vuonna 2021 KVVY organisoi ja järjesti Kunnostus 1 -hankkeen puitteissa Turkimusojan ensimmäiset kunnostustalkoot. Kunnostusten tavoitteena on rakentaa taimenen lisääntymiselle soveltuvia kutusoraikoita Turkimusojan alaosaan. Ennen kunnostusten toteuttamista
kunnostettavat alueet sähkökoekalastetaan taimenkannan tilan selvittämiseksi sekä tehtävien kutualueiden vaikutusten seuraamiseksi.

Kunnostus 1 -hankkeessa pyritään myös järjestämään syksyllä 2021 ja 2022 taimenen kutuhavainnointitempauksia Turkimusojassa. Taimenen kutuhavainnoinnilla pyritään selvittämään hyväksyvätkö taimenet uudet rakennetut soraikot lisääntymisalueiksi. Kunnostus 1 -hankkeessa tehtävät talkookunnostukset, siivoustempaukset ja taimenen kututarkkailutempaukset tukevat Kolmen Helmet joet -hankkeen tavoitteita sekä edistävät Jyväskylän yliopiston koordinoimaa laajaa hankehakemusta, jossa Pirkanmaan ELY-keskus vastaa
kunnostussuunnitelmissa esitettyjen kunnostusten toteuttamisesta.

Mukana oli 28 talkoolaista.

 

 

La 28.8. Suomen luonnon päivän retki Mahnalan ympäristökoululle. Oppaana Anita Lähdekorpi. Mukana n. 10 osallistujaa.

 

Niittotalkoot uhanalaisen lehtohopeatäplän esiintymisalueella 8.8. Mukana oli kuusi talkoolaista. Välillä sataa ripsotteli, mutta se ei työtä haitannut.

 

Luonto- ja maisemapäivät 31.7. Tämän vuoden LuMa-päivien teemana oli muurahaiset, ja asiantuntijaluento kuultiin maastossa osana aamupäivän retken ohjelmaa. Asiantuntijana oli muurahaistutkija, FT Jouni Sorvari. Aihe oli selvästi kiinnostava, sillä retkellä oli osallistujia ennätysmäärä (n.30 hlöä ). Iltapäivän ohjelmaosuus Hämeenkyrön Maisemakahvilan Kulttuuriladolla alkoi musiikilla, jota ladon edustalla, auringon hehkussa esittivät Hannu Lampinen ja Aarre Aalto. Päivän kruunasivat tuttuun tapaan luontokuvaesitykset Kulttuuriladossa. Tällä kertaa nähtiin Olli Ahosen upeita kuvia Hämeenkyrön maisemista ja Sakari Karrin lumoavia, maalauksenomaisia kuvia Lapista. Tapahtuman järjestivät Kyrön Luonto ja Hämeenkyrön Maisemakahvila.

Kuva: Jari Penkkimäki

 

 

Luonnonkukkien päivän retki 20.6.

Hämeenkyrön kirkonkylässä sijaitsevalle Kanaensaaren luontopolulle. Oppaana oli Jussi Viitala, ja kasvitietämystään kartuttamassa 15 osallistujaa. Helle helli muttei onnistunut uuvuttamaan reitillä, joka kulki enimmäkseen puiden ja pensaiden suojassa. Retkellä oli mahdollisuus myös nauttia sanataiteesta: Hämeenkyrön kansalaisopiston kirjoittajat olivat ripustaneet polun varrelle luontoaiheisia runoja ja tarinoita, joita retkellä mukana olleet kirjoittajat lukivat myös ääneen.

 

29.5.  Talkootapahtuma Kyröskosken Hälläpuistossa.

Alueelle istutettiin 65 uutta rhododendronin taimea. Talkoilemassa olivat rhodo-puiston suunnittelija, puutarhuri Detlev Liebing sekä noin 20 ahkeraa istuttajaa. Tarjolla oli monenlaista tekemistä eri-ikäisille talkoolaisille. Pienimmätkin uuraasti kantoivat vettä pikku kastelukannuillaan. Puiston maaperä on paikoin todella kivinen ja juurakkoinen, mutta iloisella asenteella ja sinnikkäällä lapioimisella saatiin jokaiselle rodon taimelle sopiva kotikolo.

 

22.5. Turkimusojan siivoustalkoot.

Mukana oli noin 20 iloista luonnonystävää. Samalla kuultiin myös alueelle suunnitelluista pienimuotoisista talkookunnostuksista, joilla on tarkoitus tukea Turkimusojassa esiintyvän taimenen ja raakun elinmahdollisuuksia. Noin tunnin kuluessa talkooporukka oli saanut kerättyä peräkärryllisen verran roskia Turkimusojan lähimaastosta. Myös läheinen infokatos  sai uuden maalipinnan. Talkootapahtuma järjestettiin Kyrön Luonto ry:n Matti Rintalan aloitteesta Hämeenkyrön kunnan, Kyrön Luonto ry:n ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n yhteistyönä.

Hanna Arolan blogikirjoitus KVVY:n kotisivuilta: https://kvvy.fi/turkimusojan-siivoustalkoot

 

28.4. Hälläpuiston risutalkoot.

Puistosta oli talven aikana poistettu muutamia varjostavia puita, ja oli aika siivota risut pois. Mukana 9 ahkeraa talkoolaista. Kuvassa Jussi Viitala.

 

Tapahtumat vuonna 2020:

4.12. Vuoden 2020 Hyvä Luontoteko -tunnustus myönnettiin Risto Lehdelle kahvitilaisuudessa Frantsilan Kehäkukassa. Mukana oli Kyrön Luonnon aktiiveja sekä Hämeenkyrön ympäristötarkastaja Kaisa Pieniluoma. Tunnustuksesta lisää sekä aikaisempina vuosina palkituista voit lukea täältä: Hyvä luontoteko -tunnustus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lyhyt perustelu kunniakirjassa: ”Olet useiden vuosien ajan toiminut Kyrön Luonto ry:n projekteissa. Olet tarkkanäköinen ympäristön havainnoitsija, toiminnan ideoija, projektien suunnittelija ja ennen kaikkea myös toteuttaja. Osallistut kotipaikkakuntasi ilmiöiden seuraamiseen ja arviointiin sekä mielipiteittesi esittämiseen tavoitellen yhteistä hyvää.”

Annukka Raipalan kirjoitus 10.12. 2020 UutisOivassa:

5.9. Hälläpuiston atsaleatalkoot.

Tässä Taija Härkin mainio kirjoitus talkoista UutisOivassa 9.9.:

HÄMEENKYRÖ. Kyrön Luonto oli huolissaan Hämeenkyrön harvinaisen rhododendron-puiston huononevasta tilasta, joten jotakin oli tehtävä. Pro Kyröskoski -yhdistys sai miellyttävän kutsun yhteistyöhön. Tarvitaan perkuuta, uusia taimia ja historiallisen puistomme esille nostamista, yhdistykset pohtivat. Siis rahaa, välineitä ja erityisesti käsiä.

Toimeen tartuttiin viime lauantaina. Porukalla mentiin istuttamaan sata atsalean taimea, jotka Detlev ja Anja Liebing olivat huolella ja ammattitaidolla valinneet. Pro Kyröskoski palasi juurilleen.

Koskinäytöksissä opastuksin ja kahvia myymällä kerätyillä rahoilla Pro Kyröskoski -yhdistys kustansi taimia ja multaa sekä talkookaffetta. Traktori vesilasteineen oli taimia juottamassa. Siinä ei kauaa risukko rapissut, kun melkein parikymmenpäinen talkoojoukko lapioineen ja kannuineen sai hoivailtua taimet maahan.

Rhodo-puiston historia on pitkä. Muistitiedoissa on, että paikkakunnalla vaikutti 1800-1900 -lukujen vaihteessa valtakunnankin tasolla tunnettu puutarhalegenda Herman Adolf Prinz. Hän monipuolisti paikkakunnan kasvistoa monella tavalla varsinaisen työnsä ohella tehtaan paperi-insinöörinä. Yksi hänen puutarhakohteistaan oli kosken kupeessa oleva alue, nykyiseltä nimeltään Hälläpuisto. Samassa Prinzin hengessä työtä jatkoi sata vuotta myöhemmin kunnan puutarhuri Detlev Liebing. Työuransa tähtihetkiä Liebing vietti vuosituhannen vaihteessa, kun tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kävi vihkimässä hänen toteuttamansa rodopuiston.

Viikonlopun talkoissa monet toivat rikkansa rokkaan. Pro Kyröskoski, Kyrön Luonto, Hämeenkyrön kunta, seurakunta ja Kyröskosken motelli. Aiemmat sukupolvet ovat laittaneet alulle meille arvokkaan puiston. Nyt mukana lapionsa kanssa oli myös neljävuotias Oili, joka saattaa sadan vuoden päästä kertoa, että minä olin mukana, kun tätä hienoa puistoa kohenneltiin.

Tämä oli hyvä alku. Puiston etuosa odottaa nyt raivausta. Pallo on heitetty kunnan puistomiehille. Perkuun jälkeen palaamme talkoilemaan uudelleen.

Kohentelun jälkeen Hämeenkyrössä Hälläpuistossa tulee jälleen olemaan houkutteleva käyntikohde, rhodo-puisto.

Moni on viime päivinä kysellyt, että mikä ihmeen rhodo-puisto ja missä ihmeen Hälläpuistossa?

Etsivä löytää ja kotiseututietous kasvaa. Ensi keväänä menkääpä ihailemaan kukintaa.

 

29.8. Suomen Luonnon päivän retki Ulvaanharjulle.

 

10.8. Perhostalkoot uhanalaisen lehtohopeatäplän esiintymisalueella.

 

1.8. Luonto- ja Maisemapäivät Hämeenkyrön Maisemakahvilan Kulttuuriladossa. Perinteikäs tapahtuma alkoi aamupäivän kävelyretkellä Myllykoluun. Iltapäivän ohjelman juhlallisin hetki koettiin, kun Kyrön Luonto luovutti puheenjohtaja Jussi Viitalalle Suomen luonnonsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin. (Lue tästä lisää Ajankohtaista-sivulta.)

Tänä vuonna 40-vuotis-juhlavuottaan viettävä Kyrön Luonto ry sai myös ansaitsemansa huomion, kun perustajajäseniin kuuluva Anita Lähdekorpi kertoi yhdistyksen historiasta ja omista muistoistaan vuosien varrelta.

Jussi Viitala kertoi esitelmässään ”Hui! Hiiri!” pikkunisäkkäistä, joiden elämää hän on tutkinut yliopistourallaan. Luontokuviaan esittelivät Aarre Leskinen, Harri Luojus ja Pyry Majanen.Nuori tutkija työssäänJussi saa kultaisen ansiomerkin.

 

20.2. Luontokuvailta Hämeenkyrön kirjastossa.

Luonto lainassa -viikko 3.-9.2. Vesi  ja vesiensuojelu-aiheisia kirjoja esiteltiin viikon aikana sille varatussa hyllyssä. Esillä oli myös Luonnonsuojelija-lehtiä, liittymiskortteja sekä pieni esite Kyrön Luonnon toiminnasta.

Tapahtumat vuonna 2019:

28.11. Vuoden luontoteko -tunnustus luovutettu Annukka Raipalalle kiitokseksi arvokkaasta paikallisesta työstä luonnon hyväksi.

4.11. Retki Romekivensuolle.

1.11. Pyryn päivän retki Ahvenusjärvelle. Tutkittiin syksyistä luontoa.

10.10. Kuva kohtaa sanan -ilta Hämeenkyrön kirjastossa. Luontokuvia esittivät Erkki Jokinen ja Pyry Majanen. Kirjaston Ystävät lausuivat metsään liittyviä tekstejä.

27.9.Puun ja Vesan päivän perinteinen puunistutustapahtuma Monitoimikseskus Sillan pihapiirissä.  Mukana oli taas runsas joukko päiväkodin lapsia.

31.8. Suomen luonnon päivän retki ja luontopolun vihkiäiset.

Anita Lähdekorpi avasi juhlallisesti luontopolun, joka johtaa Pappilanjoen rantaa myötäillen Kanasaareen, lintutornille ja edelleen hautuumaalle.

Historioitsija Asko Mielonen kertoi mielenkiintoisia ja koskettavia tarinoita Hämeenkyrön kirkonkylän historiasta.

Kanaensaaren lintutornin juurella kuunneltiin Jussi Viitalan tarinoita alueen luonnosta, ihailtiin koiranheiden komeita, punaisia marjoja ja kiipeiltiin lintutorniin maisemia katselemaan.

Lintutornin näkymiä.

10.8. Perinteiset niittotalkoot uhanalaisen lehtohopeatäplän esiintymisalueella.

3.8. Luonto- ja maisemapäivät alkoivat retkellä Hanhijärven puronotkon luonnonsuojelualueelle, joka olikin tutustumisen arvoinen paikka. Kulttuuriladossa kuultiin Heikki Setälän maanmainio esitelmä maaperän biologiasta ja suojelusta. Maisemakahvila myi väliajoilla tuttuun tapaan herkullisia leivonnaisia ja kahvia.

 

17.7. Kyrön Luonnon historiikin julkistamistilaisuus Hämeenkyrön kirjastossa. Tilaisuudessa historiikin laatija Tuire Laurinolli esitti katsauksen 40-vuotiaan yhdistyksen menneiden vuosien toimintaan. Illan aikana myös keskusteltiin, muisteltiin menneitä ja kuultiin musiikkia.

 

16.6. Luonnonkukkien päivän retki Hiidenlahden niitylle.  Iloksemme saimme ”vieraaksemme” mukaan retkelle ryhmän Huittisten ympäristöyhdistyksestä.  Kasvitietämystään oli kartuttamassa ja päivittämässä tuttuun tapaan myös runsas joukko paikallisia ihmisiä.  Osallistujia oli yhteensä 30.

Luonnonkukkien päivän retkeläisiä Hiidenlahdessa. Kuva: Jussi Viitala

 

7.6. Yölaulajaretki. Oppaamme Hannu Järvinen kirjoitti retkestä 13.6. UutisOivassa seuraavasti:

”Vaalea kesäyö on täynnä elämää ja ääntä. Luonto ei nuku, eikä nukkunut Kyrön Luonnon yölaulajaretkellä 7. kesäkuutakaan 16 osallistujan iloksi. Kuunneltiin käkien kukuntaa, sirkkalinnun sirinää Viljakkalan Alhonlahdella, kehrääjän surinaa Lintuharjussa ja mestarilaulajien viitakerttusen ja satakielien ilmaiskonsertteja rantalehdoissa.

Kaulushaikara puhalteli sumutorveaan Heinijärvellä ja luhtahuitin piiskansivallusta muistuttava ääntely kuului tauotta Kirkkojärven rannalla. Kalkunmäessä sarvipöllön poikanen kerjäsi nälissään pistävällä ”piii-”äänellään, ja poikanen onnistuttiin näkemäänkin pellonreunassa.”

Viljakkalan Harhalassa kuultiin myös odotettu yllätyslaji, viiriäinen.

Tuulihaukkaemo valvoo. Kuva: Jussi Viitala Retkeläisiä. Kuva: Jussi ViitalaOppaamme Hannu Järvinen. Kuva: Jussi Viitala

 

29.4., 16., 18. ja 28.5. Kyrön Luonnon kokoamat  talkoojoukot kunnostivat Hämeenkyrön kirkonkylässä sijaitsevan, Kanainsaaren lintutornille johtavan pitkospuupolun. Kunta oli hankkinut pitkospuiksi komeita lehtikuusilankkuja. Lankkujen aluspuut sekä jatkoreitti lintutornilta eteenpäin tehtiin kierrätysmateriaalista. Kiitos kaikille kortensa kekoon kantaneille!

Anja Liebing ja Annukka Raipala  pitkospuulankkua kuljettamassa. Kuva: Ronja Liikala/UutisOiva

 

Olli Ihantola ja Matti Rintala puita mittailemassa. Kuva: Ronja Liikala/UutisOiva

 

5.5. Rakkaudesta luontoon -konserttiin saatiin huikea, satapäinen yleisö.  Monipuolisen konsertin esiintyjinä olivat Pinsiön Mieskuoro, Lauluyhtye Helmi, Jussi Viitala, Hannu Lampinen sekä Venla & Juha.

Kuvassa Pinsiön Mieskuoro, johtajanaan Vesa Rantamäki.

Pinsiön Mieskuoro.

 

4.5. Toritapahtuma Kyröskosken torilla. Esittelyssä oli Kyrön Luonnon nikkareiden Ahdin ja Riston valmistamia erilaisia linnunpönttöjä eri lintulajeille. Sää oli melkoisen viileä ja vaihtelevainen, enimmäkseen lumisateinen. Parempia kelejä seuraaville kuukausille lupasi kuitenkin Ahti Lindberg,  joka ennusti tulevaa kesäsäätä ahvenen selkäevästä Lapin muinaisten erämaakylien asukkaiden tapaan.Torilla oli iloinen tunnelma kylmyydestä huolimatta.

20.4. Retki Sarkkilanjärven lintutornille

Kyrön Luonnon linturetki Sarkkilanjärven tornille ylitti odotukset: näimme reilun tunnin aikana 25 eri lintulajia! Retken osallistujien ikähaitari oli laaja, eikä ilolla ja ihmetyksellä ollut ikärajaa. Retki oli aloittelijallekin antoisa, sillä oppaamme Hannu Järvisen tarkka kaukoputki ja laaja tietämys auttoivat silloin kun oma kiikari ja kokemus eivät riittäneet kaikkien lintujen huomaamiseen ja tunnistamiseen.

Havaitsimme muun muassa laulujoutsenia, tundrahanhia, metsähanhia, merikotkan, nokikanan, haapanan, silkkiuikun, punajalkaviklon, jouhisorsan…

Toisessa kuvassa voi tarkoilla silmillä nähdä kurkia, toisessa taas uiskentelee uivelo.

 

 

 

17.2. Koskikararetki Lavajoelle ja Rokkakoskelle

Tapahtumia vuonna 2018:

7.4. Linnunpönttötalkoot Tuohelan työpajalla.

21.4. ”Tuo tullessas, vie mennessäs”-tapahtuma

Osaran maaseutuopetusyksikön opiskelijat järjestivät tavaranvaihto-tapahtuman huhtikuussa 21.4 klo 10-14 Kehäkukan pihassa. Kyseessä oli ympäristöneuvonnan opinnäytetyö, jossa esiteltiin mm. kompostointia, kierrätystä ym. Ohessa myös Kyrön Luonto ry esitteli toimintaansa. 

28.4. Toritapahtuma Kyröskosken torilla la 28.4 klo 10-12, jossa toriyleisön oli mahdollista tutustua lintuihin, ja niille sopiviin erilaisiin linnunpönttöihin. Esiteltiin myös Kyrön Luonnon toimintaa.

6.5. Rakkaudesta luontoon -kevätkonsertti  klo 15 Kyröskosken Koskilinnassa

Esiintyjinä Pinsiön Mieskuoro, Pukinsarven Tröötöttäjät, Lampinen Trio ja Lauluyhtye Helmi. Osaran Martat järjestivät maksullisen kahvitarjoilun. Konsertin lipputulot Kyrön Luonto lahjoitti Suomen Luonnonperintösäätiölle.

8.6. Yölaulajaretki. Viileässä illassa kuultiin monenlaisia ihania laulajia.

17.6. Luonnonkukkien päivän retki 

Tutustuttiin Detlev ja Anla Liebingin hienoon puutarhapihaan ja lähdettiin siitä metsään jossa kuljettiin Pappilanjoen vartta lähelle kirkonkylää. 

30.6 Jättipalsamin kitkemistalkoot 

Kolu-hankkeen(kotouttava luonnonhoito) kanssa yhteistyössä järjestettiin luonnonhoitotapahtuma Hämeenkyrön kirkonkylän vanhan hautausmaan rannassa seurakunnan mailla. Kolu-hanke ja Jussi Viitalan perhe tarjosivat talkoolaisille herkullisen afganistanilaisen lounaan Viitalan terassilla. Kitkemistalkoita jatkettiin vielä heinäkuussa tiistaisin ja torstaisin muutaman viikon ajan. 

Kolu-hankkeen kanssa tehdystä onnistuneesta luonnonhoitotapahtumasta lähti yhdistyksessä itämään myös ajatus tehdä luontopolku hautausmaalta lintutornille, mikä parantaisi huomattavasti alueen lähiliikuntamahdollisuuksia. Kulkureittiä ei aikaisemmin ollut ollut, koska tornin ja hautausmaan välinen alue on erittäin märkää ja hankalakulkuista. Uusi luontopolku pitkospuu-osuuksineen päästiin talkoillen toteuttamaan seuraavana kesänä. Frantsilan Kehäkukan pihasta Pappilanjoen rantaa myötäillen, lintutornin kautta vanhan hautausmaan maisematasanteelle johtava polku sai lopulta kaksi nimeä: Kanaensaaren luontopolku ja Rantapolku.

4.8 Luonto- ja Maisemapäivät klo 10- 17 Hämeenkyrön Maisemakahvilassa. Teemana suomalainen kallioperä.

Retki Seinävuorelle ja luentoja: Jussi Viitala ja Tapani Veistola. Musiikkia esitti lauluyhtye Helmi.

11.8 Niittotalkoot Lehtohopeatäplän esiintymisalueella klo 12-16

26.8 Suomen luonnon päivän retki 

Pyöräiltiin Kirkkojärven ympäristön kulttuurimaisemissa ja kuultiin mielenkiintoisia tarinoita seudun historiasta.

27.9. Puun päivän istutustapahtuma

Istutettiin päiväkotilasten kanssa saarnen taimi Monitoimikeskus Sillan pihapiiriin.

16.10. Kuva kohtaa sanan -ilta kirjastossa klo 19. Luontokuvia, runoja ja tarinoita.

5.12. Hyvä Luontoteko -tunnustus luovutettu Anja ja Detlev Liebingille.

Kyrön Luonnon tapahtumia vuonna 2017:

 Luonto lainassa -viikko 30.1. – 5.2.

Viikon teemana oli ”Sukella talveen”.

15.5. Aurinkoenergiaa kaikille -luento

Hämeenkyrön kunnantalon valtuustosalissa. Luennoitsija Janne Käpylehto. Kyrön Luonto ry:n kanssa järjestämässä Hämeenkyrön kunta, Vanhan Talot ry ja Hämeenkyrön Yrityspalvelut.

20.5. Suomen Luonnon päivän retki Orivedelle Eräpyhään

 

17.6. Luonnonkukkien päivän retki Harhalan perinnemaisemiin Ylöjärven Viljakkalassa

 

3.8. Lehtohopeatäplä-perhosen esiintymisalueen hoitotalkoot/2017

Kyrön Luonto pyrkii suojelemaan Pirkanmaan harvinaisuutta lehtohopeatäplää, jota esiintyy maakunnassa vain täällä.

12.8. Hämeenkyrön Luonto- ja maisemapäivien 30-vuotisjuhla

Maisemakahvilan Kulttuurilato, Aromaantie 4, 39100 Hämeenkyrö. Aamupäivällä retkeiltiin Sikomäessä, jossa istutettiin Suomi 100 -vuoden kunniaksi tammi. Iltapäivän vierailijoina olivat luontotoimittaja, kirjailija Veikko Neuvonen sekä Sll:n toiminnanjohtaja Päivi Lundvall. Jussi Viitalalle luovutettiin kunniakirja ansiokkaasta toiminnasta Luonto- ja maisemapäivien järjestämisessä.

26.8. Suomen luonnon päivän retki

Sastamalan Ritajärven luonnonsuojelualueelle

16.9. Turkimuspuron siivoustalkoot

 

27.9. Puun päivä

Kahden kynäjalavan istutus Koskilinnan puistoon päiväkotilasten kanssa.

2.11. Kuva kohtaa sanan -ilta

Järjestettiin Hämeenkyrön kirjastossa Kirjastonystävien kanssa. Runoja ja muita tekstejä esitettynä yhdessä Jussi Viitalan, Erkki Jokisen ja Pyry Majasen luonto-aiheisten valokuvien sekä ryhmä Tokoisten maalauksien kanssa.

 

Kyrön Luonnon tapahtumat vuonna 2016:

 

– Luonto lainassa-teemaviikko 15-21.2 2016

Hämeenkyrön kirjastossa. Teemana Kohtuutalous. Teemaviikko järjestettiin yhteisesti Hämeenkyrön kirjaston ja Kyrön luonnon kesken. Viikolla torstaina 18.2 myös Luontokuva-ilta , jossa kuvaajat Jussi Viitala, Pyry Majanen ja Erkki Jokinen esittelivät luontokuvauksiaan.  Näyttely oli esillä yhteensä kuukauden.

 

Kyrön Luonto osallistui Miljoona Linnunpönttöä -hankkeeseen ja järjesti linnunpönttötalkoot Tuohelan verstaalla 7.4.

 

Vetäjinä Ahti Lindberg ja Risto Lehti. Mukana myös Kyröskosken Nappulakerholaisia.

Villivihannes-iltapäivä 21.5.

Frantsilan yrttitilan pihapiirissä. Asiantuntijana Ossi Kakko.

Luonnonkukkien päivän retki 19.6.

entiselle yhteislaitumelle, Kyröskosken Hiidenlahden Karjatielle 19.6., vetäjinä Anita Lähdekorpi ja Jussi Viitala. 

Lehtohopeatäplä-perhosen esiintymisalueen niittotalkoot 23.7.

Rokkakoskella, vetäjänä Annukka Raipala ja Ahti Lindberg. 

Luonto- ja maisemapäivät 13.8.

”Raakku ja Taimen”  Maisemakahvilan kulttuuriladolla Kierikkalassa. Aamupäivän retki suuntautui Turkimuspurolle. Vierailijana hydrobiologian professori Jouni Taskinen. Lisäksi Matti Rintalan esitys Turkimuksen raakkujen löytöhistoriasta ja Jussi Viitalan kuvaesitys Turkimuksen kasveista. Myös luontokuvaajat Pyry Majanen ja Timo J. Palomäki esittelivät tuotantoaan. Ladossa esillä myös taiteilijoiden Marjatta Hanhijoki ja Anita Jensen jokihelmisimpukka-aiheisia teoksia. Päivien järjestäjinä Jussi Viitala ja Pyry Majanen Kyrön luonnosta ja Katariina Pylsy ja Markku Musakka

Suomen luonnon-päivän kävelyretki Prentin joelle 27.8.

Järj. Matti Rintala.

Puun päivänä 27.9.

kahden pähkinäpensaan taimen istutus Koskilinnan päiväkotilaisten kanssa Koskilinnan puistoon. Ahti Lindberg, Risto Lehti, ja kunnan edustajana Kaisa Pieniluoma

Vuoden Hyvä luontoteko-tunnustus luovutettu  Kyrösjärven kalastusalueelle 8.12.

Tunnustuksen vastaanottajina kalastusalueen puolesta Hannu Hakala (puh.joht.), Tuomo Hatanpää (varapuh.joht.) ja Jarmo Kalli (kalastusalueen isännöitsijä). Tunnustuksen myöntämistä valmistelevana työryhmänä edellisen Hyvä luontoteko-tunnustuksen saaja Matti Rintala, sekä Ahti Lindberg ja Annukka Raipala.

Terveisiä Amazoniasta-esitys 15.11 2016 

Hämeenkyrön kirjastossa. 

Kolme helmeä hankkeen projektisihteeri Ulla Helimo kertoi työkokemuksistaan ympäristöhankkeissa Amazonian alueella Etelä-Amerikassa. Hän esitteli myös Kolme helmeä-hankkeen (Matalusjoki, Ruonanjoki ja Turkimus-puro) edistymistä ja tulevia toimia. 3 helmeä-hankkeessa ovat mukana Pirkanmaan Ely-keskus, Nokian kaupunki, Ylöjärven kaupunki ja Hämeenkyrön kunta. Hämeenkyrön kunnan edustajina ympäristösihteeri Kaisa Pieniluoma. Kyrön luonnon yhteyshenkilönä Matti Rintala.

Kyrön luonnon jäseniä on osallistunut Kunnosta lähivetesi-päiviin 14.5 2016 Tampereella (järj Marttaliitto, KVVK ja Pirkanmaan ely-keskus) ja Geologia-päivään Ylöjärvellä 4.8 2016 (järj Ylöjärven luonto). Lisäksi käytiin Pinsiön Seinävuorella ja lupahakemusvaiheessa olevan louhoshankkeen paikalla. Myös uuden 3-tielinjauksen esittelypäivillä 27.11 Koskilinnassa oli edustus. Vappuretkellä kävivät muutamat Palojoen Lohikoskella 1.5 2016.

Toiminta