Tapahtumat vuonna 2022
Rakkaudesta luontoon -konsertti kajahti Heiskan kesäteatterissa 29.5. klo 15. Ilma oli ennusteista huolimatta upea, paikalla runsaat 60 kuulijaa ja tunnelma katossa. Esiintymässä olivat hurmaava Pinsiön mieskuoro, kaunisääniset Aarre Aalto ja Vilja Vuolle sekä Hannu Lampinen, nostalginen Sokeripalat-yhtye sekä kirjailija Anni Kytömäki, joka hemmotteli yleisöä pianonsoitollaan.
Vasemmalla Sokeripalat-yhtye (Erkki, Heidi, Venla ja Hannu), ruskeissa takeissa Pinsiön mieskuoro, oikessa laidassa Vilja Vuolle, Anni Kytömäki ja Aarre Aalto.
Tapahtumat vuonna 2021
9.12. Hyvä luontoteko-tunnustus
Kyrön Luonto luovutti vuoden 2021 Hyvä Luontoteko -tunnustuksen viljakkalalaiselle Anne Rantalalle, joka vapaaehtoisena auttaa luonnonvaraisia eläimiä. Hänen kotipihassaan autettavat eläimet saavat rauhassa toipua, ja tarvittaessa eläimet viedään eteenpäin hoitoon.
3.11. Retki Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalle.
Retken oppaana toimi Kyrön Luonnon puheenjohtaja, biologi Jussi Viitala, joka oli aikoinaan perustamassa Konneveden tutkimusasemaa ja toimi sen johtajana 1983 – 2005. Bussimatkalla Jussi kertoi retkeläisille mielenkiintoisia tarinoita tutkimusaseman historiasta ja alkuvaiheista.
Tutkimusavustaja Hanna Suonia nosti yhden raakun altaasta ihasteltavaksemme
Pienimmät raakkuvauvat näkyivät altaassa pikkuisina pisteinä.
20.10. Hui hiiri! Eläintieteilijä ja tietokirjailija Jussi Viitalan luento ja kuvaesitys pikkunisäkkäistä keräsi Hämeenkyrön kirjastoon noin 20 hengen yleisön, jossa oli mukana kaikenikäisiä kuulijoita. Esitys oli toiveuusinta vuoden takaisilta Luonto- ja Maisemapäiviltä.
9.10. Turkimusojan siivoustalkoot. KVVY:n, Kyrön Luonnon ja Hämeenkyrön kunnan organisoimissa siivoustalkoissa oli mukana 11 osallistujaa. Ahkerat talkoolaiset kulkivat pitkin puron vartta paikoin hankalassakin maastossa ja keräsivät matkan varrelta säkkeihinsä monenlaista roinaa. Siivousurakan päätteeksi KVVY tarjosi osallistujille ruhtinaalliset talkooeväät.
27.9. Puun päivän istutustapahtumassa istutettiin päiväkodin lasten kanssa Sillan pihapiiriin siperianpihdan taimi ja juhlittiin tapahtuman 10-vuotista historiaa. Juhlaohjelmassa oli musiikkia ja kakkukahvit. Päiväkodin väen lisäksi mukana oli 6 Kyrön Luonnon aktiivia sekä kunnan ympäristötarkastaja Kaisa Pieniluoma.
18.9. Siivoustalkoot. Neljä ahkeraa talkoolaista keräsi monta pussillista muovi- ja muuta roskaa Hämeenkyrön keskustan alueelta. Tapahtuma oli osa Suomen luonnonsuojeluliiton ja Lidlin yhteistä Maailman siivouspäivän tempausta. Hämeenkyrön kunta toimitti paikalle roskalavan ja roskapihtejä.
18.9. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojelyhdistys KVVY:n järjestämät Turkimusojan puronkunnostustalkoot Kyrön Luonnon ja Hämeenkyrön kunnan kanssa. Vuonna 2021 KVVY organisoi ja järjesti Kunnostus 1 -hankkeen puitteissa Turkimusojan ensimmäiset kunnostustalkoot. Kunnostusten tavoitteena on rakentaa taimenen lisääntymiselle soveltuvia kutusoraikoita Turkimusojan alaosaan. Ennen kunnostusten toteuttamista
kunnostettavat alueet sähkökoekalastetaan taimenkannan tilan selvittämiseksi sekä tehtävien kutualueiden vaikutusten seuraamiseksi.
Kunnostus 1 -hankkeessa pyritään myös järjestämään syksyllä 2021 ja 2022 taimenen kutuhavainnointitempauksia Turkimusojassa. Taimenen kutuhavainnoinnilla pyritään selvittämään hyväksyvätkö taimenet uudet rakennetut soraikot lisääntymisalueiksi. Kunnostus 1 -hankkeessa tehtävät talkookunnostukset, siivoustempaukset ja taimenen kututarkkailutempaukset tukevat Kolmen Helmet joet -hankkeen tavoitteita sekä edistävät Jyväskylän yliopiston koordinoimaa laajaa hankehakemusta, jossa Pirkanmaan ELY-keskus vastaa
kunnostussuunnitelmissa esitettyjen kunnostusten toteuttamisesta.
La 28.8. Suomen luonnon päivän retki Mahnalan ympäristökoululle. Oppaana Anita Lähdekorpi. Mukana n. 10 osallistujaa.
Niittotalkoot uhanalaisen lehtohopeatäplän esiintymisalueella 8.8. Mukana oli kuusi talkoolaista. Välillä sataa ripsotteli, mutta se ei työtä haitannut.
Luonto- ja maisemapäivät 31.7. Tämän vuoden LuMa-päivien teemana oli muurahaiset, ja asiantuntijaluento kuultiin maastossa osana aamupäivän retken ohjelmaa. Asiantuntijana oli muurahaistutkija, FT Jouni Sorvari. Aihe oli selvästi kiinnostava, sillä retkellä oli osallistujia ennätysmäärä (n.30 hlöä ). Iltapäivän ohjelmaosuus Hämeenkyrön Maisemakahvilan Kulttuuriladolla alkoi musiikilla, jota ladon edustalla, auringon hehkussa esittivät Hannu Lampinen ja Aarre Aalto. Päivän kruunasivat tuttuun tapaan luontokuvaesitykset Kulttuuriladossa. Tällä kertaa nähtiin Olli Ahosen upeita kuvia Hämeenkyrön maisemista ja Sakari Karrin lumoavia, maalauksenomaisia kuvia Lapista. Tapahtuman järjestivät Kyrön Luonto ja Hämeenkyrön Maisemakahvila.
Luonnonkukkien päivän retki 20.6.
Hämeenkyrön kirkonkylässä sijaitsevalle Kanaensaaren luontopolulle. Oppaana oli Jussi Viitala, ja kasvitietämystään kartuttamassa 15 osallistujaa. Helle helli muttei onnistunut uuvuttamaan reitillä, joka kulki enimmäkseen puiden ja pensaiden suojassa. Retkellä oli mahdollisuus myös nauttia sanataiteesta: Hämeenkyrön kansalaisopiston kirjoittajat olivat ripustaneet polun varrelle luontoaiheisia runoja ja tarinoita, joita retkellä mukana olleet kirjoittajat lukivat myös ääneen.
29.5. Talkootapahtuma Kyröskosken Hälläpuistossa.
Alueelle istutettiin 65 uutta rhododendronin taimea. Talkoilemassa olivat rhodo-puiston suunnittelija, puutarhuri Detlev Liebing sekä noin 20 ahkeraa istuttajaa. Tarjolla oli monenlaista tekemistä eri-ikäisille talkoolaisille. Pienimmätkin uuraasti kantoivat vettä pikku kastelukannuillaan. Puiston maaperä on paikoin todella kivinen ja juurakkoinen, mutta iloisella asenteella ja sinnikkäällä lapioimisella saatiin jokaiselle rodon taimelle sopiva kotikolo.
22.5. Turkimusojan siivoustalkoot.
Mukana oli noin 20 iloista luonnonystävää. Samalla kuultiin myös alueelle suunnitelluista pienimuotoisista talkookunnostuksista, joilla on tarkoitus tukea Turkimusojassa esiintyvän taimenen ja raakun elinmahdollisuuksia. Noin tunnin kuluessa talkooporukka oli saanut kerättyä peräkärryllisen verran roskia Turkimusojan lähimaastosta. Myös läheinen infokatos sai uuden maalipinnan. Talkootapahtuma järjestettiin Kyrön Luonto ry:n Matti Rintalan aloitteesta Hämeenkyrön kunnan, Kyrön Luonto ry:n ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n yhteistyönä.
Hanna Arolan blogikirjoitus KVVY:n kotisivuilta: https://kvvy.fi/turkimusojan-siivoustalkoot
28.4. Hälläpuiston risutalkoot.
Puistosta oli talven aikana poistettu muutamia varjostavia puita, ja oli aika siivota risut pois. Mukana 9 ahkeraa talkoolaista. Kuvassa Jussi Viitala.
Tapahtumat vuonna 2020:
4.12. Vuoden 2020 Hyvä Luontoteko -tunnustus myönnettiin Risto Lehdelle kahvitilaisuudessa Frantsilan Kehäkukassa. Mukana oli Kyrön Luonnon aktiiveja sekä Hämeenkyrön ympäristötarkastaja Kaisa Pieniluoma. Tunnustuksesta lisää sekä aikaisempina vuosina palkituista voit lukea täältä: Hyvä luontoteko -tunnustus
Lyhyt perustelu kunniakirjassa: ”Olet useiden vuosien ajan toiminut Kyrön Luonto ry:n projekteissa. Olet tarkkanäköinen ympäristön havainnoitsija, toiminnan ideoija, projektien suunnittelija ja ennen kaikkea myös toteuttaja. Osallistut kotipaikkakuntasi ilmiöiden seuraamiseen ja arviointiin sekä mielipiteittesi esittämiseen tavoitellen yhteistä hyvää.”
Annukka Raipalan kirjoitus 10.12. 2020 UutisOivassa:
5.9. Hälläpuiston atsaleatalkoot.
Tässä Taija Härkin mainio kirjoitus talkoista UutisOivassa 9.9.:
HÄMEENKYRÖ. Kyrön Luonto oli huolissaan Hämeenkyrön harvinaisen rhododendron-puiston huononevasta tilasta, joten jotakin oli tehtävä. Pro Kyröskoski -yhdistys sai miellyttävän kutsun yhteistyöhön. Tarvitaan perkuuta, uusia taimia ja historiallisen puistomme esille nostamista, yhdistykset pohtivat. Siis rahaa, välineitä ja erityisesti käsiä.
Toimeen tartuttiin viime lauantaina. Porukalla mentiin istuttamaan sata atsalean taimea, jotka Detlev ja Anja Liebing olivat huolella ja ammattitaidolla valinneet. Pro Kyröskoski palasi juurilleen.
Koskinäytöksissä opastuksin ja kahvia myymällä kerätyillä rahoilla Pro Kyröskoski -yhdistys kustansi taimia ja multaa sekä talkookaffetta. Traktori vesilasteineen oli taimia juottamassa. Siinä ei kauaa risukko rapissut, kun melkein parikymmenpäinen talkoojoukko lapioineen ja kannuineen sai hoivailtua taimet maahan.
Rhodo-puiston historia on pitkä. Muistitiedoissa on, että paikkakunnalla vaikutti 1800-1900 -lukujen vaihteessa valtakunnankin tasolla tunnettu puutarhalegenda Herman Adolf Prinz. Hän monipuolisti paikkakunnan kasvistoa monella tavalla varsinaisen työnsä ohella tehtaan paperi-insinöörinä. Yksi hänen puutarhakohteistaan oli kosken kupeessa oleva alue, nykyiseltä nimeltään Hälläpuisto. Samassa Prinzin hengessä työtä jatkoi sata vuotta myöhemmin kunnan puutarhuri Detlev Liebing. Työuransa tähtihetkiä Liebing vietti vuosituhannen vaihteessa, kun tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kävi vihkimässä hänen toteuttamansa rodopuiston.
Viikonlopun talkoissa monet toivat rikkansa rokkaan. Pro Kyröskoski, Kyrön Luonto, Hämeenkyrön kunta, seurakunta ja Kyröskosken motelli. Aiemmat sukupolvet ovat laittaneet alulle meille arvokkaan puiston. Nyt mukana lapionsa kanssa oli myös neljävuotias Oili, joka saattaa sadan vuoden päästä kertoa, että minä olin mukana, kun tätä hienoa puistoa kohenneltiin.
Tämä oli hyvä alku. Puiston etuosa odottaa nyt raivausta. Pallo on heitetty kunnan puistomiehille. Perkuun jälkeen palaamme talkoilemaan uudelleen.
Kohentelun jälkeen Hämeenkyrössä Hälläpuistossa tulee jälleen olemaan houkutteleva käyntikohde, rhodo-puisto.
Moni on viime päivinä kysellyt, että mikä ihmeen rhodo-puisto ja missä ihmeen Hälläpuistossa?
Etsivä löytää ja kotiseututietous kasvaa. Ensi keväänä menkääpä ihailemaan kukintaa.
29.8. Suomen Luonnon päivän retki Ulvaanharjulle.
10.8. Perhostalkoot uhanalaisen lehtohopeatäplän esiintymisalueella.
1.8. Luonto- ja Maisemapäivät Hämeenkyrön Maisemakahvilan Kulttuuriladossa. Perinteikäs tapahtuma alkoi aamupäivän kävelyretkellä Myllykoluun. Iltapäivän ohjelman juhlallisin hetki koettiin, kun Kyrön Luonto luovutti puheenjohtaja Jussi Viitalalle Suomen luonnonsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin. (Lue tästä lisää Ajankohtaista-sivulta.)
Tänä vuonna 40-vuotis-juhlavuottaan viettävä Kyrön Luonto ry sai myös ansaitsemansa huomion, kun perustajajäseniin kuuluva Anita Lähdekorpi kertoi yhdistyksen historiasta ja omista muistoistaan vuosien varrelta.
Jussi Viitala kertoi esitelmässään ”Hui! Hiiri!” pikkunisäkkäistä, joiden elämää hän on tutkinut yliopistourallaan. Luontokuviaan esittelivät Aarre Leskinen, Harri Luojus ja Pyry Majanen.Nuori tutkija työssäänJussi saa kultaisen ansiomerkin.
20.2. Luontokuvailta Hämeenkyrön kirjastossa.
Luonto lainassa -viikko 3.-9.2. Vesi ja vesiensuojelu-aiheisia kirjoja esiteltiin viikon aikana sille varatussa hyllyssä. Esillä oli myös Luonnonsuojelija-lehtiä, liittymiskortteja sekä pieni esite Kyrön Luonnon toiminnasta.
Tapahtumat vuonna 2019:
28.11. Vuoden luontoteko -tunnustus luovutettu Annukka Raipalalle kiitokseksi arvokkaasta paikallisesta työstä luonnon hyväksi.
1.11. Pyryn päivän retki Ahvenusjärvelle. Tutkittiin syksyistä luontoa.
10.10. Kuva kohtaa sanan -ilta Hämeenkyrön kirjastossa. Luontokuvia esittivät Erkki Jokinen ja Pyry Majanen. Kirjaston Ystävät lausuivat metsään liittyviä tekstejä.
27.9.Puun ja Vesan päivän perinteinen puunistutustapahtuma Monitoimikseskus Sillan pihapiirissä. Mukana oli taas runsas joukko päiväkodin lapsia.
31.8. Suomen luonnon päivän retki ja luontopolun vihkiäiset.
Anita Lähdekorpi avasi juhlallisesti luontopolun, joka johtaa Pappilanjoen rantaa myötäillen Kanasaareen, lintutornille ja edelleen hautuumaalle.
Historioitsija Asko Mielonen kertoi mielenkiintoisia ja koskettavia tarinoita Hämeenkyrön kirkonkylän historiasta.
Kanaensaaren lintutornin juurella kuunneltiin Jussi Viitalan tarinoita alueen luonnosta, ihailtiin koiranheiden komeita, punaisia marjoja ja kiipeiltiin lintutorniin maisemia katselemaan.
Lintutornin näkymiä.
10.8. Perinteiset niittotalkoot uhanalaisen lehtohopeatäplän esiintymisalueella.
3.8. Luonto- ja maisemapäivät alkoivat retkellä Hanhijärven puronotkon luonnonsuojelualueelle, joka olikin tutustumisen arvoinen paikka. Kulttuuriladossa kuultiin Heikki Setälän maanmainio esitelmä maaperän biologiasta ja suojelusta. Maisemakahvila myi väliajoilla tuttuun tapaan herkullisia leivonnaisia ja kahvia.
17.7. Kyrön Luonnon historiikin julkistamistilaisuus Hämeenkyrön kirjastossa. Tilaisuudessa historiikin laatija Tuire Laurinolli esitti katsauksen 40-vuotiaan yhdistyksen menneiden vuosien toimintaan. Illan aikana myös keskusteltiin, muisteltiin menneitä ja kuultiin musiikkia.
16.6. Luonnonkukkien päivän retki Hiidenlahden niitylle. Iloksemme saimme ”vieraaksemme” mukaan retkelle ryhmän Huittisten ympäristöyhdistyksestä. Kasvitietämystään oli kartuttamassa ja päivittämässä tuttuun tapaan myös runsas joukko paikallisia ihmisiä. Osallistujia oli yhteensä 30.
Luonnonkukkien päivän retkeläisiä Hiidenlahdessa. Kuva: Jussi Viitala
7.6. Yölaulajaretki. Oppaamme Hannu Järvinen kirjoitti retkestä 13.6. UutisOivassa seuraavasti:
”Vaalea kesäyö on täynnä elämää ja ääntä. Luonto ei nuku, eikä nukkunut Kyrön Luonnon yölaulajaretkellä 7. kesäkuutakaan 16 osallistujan iloksi. Kuunneltiin käkien kukuntaa, sirkkalinnun sirinää Viljakkalan Alhonlahdella, kehrääjän surinaa Lintuharjussa ja mestarilaulajien viitakerttusen ja satakielien ilmaiskonsertteja rantalehdoissa.
Kaulushaikara puhalteli sumutorveaan Heinijärvellä ja luhtahuitin piiskansivallusta muistuttava ääntely kuului tauotta Kirkkojärven rannalla. Kalkunmäessä sarvipöllön poikanen kerjäsi nälissään pistävällä ”piii-”äänellään, ja poikanen onnistuttiin näkemäänkin pellonreunassa.”
Viljakkalan Harhalassa kuultiin myös odotettu yllätyslaji, viiriäinen.
Tuulihaukkaemo valvoo. Kuva: Jussi Viitala Retkeläisiä. Kuva: Jussi ViitalaOppaamme Hannu Järvinen. Kuva: Jussi Viitala
29.4., 16., 18. ja 28.5. Kyrön Luonnon kokoamat talkoojoukot kunnostivat Hämeenkyrön kirkonkylässä sijaitsevan, Kanainsaaren lintutornille johtavan pitkospuupolun. Kunta oli hankkinut pitkospuiksi komeita lehtikuusilankkuja. Lankkujen aluspuut sekä jatkoreitti lintutornilta eteenpäin tehtiin kierrätysmateriaalista. Kiitos kaikille kortensa kekoon kantaneille!
Anja Liebing ja Annukka Raipala pitkospuulankkua kuljettamassa. Kuva: Ronja Liikala/UutisOiva
Olli Ihantola ja Matti Rintala puita mittailemassa. Kuva: Ronja Liikala/UutisOiva
5.5. Rakkaudesta luontoon -konserttiin saatiin huikea, satapäinen yleisö. Monipuolisen konsertin esiintyjinä olivat Pinsiön Mieskuoro, Lauluyhtye Helmi, Jussi Viitala, Hannu Lampinen sekä Venla & Juha.
Kuvassa Pinsiön Mieskuoro, johtajanaan Vesa Rantamäki.
4.5. Toritapahtuma Kyröskosken torilla. Esittelyssä oli Kyrön Luonnon nikkareiden Ahdin ja Riston valmistamia erilaisia linnunpönttöjä eri lintulajeille. Sää oli melkoisen viileä ja vaihtelevainen, enimmäkseen lumisateinen. Parempia kelejä seuraaville kuukausille lupasi kuitenkin Ahti Lindberg, joka ennusti tulevaa kesäsäätä ahvenen selkäevästä Lapin muinaisten erämaakylien asukkaiden tapaan.Torilla oli iloinen tunnelma kylmyydestä huolimatta.
20.4. Retki Sarkkilanjärven lintutornille
Kyrön Luonnon linturetki Sarkkilanjärven tornille ylitti odotukset: näimme reilun tunnin aikana 25 eri lintulajia! Retken osallistujien ikähaitari oli laaja, eikä ilolla ja ihmetyksellä ollut ikärajaa. Retki oli aloittelijallekin antoisa, sillä oppaamme Hannu Järvisen tarkka kaukoputki ja laaja tietämys auttoivat silloin kun oma kiikari ja kokemus eivät riittäneet kaikkien lintujen huomaamiseen ja tunnistamiseen.
Havaitsimme muun muassa laulujoutsenia, tundrahanhia, metsähanhia, merikotkan, nokikanan, haapanan, silkkiuikun, punajalkaviklon, jouhisorsan…
Toisessa kuvassa voi tarkoilla silmillä nähdä kurkia, toisessa taas uiskentelee uivelo.
17.2. Koskikararetki Lavajoelle ja Rokkakoskelle
Tapahtumia vuonna 2018:
7.4. Linnunpönttötalkoot Tuohelan työpajalla.
21.4. ”Tuo tullessas, vie mennessäs”-tapahtuma
Osaran maaseutuopetusyksikön opiskelijat järjestivät tavaranvaihto-tapahtuman huhtikuussa 21.4 klo 10-14 Kehäkukan pihassa. Kyseessä oli ympäristöneuvonnan opinnäytetyö, jossa esiteltiin mm. kompostointia, kierrätystä ym. Ohessa myös Kyrön Luonto ry esitteli toimintaansa.
28.4. Toritapahtuma Kyröskosken torilla la 28.4 klo 10-12, jossa toriyleisön oli mahdollista tutustua lintuihin, ja niille sopiviin erilaisiin linnunpönttöihin. Esiteltiin myös Kyrön Luonnon toimintaa.
6.5. Rakkaudesta luontoon -kevätkonsertti klo 15 Kyröskosken Koskilinnassa
Esiintyjinä Pinsiön Mieskuoro, Pukinsarven Tröötöttäjät, Lampinen Trio ja Lauluyhtye Helmi. Osaran Martat järjestivät maksullisen kahvitarjoilun. Konsertin lipputulot Kyrön Luonto lahjoitti Suomen Luonnonperintösäätiölle.
8.6. Yölaulajaretki. Viileässä illassa kuultiin monenlaisia ihania laulajia.
17.6. Luonnonkukkien päivän retki
Tutustuttiin Detlev ja Anla Liebingin hienoon puutarhapihaan ja lähdettiin siitä metsään jossa kuljettiin Pappilanjoen vartta lähelle kirkonkylää.
30.6 Jättipalsamin kitkemistalkoot
Kolu-hankkeen(kotouttava luonnonhoito) kanssa yhteistyössä järjestettiin luonnonhoitotapahtuma Hämeenkyrön kirkonkylän vanhan hautausmaan rannassa seurakunnan mailla. Kolu-hanke ja Jussi Viitalan perhe tarjosivat talkoolaisille herkullisen afganistanilaisen lounaan Viitalan terassilla. Kitkemistalkoita jatkettiin vielä heinäkuussa tiistaisin ja torstaisin muutaman viikon ajan.
Kolu-hankkeen kanssa tehdystä onnistuneesta luonnonhoitotapahtumasta lähti yhdistyksessä itämään myös ajatus tehdä luontopolku hautausmaalta lintutornille, mikä parantaisi huomattavasti alueen lähiliikuntamahdollisuuksia. Kulkureittiä ei aikaisemmin ollut ollut, koska tornin ja hautausmaan välinen alue on erittäin märkää ja hankalakulkuista. Uusi luontopolku pitkospuu-osuuksineen päästiin talkoillen toteuttamaan seuraavana kesänä. Frantsilan Kehäkukan pihasta Pappilanjoen rantaa myötäillen, lintutornin kautta vanhan hautausmaan maisematasanteelle johtava polku sai lopulta kaksi nimeä: Kanaensaaren luontopolku ja Rantapolku.
4.8 Luonto- ja Maisemapäivät klo 10- 17 Hämeenkyrön Maisemakahvilassa. Teemana suomalainen kallioperä.
Retki Seinävuorelle ja luentoja: Jussi Viitala ja Tapani Veistola. Musiikkia esitti lauluyhtye Helmi.
11.8 Niittotalkoot Lehtohopeatäplän esiintymisalueella klo 12-16
26.8 Suomen luonnon päivän retki
Pyöräiltiin Kirkkojärven ympäristön kulttuurimaisemissa ja kuultiin mielenkiintoisia tarinoita seudun historiasta.
27.9. Puun päivän istutustapahtuma
Istutettiin päiväkotilasten kanssa saarnen taimi Monitoimikeskus Sillan pihapiiriin.
16.10. Kuva kohtaa sanan -ilta kirjastossa klo 19. Luontokuvia, runoja ja tarinoita.
5.12. Hyvä Luontoteko -tunnustus luovutettu Anja ja Detlev Liebingille.
Kyrön Luonnon tapahtumia vuonna 2017:
Luonto lainassa -viikko 30.1. – 5.2.
Viikon teemana oli ”Sukella talveen”.
15.5. Aurinkoenergiaa kaikille -luento
Hämeenkyrön kunnantalon valtuustosalissa. Luennoitsija Janne Käpylehto. Kyrön Luonto ry:n kanssa järjestämässä Hämeenkyrön kunta, Vanhan Talot ry ja Hämeenkyrön Yrityspalvelut.
20.5. Suomen Luonnon päivän retki Orivedelle Eräpyhään
17.6. Luonnonkukkien päivän retki Harhalan perinnemaisemiin Ylöjärven Viljakkalassa
3.8. Lehtohopeatäplä-perhosen esiintymisalueen hoitotalkoot/2017
Kyrön Luonto pyrkii suojelemaan Pirkanmaan harvinaisuutta lehtohopeatäplää, jota esiintyy maakunnassa vain täällä.
12.8. Hämeenkyrön Luonto- ja maisemapäivien 30-vuotisjuhla
Maisemakahvilan Kulttuurilato, Aromaantie 4, 39100 Hämeenkyrö. Aamupäivällä retkeiltiin Sikomäessä, jossa istutettiin Suomi 100 -vuoden kunniaksi tammi. Iltapäivän vierailijoina olivat luontotoimittaja, kirjailija Veikko Neuvonen sekä Sll:n toiminnanjohtaja Päivi Lundvall. Jussi Viitalalle luovutettiin kunniakirja ansiokkaasta toiminnasta Luonto- ja maisemapäivien järjestämisessä.
26.8. Suomen luonnon päivän retki
Sastamalan Ritajärven luonnonsuojelualueelle
16.9. Turkimuspuron siivoustalkoot
27.9. Puun päivä
Kahden kynäjalavan istutus Koskilinnan puistoon päiväkotilasten kanssa.
2.11. Kuva kohtaa sanan -ilta
Järjestettiin Hämeenkyrön kirjastossa Kirjastonystävien kanssa. Runoja ja muita tekstejä esitettynä yhdessä Jussi Viitalan, Erkki Jokisen ja Pyry Majasen luonto-aiheisten valokuvien sekä ryhmä Tokoisten maalauksien kanssa.
Kyrön Luonnon tapahtumat vuonna 2016:
– Luonto lainassa-teemaviikko 15-21.2 2016
Hämeenkyrön kirjastossa. Teemana Kohtuutalous. Teemaviikko järjestettiin yhteisesti Hämeenkyrön kirjaston ja Kyrön luonnon kesken. Viikolla torstaina 18.2 myös Luontokuva-ilta , jossa kuvaajat Jussi Viitala, Pyry Majanen ja Erkki Jokinen esittelivät luontokuvauksiaan. Näyttely oli esillä yhteensä kuukauden.
Kyrön Luonto osallistui Miljoona Linnunpönttöä -hankkeeseen ja järjesti linnunpönttötalkoot Tuohelan verstaalla 7.4.
Vetäjinä Ahti Lindberg ja Risto Lehti. Mukana myös Kyröskosken Nappulakerholaisia.
Villivihannes-iltapäivä 21.5.
Frantsilan yrttitilan pihapiirissä. Asiantuntijana Ossi Kakko.
Luonnonkukkien päivän retki 19.6.
entiselle yhteislaitumelle, Kyröskosken Hiidenlahden Karjatielle 19.6., vetäjinä Anita Lähdekorpi ja Jussi Viitala.
Lehtohopeatäplä-perhosen esiintymisalueen niittotalkoot 23.7.
Rokkakoskella, vetäjänä Annukka Raipala ja Ahti Lindberg.
Luonto- ja maisemapäivät 13.8.
”Raakku ja Taimen” Maisemakahvilan kulttuuriladolla Kierikkalassa. Aamupäivän retki suuntautui Turkimuspurolle. Vierailijana hydrobiologian professori Jouni Taskinen. Lisäksi Matti Rintalan esitys Turkimuksen raakkujen löytöhistoriasta ja Jussi Viitalan kuvaesitys Turkimuksen kasveista. Myös luontokuvaajat Pyry Majanen ja Timo J. Palomäki esittelivät tuotantoaan. Ladossa esillä myös taiteilijoiden Marjatta Hanhijoki ja Anita Jensen jokihelmisimpukka-aiheisia teoksia. Päivien järjestäjinä Jussi Viitala ja Pyry Majanen Kyrön luonnosta ja Katariina Pylsy ja Markku Musakka
Suomen luonnon-päivän kävelyretki Prentin joelle 27.8.
Järj. Matti Rintala.
Puun päivänä 27.9.
kahden pähkinäpensaan taimen istutus Koskilinnan päiväkotilaisten kanssa Koskilinnan puistoon. Ahti Lindberg, Risto Lehti, ja kunnan edustajana Kaisa Pieniluoma
Vuoden Hyvä luontoteko-tunnustus luovutettu Kyrösjärven kalastusalueelle 8.12.
Tunnustuksen vastaanottajina kalastusalueen puolesta Hannu Hakala (puh.joht.), Tuomo Hatanpää (varapuh.joht.) ja Jarmo Kalli (kalastusalueen isännöitsijä). Tunnustuksen myöntämistä valmistelevana työryhmänä edellisen Hyvä luontoteko-tunnustuksen saaja Matti Rintala, sekä Ahti Lindberg ja Annukka Raipala.
Terveisiä Amazoniasta-esitys 15.11 2016
Hämeenkyrön kirjastossa.
Kolme helmeä hankkeen projektisihteeri Ulla Helimo kertoi työkokemuksistaan ympäristöhankkeissa Amazonian alueella Etelä-Amerikassa. Hän esitteli myös Kolme helmeä-hankkeen (Matalusjoki, Ruonanjoki ja Turkimus-puro) edistymistä ja tulevia toimia. 3 helmeä-hankkeessa ovat mukana Pirkanmaan Ely-keskus, Nokian kaupunki, Ylöjärven kaupunki ja Hämeenkyrön kunta. Hämeenkyrön kunnan edustajina ympäristösihteeri Kaisa Pieniluoma. Kyrön luonnon yhteyshenkilönä Matti Rintala.
Kyrön luonnon jäseniä on osallistunut Kunnosta lähivetesi-päiviin 14.5 2016 Tampereella (järj Marttaliitto, KVVK ja Pirkanmaan ely-keskus) ja Geologia-päivään Ylöjärvellä 4.8 2016 (järj Ylöjärven luonto). Lisäksi käytiin Pinsiön Seinävuorella ja lupahakemusvaiheessa olevan louhoshankkeen paikalla. Myös uuden 3-tielinjauksen esittelypäivillä 27.11 Koskilinnassa oli edustus. Vappuretkellä kävivät muutamat Palojoen Lohikoskella 1.5 2016.