Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

JÄSENKIRJE 24.4.2021

NLY:n kaikki jäsenet, joiden sähköposti on yhdistyksen tiedossa, saivat 24.4 sähköpostiinsa jäsenkirjeen. Kirjeessä käsiteltiin tulevan kevään ja kesän tapahtumia niiltä osin kuin johtokunta oli pari päivää aikasemmin päättänyt. Tämä kirje on kertauksena, josta voi tarkistaa, milloin tapahtuu ja mitä. Mutta tästä jäsenkirjeestä näkevät myös yhdistyksen ulkopuoliset tapahtumat, joihin kaikki ovat tervetulleita.

Jäsenkirje 24.4.2021

Hyvät Nilsiän luonnonsuojeluyhdistyksen jäsenet

Kevät on käsillä ja kevät tietää yhdistyksemme toiminnan aktivoitumista. Aluksi lyhyt kertaus, mitä menneinä viikkoina on tapahtunut. Tarkemmin voit tapahtumista saada kuvan kotisivuiltamme sll.fi/nilsia

Maaliskuussa pidimme linnunpönttötalkoot Halunassa. Kolmena talkoopäivänä rakensimme erikokoisia pönttöjä nelisenkymmentä kappaletta. Nyt kaikki pöntöt on myyty, moni lintupariskunta saanut uuden kodin ja rakentajat myös saaneet hyvän mielen ja vielä yhdistyksen varat hiukan karttuneet tulevan toiminnan pohjaksi.

Koko kevään on Suomen luonnonsuojeluliitossa ollut vahvasti esillä virtavesiteema. Joka viikko on netin kautta pidetty webinaari aiheesta. Webinaareissa punaisena lankana on virtavesien vapauttaminen vaelluskaloille. NLY on samasta aiheesta laatinut oman lausuntonsa koskien Nilsiän reitin kunnostamista. Lausunto löytyy myös kotisivuiltamme, jossa voit tutustua tekstiin. Voit myös lausua oman mielipiteesi siitä ja täydentää lausuntoa ottamalla yhteyttä sihteeriin. Lausunto lähetetään toukokuun puolessa välissä Pohjois-Savon ELY-keskukseen. Näin yhdistyksemme on omalta osaltaan vaikuttamassa Nilsiän reitin tilan paranemiseen.

Nilsiässä toimii virtavesien puolesta hyvin konkreettisesti Nilsiän reitin suojeluyhdistys järjestämällä pienien jokin ja purojen ennallistamistalkoita ja istuttamalla pieniä taimenenpoikasia sopiville poikasalueille puroihin. Talkoisiin NLY ottaa myös osaa. Jos olet kiinnostunut mukaan tulemisesta talkoisiin, ota yhteyttä puheenjohtajaan tai sihteeriin.

Yhdistyksen johtokunta kokoontui 22.4 nettipalaverina. Teimme tarkennuksia kevään ja tulevan kesän toimintasuunnitelmaan. Pöytäkirja löytyy myös kotisivuiltamme.

Lyhyesti tulevasta toiminnasta (kopioitu pöytäkirjasta):

  • Toukokuun 20. päivä linturetki Juankosken Rupsanlahteen ja samalla tutustuminen Karjalankosken ja Junakosken teknisiin kalaportaisiin. Välitetään kutsu Koillis-Savon yhdistykselle. Lähtö kimppakyydeillä Nilsiän torilta klo 16. Omat eväät.
  • NLY järjestää luontoaiheisen nuorten valokuvauskilpailun (aiheena esim. kasvit tai linnut) ajalla 15.5-31.7. Yksi sarja ja kolme parasta palkitaan. Palkinnot 100€, 70€ ja 50€. Palkintojen jako Nilsiän taiteiden juhlassa 27.8. Raatina NLYn johtokunta. Kilpailu perustuu digikuvaukseen. Digikuvat lähettää sihteerille. Yhteyttä otettu yläkoulun biologian opettaja Paula Härköseen, joka on lupautunut toimimaan yhdyshenkilönä.
  • Luonnonkukkapäivän retki su 20.6 Pölkkypuron lehtoon Kinahmille. Lähtö Nilsiän torilta klo 12. Kutsutaan mukaan nilsiäläisiä 8. luokan oppilaita, joiden tehtävänä opetussuunnitelmaan liittyen on kerätä kasvisto kesän aikana. Yhdyshenkilönä toimii Paula Härkönen.
  • Vieraslajitalkoot heinäkuun loppupuolella. Kohteena jättipalsamin poiskitkeminen Pappilanjoen suulta Nilsiänlahden alueelta.  Ajankohtana heinäkuun loppupuoli. Piirisihteeri, viekaskoordinaattori Juha Ahola mukana talkoissa. Sihteeri sopii Juhan kanssa tarkan päivämäärän.
  • Tiilikan niitto- ja haravointitalkoot heinä-elokuun taitteessa. Asiasta sovittu Metsähallituksen, Marko Haapalehdon kanssa. Korvaus talkoista 1000€. Piirin raivaussaha varattu 31.7-2.8 väliseksi ajaksi. Uiton kämppä on varattu käyttöömme samalle ajanjaksolle. Kämpällä hyvä yöpyä ja ihana sauna.
  • Kesäretki Sierilän soutuun Kemijoella -7.8 (kts. staging.sll.fi/rovaniemi/toiminta/sieriniemen-siunaus/ ) Yhdistys osallistuu retken matka- ja majoituskustannuksiin. Sihteeri sopii yksityiskohdista järjestävän tahon kanssa.
  • Sieninäyttely la 4.9. Perjantaina kerätään sienet ja lauantaina näyttelyn pystytys virastotalon aulaan.

Linturetki to 20.5 on sekä tavanomaista lintujen tarkkailua ja tunnistamista Juankosken Rupsanlahdessa että tutustumista Karjalankoskeen ja Juankoskeen vastavalmistuneisiin teknisiin kalaportaisiin. Kalatiet on osa Nilsiän reitin vaelluskaloille vapauttamishanketta ja hieno alku. Lähtö retkelle Nilsiän torilta klo 16. Kiikarit (jos on) ja eväät mukaan.

Toinen merkittävä tuleva tapahtuma on Tiilikan kansallispuiston niitto- ja haravointitalkoot heinä-elokuun taitteessa. Aluksi niitämme torpan pihamaan käyttäen raivaussahoja apuna (pinta-ala noin 2ha) ja sen jälkeen haravoimme heinät kasaan ja siirrämme metsänlaitaan. Tapahtuma on 2-3 päiväinen riippuen talkooväen määrästä. Majoittuminen tapahtuu Uiton kämpässä. Talkoot ovat jo perinne, sillä olemme vastanneet niistä jo kahtena edellisenä kesänä. Meininki talkoissa on rento, iloinen ja työn ohessa retkeilemme, käymme mahdollisesti lakkoja poimimassa ympäröiviltä soilta ja illalla saunomme kämppäsaunassa jne.

Ja kolmas retki Kemijoen Sierilän soutuun 6.-7.8 heti talkoiden jälkeen. Soutu liittyy Lapin luonnonsuojelupiirin ja Rovaniemen paikallisyhdistyksen järjestämään suojeluhankkeeseen Sierilän säilyttämiseksi luonnontilassa. Edellä olevasta nettiosoitteesta selviää tarkemmin ohjelma. Koko hanke on osa virtavesiprojektia, jossa nimenomaisesti pyritään pitämään olemassa olevia virtavesikohteita vapaina ja vapauttamaan kahlehdittuja kohteita vesieliöille vapaasti liikkua. Jos ole kiinnostunut lähtemään Lapin retkelle, ota yhteyttä sihteeriin. Yhdistys tulee tukemaan retkeä, esim. tukemalla matkakuluja ja maksamalla osallistumismaksun.

 

Olisi mukava tavata jäseniämme eri tilaisuuksissa, rakentaa aktiivista paikallista luonnonsuojelua ja iloita siitäkin, että vähitellen koronarajoitteet löystyvät ja pääsemme toteuttamaan toimintasuunnitelmaamme muutoinkin kuin webinaareja pitämällä.

Keväisin terveisin

Mauri Tiainen, sihteeri. (mauri64.tiainen@gmail.com)