Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Haapaniemen jät­ti­pal­sa­mi­tal­koot 26.7

Päivä oli jälleen kesäisen kuuma kuten niin usein viime aikoina. Talkoopaikalle ilmestyi sovittuun aikaan kuusi talkoolaista ja helteestä huolimatta työhön käytiin rivakasti käsiksi. Haapaniemen jättipalsamiesiintymä osoittautui odotettua laajemmaksi, sillä vieraslaji oli levittäytynyt molemmille puolille kevyen liikenteen väylää, mutta sen lisäksi jättipalsamia esiintyi myös koivikossa aina Pappilanjoen rantaan saakka. Teimme ahkerasti työtä kolme tuntia pitäen vain pari juomataukoa välissä. Tästä huolimatta saimme vain osan vieraslajista kitkettyä pois. Läjityskasoja ilmaantui kaikkialle työskenelualueelle, mutta harmillisesti työ jäi kesken vähäisen talkooväen ja helteisen sään vuoksi.

Jättipalsamin kitkemistä riitti ja läjityskasoja syntyi useita talkoopaikalle. Juha Aholan työrytmissä palsami sai kovaa kyyttiä.

Talkoita jatketaan tänään klo 15. Tule mukaan ja ota juotavaa mukaasi ja työrukkaset myös. 

Mukana talkoissa oli Viekas Life -hankkeen koordinaattori Juha Ahola, joka alussa kertoi hankkeen tavoitteista ja jatkosta. Juhan kanssa sovimme, että ensi kesänä palataan samalle paikalle ja että pyritään saamaan Kuopion kaupunki mukaan leikkaamaan alkukesästä koneellisesti jättipalsamia, jonka jälkeen ihmisvoimin poistetaan jäljelle jääneet yksilöt. Vaikka jättipalsami on suhteellisen helppo kitkeä pois, on lajin täysi hävittäminen aina vasta 2-3 kesän huolillisen kitkemistyön kautta saavutettavissa.

Siis palaamme asiaan ensi kesänä uudelleen.

 

Lopussa työ tekijäänsä kiittää ja Juha iloitsee kanssamme hyvin sujuneesta talkoopäivästä.

 

Jatkotalkoissa 28.7 löytyi tiheä jätipalsamikasvusto Kalevantien ylittäessä Pappilanjoen. Jokittörmässä kasvoi alla olevan kuvan mukainen esiintymä.

Jättipalsamia Pappilanjoen rantatörmässä Kalevantien kohdalla. Kukat valmiina sinkauttamaan siemenet suoraa jokeen virtaavan veden vapaasti kuljetettavaksi.

Kahden tunnin työrupeaman jälkeen paikka oli kitketty jättipalsamista ja samainen joentörmän kohta näytti nyt tällaiselta.

Sama paikka kuvattuna kaksi tuntia myöhemmin kitkemistyön päätteeksi. Jättiupalsamit kasvustossa olivat ranteen vahvuisia varresta voimakkaasti haarautuneita jättiyksilöitä.

Jättipalsamia kasvoi myös pajupensaikossa ja maitohorsmien ja mesiargervon seassa sekä aivan rannassa sarakasvien seassa. näyttää siltä, etä jätttipalsamin kasvua ja leviämistä ei mikään tekijä tai kilpaileva kasvilaji estä leviämästä luonnossa.