Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Aholansaaren ikimetsässä retkellä

Sellainen ihana metsäkauppa tapahtui tämän vuoden (2022) keväällä, kun Luonnonperintösäätiö osti Jenun perikunnalta 67 ha vanhaa metsää Aholansaaren pohjoispäästä. Ei olisi voinut paremmin kohdentua saaren nykyinen toiminta herännäisyyden kohtaamispaikkana, saaren perikunnan vakaa tahtotila suojella ikimetsää niin metsien hakkuilta kuin kaavoituksen sallimalta kesämökkien rakentamiselta, Luonnonperintösäätiön kiinnostus suojella monimuotoinen lehtomainen metsä ja vielä viimeisenä Nilsiän luonnonsuojeluyhdistyksen toive näyttävän metsänsuojelukohteen perustamisesta Nilsiän ydinalueelle.

Kaikki tämä toteutui Aholansaaren pohjoisosan metsien siirtyessä Luonnonperintösäätiön omistukseen ja samalla tiukan metsien suojelun toteutuessa meidän kaikkien suureksi iloksi.

Keskiviikkona 27.7 tapahtunutta oli paikan päällä ihastelemassa Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila, Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija ja SLL:n liittohallituksen puheenjohtaja Harri Hölttä, Koillis-Savon luonnonystävistä Heikki Ranta, Nilsiän luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Sami Rissanen ja  sihteeri Mauri Tiainen sekä Pitäjäläisen toimittaja Riikka Kuosmanen.

Retkeilimme puolipilvisessä kesätuulessa ikimetsän siimeksessä ja katselimme ympärillemme, seurailimme lintuja, joita pyrimme nimeämään, samoin bongasimme lehdon kasveja, joita metsikössä on monikirjavainen joukko ja poimimme kanttarelleja, joita löytyi retkireittimme varrelta useasta kohtaa.  Ja kaiken tämän taustalla hahmottelimme ikimetsään luontopolkua, joka olisi Aholansaaren vieraiden, rippileirien ja kulloisenkin juhlaväen iloksi ja samoiltavaksi lähitulevaisuudessa tarjolla.

Aholansaaren ikimetsää, taustalla häämöttää Syvärin järvi.

Anneli Jussila kertoi lisäksi hämmästyttävän yksityiskohdan parin vuosikymmenen takaa. Silloin Pentti Linkola oli käymässä Aholansaaressa yhdessä Anneli Jussilan kanssa ja mukana oli myös Markku Jenu, suojeluhenkinen vanhan metsän omistaja. Pentti oli retkeilyn yhteydessä ihastunut suuresti Aholansaaren vanhaan metsään ja jo silloin oli ollut vahvasti esillä metsän hankkiminen suojelutarkoituksiin. Silloin ei vielä suojeleusopimusta syntynyt, mutta suunnitelma jäi kytemään toteutuakseen lopulta  tämän vuoden keväällä. Luonnonperintösäätiön taloudellisen aseman vahvistuminen mahdollisti metsän ostamisen ja Pentti Linkolan haaveen toteutumisen.

Kunhan luontopolku saadaan valmiiksi ja opasteet paikoilleen, Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys tulee tekemään retken jos toisenkin ikimetsään. Tarkoitus on, että yhdistyksemme vähitellen paikan tutuksi tekemisellä paikkakuntalaisille ja ennen kaikkea jäsenistölleen muodostaa metsiköstä yhdistykselle kummikohteen.

Suurkiitos Luonnonperintösäätiölle aktiivisesta ja kaiken aikaa vahvistuvasta vanhojen metsien suojelutyöstä. Voit perehtyä tarkemmin Luonnonperintösäätiön työhön suomalaisten vanhojen m etsien hyväksi KLIKKAAMALLA TÄSTÄ.

Aholansaaren retkellä 28.7 vasemmalta Anneli Jussila, Heikki Ranta ja Harri Hölttä.