Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Riihimäen yhdistys

Riihimäki
Navigaatio päälle/pois

Kuulumisia keväiseltä luon­to­pyö­rä­ret­kel­tä Suolijärvelle

Mikäli kaipaa hieman haasteellisempaa retkeilyä kuin valmiita polkuja, ehkä ruuhkaisissakin luontokohteissa, voi jokamiehenoikeudella suunnata myös yksityisille luonnonsuojelualueille.

Niitä nimittäin Riihimäellä riittää, eikä tarvitse pelätä törmäävänsä muihin kulkijoihin kuin pelkästään lintuihin ja ehkä peuroihin.

Yksi suositeltava ja vielä kohtuullisen pyörälenkin päässä, on Suolijärven kahdesta alueesta koostuva Vatsian luonnonsuojelualue, yhteensä 35 hehtaaria. Reitti ehkä parhaalle paikalle lähtee Metsokalliontien päästä. Se on yksityistie ja siis puomitettu, ei pääse kuin pyörällä, ja kartta on oltava mukana ainakin kännykässä. Muuten ei hyvin maastoutunutta polkua löydä, joka kulkee Kettukallion ja Salmenkallioiden välistä rantaan.

Seikkailu kannattaa, sillä 22.4. reitillä tervehti heti peukaloinen, sitä oli hauska seurailla. Peuran jälkiä oli paljon. Käpytikka nakutteli lahopuuta, ja uhanalaistunut hömotiainenkin näyttäytyi. Linturetken kruunasi iltapäivällä metsässä lennähtänyt melko suurikokoinen pöllö. Linnustoselvityksen mukaan alueella on tavattu viiru- ja helmipöllö. Vaikea sanoa, kumpi nyt oli kyseessä. Kokonsa ja värityksensä puolesta viirupöllö. Toivon, että en häirinnyt pesintää. Lajin normaali muninta-aika on maalis-huhtikuun vaihteessa, ja näemmä hautoo kuukauden. Minulla ei ole koiraa, joten liikun luonnossa melko huomaamatta. Koiraa en tuohon luontokohteeseen ottaisi nyt mukaan, vaan vasta pesimäajan jälkeen.

Sinivuokot kukkivat komeasti, ja perhosia lenteli jo runsaasti. Kuvassa oleva sitruunaperhonen lekotteli kallion rinteellä.

Suolijärvellä näkyi joutsenpari, kuikka, kanadanhanhia ja lähellä Hyvinkään puolella Akinsaaren luodolla kalalokkeja. Luoto onkin linnustoselvityksen mukaan yksi Suolijärven tärkeimmistä lokkilintujen pesimäluodoista. Västäräkki oli vallannut kallion nurkan, jossa oli auringossa mukava nauttia retkieväät.

Luonnonsuojelualueen arvon näkee, kun ympäriltä talousmetsät on paljolti avohakattu, jopa suojelualueen ulkopuolella oleva Salmenkallion seinämä. Jos pyöräilee kohteeseen Paalijärven kautta, kannattaa käydä sielläkin tarkistamassa, miten laulujoutsenten pesintä edistyy. Siellä ainakin jo kovasti haudotaan, lähellä kaupungin uimarantaa ruovikon kärjessä.

Pääasia, että arvokkaisiin luontokohteisiin mennään kylään luonnon ehdoilla ja rauhallisesti. Kulku on hankalaa, varsinkin jos kiipeää kallioille. Vatsian alue vain paranee kevään edetessä, kun lehtokasvillisuus kukkii laajemmin ja isot metsälehmukset vihertyvät, järeiden vanhojen kuusten ja haapojen joukossa.

Lisää vinkkejä luontokohderetkille: https://www.riihimaki.fi/palvelut/ymparisto/luonnonsuojelu/luonnonsuojelualueet/

Tarja Heikkonen, yhdistyksen varapuheenjohtaja