Luonto vei voiton
Vuosien varrella on tullut tehtyä monenlaisia Lapin reissuja ja silloin tällöin suunnitelmia on täytynyt muuttaa tai säätää olosuhteiden niin vaatiessa. Tämän vuoden ensimmäinen Lapin reissu oli poikkeuksellisen vaikea. Suunnitelmat ja niiden varasuunnitelmat osoittautuivat yksi toisensa jälkeen vaikeiksi tai mahdottomiksi toteuttaa.
Stressi ja kiire liian tiukasta aikataulusta johtuen vaivasi jotenkin kaiken aikaa. Alku toteutui kyllä ihan hyvin niin, että olin jo puolimatkassa Äänekoskella reissun alkaessa. Tai ei nyt ihan puolimatkassa, mutta jo hyvän matkaa Riihimäeltä. Kummipojan häiden jälkeen jatkelin ihan rauhassa kohti Käsivartta neljäs heinäkuuta ja jo saman päivän aikana olin lähellä päämäärääni, Kilpisjärveä. Ikkunaa oli pakko pitää auki yli 30:n asteen kuumuudessa ja ristiselkä muistutteli jo tuntikausien istumisesta autossa. Hieman puolen yön jälkeen löysin parikymmentä kilometriä Kilpisjärveltä etelään olevan hiekkaisen alueen, jonne saatoin pystyttää teltan auton viereen. Päivän ajo oli ollut kuuma urakka, sillä autossa ei ole ilmastointia. Pulahdinkin leiripaikan viereiseen mutaiseen jorpakkoon viilistymään ennen telttaan sujahtamista. Räkkä oli vahva ja varsinkin sääskiä oli niin, ettei ole ollut vuosiin. Uinnin päälle minua tikattiin oikein kunnolla. Ovat ne nopeita, vaikka olen niiden kanssa aina pärjännytkin. Onneksi lämpötila oli laskenut yöksi niin, että pensaikon ja auton varjossa oleva teltta pysyi pitkälle aamupäivään viileänä, jotta saatoin nukkua ja levätä matkan rasituksista. Matkalla olin pysähtynyt muutaman kerran syömään ja otin vielä teltassa omaa evästä iltapalaksi. Lähellä telttailupaikkaani oli myös asuntoauto löytänyt yöpaikan.
Heräiltyäni seuraavana aamuna huolehdin siitä, että olin ajoissa liikkeellä jo kahdeksan aikoihin. Tarkoitukseni oli mennä Kilpisjärven Retkeilykeskukseen aamupalalle, jonne ehdinkin oikein mainiosti. Runsas aamupala juuri vapautuneessa pöydässä, josta oli hyvä näköala järvelle, oli oikein mieluinen ja viivyinkin kahvin kanssa kirjoitellen muistiinpanoja ja muita retkeläisiä seuraten varsin pitkään tuossa tutussa paikassa. Ihmisiä oli runsaasti majoittuneena ja liikkeellä. Suunnitelmani oli ajella Norjan puolelle Didnojoen parkkipaikalle ja laittaa ensimmäinen leiri johonkin lähelle ja näin päästä maastoon jo samana päivänä. Lyhyehköt unet ja matkan rasitukset painoivat vielä, mutta pääsisin kunnolla nukkumaan pitkät unet seuraavana yönä tai niin ainakin luulin.
Lämpötila oli aika mukava, + 24. Siis paljon vähemmän kuin etelämpänä. Lämpö oli kyllä nousussa täälläkin. Tarkistin reilun viikon päässä olevat majoitusvaraukset ja ne olivat kunnossa. Siviilirepun jätin säilytykseen Retkeilykeskuksen respaan. Olo oli väsynyt ja rasittunut viime päivien reissaamisesta. Olin ajanut läpi avohakatun Suomen, Suomen, joka kohtelee metsiään ja ympäristöään varsin piittaamattomasti, ahneesti ja osaamattomasti. Se on raskasta katseltavaa. Nyt olen kuitenkin menossa erämaahan, luontoon rauhoittumaan. Kilpisjärven Luontokeskuksesta sain uuden mainion kartan Käsivarresta, jossa kohteeni eli Toskaljärvi ja Norjan puolen Didnojoki näkyivät myös mainiosti.
Puolen päivän aikoihin läksin kohti Norjan rajaa, joka on varsin lähellä ja kohta sen jälkeen on Didnojoki, jonka vartta lähtisin vaeltamaan kohti Suomen rajaa ja Somasjärveä. Suomen tullissa morjenstin kahta rajavartijaa ja jatkoin kohti Norjan tullia. Norjan koronarajoitukset olivat jotenkin muuttuneet, mutta en tarkalleen tiennyt miten. Kohtasin tullia lähestyessäni pysähtyneen ja pitkän autojonon, joka ei tunnin odottelun aikana liikkunut oikeastaan lainkaan eteenpäin. Aloin aavistella pahaa. Uutisista kuuli jotain sellaista, että Norja on helpottanut maahanpääsyä. Jonossa alkoi ilmaantua u-käännöksiä, koska toisestakaan suunnasta ei juurikaan tullut liikennettä. Koko liikenteen sujuvuus tuntui olevan seisahduksissa. Syy ei selvinnyt. Koska Kilpisjärvi oli lähellä, tein minäkin ratkaisun ja palasin takaisin Retkeilykeskukselle.
Otin kahvin ja latasin puhelinta ja mietin tilannetta ja yritin saada selkoa Norjan rajamenettelystä. Lämpötila oli noussut ja helleraja ylittynyt nyt täälläkin. Oli kuuma, väsytti ja Norjan raja oli tukossa. Vähitellen alkoi kuulla viestejä, että rajalla pitäisi jonottaa jopa viisi tuntia helteessä, jotkut jopa 10 tuntia. Söin Haltinmaassa. Kävin sen jälkeen ottamassa huilia laittamalla teltan erään sivutien varrelle ja torkuin kuumuudessa. Räkkä oli kova. Varsinkin sääskiä oli runsaasti. Palasin keskustaan ja kävin satamassa pulahtamassa jääkylmässä vedessä (kuva 1). Se kyllä todella piristi hetkeksi. Sitten vietin vielä aikaa Retkeilykeskuksella ja selvitin tilannetta. Illan viiletessä jonotus rajalla olisi vähän helpompaa, mutta Norja sulkikin rajan jo kello 9 illalla. Aika ei riittäisi läpipääsyyn. Päädyin lopulta siihen, etten yrittäisi Norjaan ja voisin yrittää Toskaljärvelle Suomen puolelta. Illan viilentyessä lähdin etsimään sopivaa yöpymispaikkaa, jollainen löytyikin kohtalaisen läheltä. Ei mikään kaunis paikka, mutta riittävä, jälleen teltta oli aivan auton vieressä pienen päätieltä lähtevän sivutien varrella. Lämpötila alkoi laskea illan mittaan ja sain nukuttua teltan ulkopuolelta kuuluva sääskien konsertti taustaäänenä.
Tiistaina läksin jälleen liikkeelle Kilpisjärven keskustaan hieman yhdeksän jälkeen ja menin jälleen aamiaiselle. Lämpö on jälleen nousussa hellelukemiin. On edelleen väsynyt ja rasittunut olo. Pohdin Norjan rajalle lähtöä. Sain lisätietoa Norjan rajan tilanteesta ja siellä jonotusajat ovat todella pitkät ja sää kuuma. Menin satamaan miettimään tilannetta ja pakkaamaan rinkan valmiiksi. Päätin lopulta, että en mene Norjaan. Lepäilin autossa ja pulahdin kylmässä järvessä, mikä piristi hetkeksi.
Lepäilyn ja sään pilvistymisen takia päätin yrittää Toskaljärvelle Haltin reittiä Suomen puolelta. Auton sain parkkiin Luontotuvan parkkipaikalle ja laitoin tavoitteeksi päästä vain maastoon ensimmäiseen leiriin lähelle Tsakaljärveä, Marjajoen varteen. Lähtiessäni kävelemään lämpötila oli + 28 ja vaikka olin pyrkinyt keventämään rinkkaa, se tuntui todella painavalta. Viime päivien rasitukset ja kuumuus vaikuttivat tuohon, sillä rinkka oli hieman tavallista keveämpi. No rauhallisesti edeten ja tuon tuosta leväten pääsin Marjajoelle, jossa tiesin vanhastaan olevan hyviä teltanpaikkoja. Matkalla kuvasin keltavästäräkkiä (kuva 2), tapasin kivitaskun ja nautin tietysti upeista näkymistä, Tsakaljärvestä, Saanasta, Iso-Jehkasista ja Norjan lumisista vuorista.
No nyt olin maastossa ja yöpyisin ja katsoisin tilannetta rauhassa aamulla. Pyrin sijoittamaan teltan tunturikoivujen varjoon ja tein vielä sadeviitasta lisävarjon. Pulahtamalla muutaman kerran viilistymässä raikkaassa Marjajoessa vietin aikaa teltassa sen ovi auki. Söin, luin ja kirjoittelin. Otin torkutkin. Ja illan mittaan lämpötila alkoi taas mukavasti laskea.
Laskeskelin, että tuosta leiristä käynti noin viikon aikana Toskaljärvellä edellyttäisi 12 km:n päivämatkoja, mikä tässä helteessä kuulosti tosi kovalta urakalta. Päätin silti yrittää ja kokeilla seuraavana päivänä, miten vaellus lähtisi sujumaan.
Heräilin seitsemän maissa ja lepäilin vielä ennen kuin nousin teltasta (kuva 3). Kävin pulahtamassa aamupesulla Marjajoessa ja vietin vielä hetken leirissä ennen kuin pakkasin rinkan ja läksin Kalottireitille kohti noin 10 km:n päässä olevaa Saarijärveä, jonka ohi ajattelin yrittää tänään. Aamupalaa tekisin vähän myöhemmin. Aamupäivän viileys ja pieni tuulenvire tuntuivat oikein mukavilta. Sitä vastoin rinkka tuntui tosi painavalta edelleen. Lepäsin välillä istahtaen sopiville kiville ja ylitin poroaidan porrassiltaa pitkin. Vain noin kilometrin kuljettuani heitin rinkan päänalusekseni ja laitoin pitkäkseni mukavalle tunturinummelle. En vain jaksa kävellä rinkan kanssa. Olen vain liian väsynyt ja on liian kuuma. Lepäilin pitkään polun varrella ja joitakin retkeläisiä kulki ohi yllättävän keveissä varusteissa varmaankin päiväretkiä tehden. Tuossa paikassa sain kuvia myös riekkopoikueesta (kuva 4), sen yhdestä poikasesta ja emosta. Seurailin myös kahta kapustarintaa, niiden kisailua nummella ja kuuntelin niiden mollivoittoista vihellystä. Myös niittykirvisiä (kuva 5) liikkui lähellä ja sain yhdestä muutamia kuvia. Niittykirviset ovat tunturinummien vikkeläliikkeisiä laulajia, jotka usein lentävät vastatuulessa paikallaan.
Lepäiltyäni aikani ja pohdittuani tilannetta oli myönnettävä tosiasiat. Pettymys oli kova, mutta olin myös helpottunut, sillä rääkki olisi ollut lohduton, jos olisin jatkanut. Voimat ja aika eivät tällä kertaa tässä kuumuudessa riittäisi Toskaljärven käyntiin. Niinpä päätin palata autolle, jonne ei vielä olisi kovinkaan pitkä matka. Paluumatkallakin istahdin lepäämään tuon tuostakin, mutta pääsin niin hyvissä ajoin perille, että ehdin Haltinmaan edulliselle lounaalle. Sen jälkeen olisi vielä ratkaistava, miten jatko menisi, sillä muu perhe oli tulossa noin viikon päästä julkisilla Käsivarteen ja minun pitäisi päättää, mitä teen sillä välin. Minullahan oli vain telttamajoitus. Puhelimessa pohdimme tilannetta ja päädyimme siihen, että reissu on tällä kertaa peruutettava. Korona ja kuumuus olivat pääasiallisia syitä, miksi suunnitelma ei vain nyt onnistuisi. Kävin peruuttamassa huonevarauksemme ja lähdin siis ajamaan kotiin. Koska maastossa kulkeminen ei onnistunut ja kun minulla ei ollut majoitusta, olisi viikon telttailu Kilpisjärven liepeillä ollut varsin epämiellyttävää kuumuuden ja kovan räkän takia. Siksi suunnitelman muutos tuntui parhaalta vaihtoehdolta tällä kertaa, vaikka kirvelikin ja harmitti todella!
Ajelin kohti etelää ja 700 km ajettuani havahduin äkkiä siihen, että jotain unohtui. Olin unohtanut siviilireppuni Retkeilykeskuksen respaan. Voi EI! Soittelemalla sain sovittua, että he lähettäisivät repun postissa. Olihan siinä arvotavaraa ja stressasin myös sen katoamista tai tietokoneen särkymistä. Tulihan se kuitenkin muutaman päivän kuluttua ehjänä perille. HUH! Pitkät ajomatkat myös harmittivat sekä raskautensa myös ekojalanjälkensä takia. Pitihän jalanjäljen jakautua useamman ihmisen kesken alunperin. Ja tietysti koko reissun peruuntuminen harmitti todella, koska a-, b-, c- ja d-varasuunnitelmakin piti lopulta peruuttaa koko porukaltamme.
Moni asia meni todella pieleen ja tämä Lapin kokemus oli kipeä. Tällä reissulla asiat menivät enemmän pieleen kuin koskaan aikaisemmin. Voi sanoa, että luonto vei voiton suunnitelmista, etenkin koronan ja kuumuuden muodossa. Voiko ihminen hallita elämää ja luontoa. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että ei voi. Elämää tulee elää ja luontoa tutkia nöyryydellä, johon kuuluu tärkeänä osana myös yhteisen luontomme suojelu. Pohjoisessa kuitenkin kävin. Lyhyen maastokäynnin aikana sain onnekseni jonkin verran havaintomateriaalia ja kuvia linnuista ja maisemista. Käynti Toskaljärvellä on hyvä suunnitelma, vaikka ei onnistunut vielä toisellakaan yrittämällä ja jäi edelleen varastoon myöhemmin toteutettavaksi. Syksyllä on onneksi tiedossa toinen Lapin retki, joten joka tapauksessa rinkkavaellusta olisi tulossa ja lapinhulluuteen lievennystä.
RSLY:n varapuheenjohtaja Sakari Savolainen