Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Salon yhdistys

Salo
Navigaatio päälle/pois

Juha Laaksonen tuo Saloon pönttöelämää

TIEDOTE 2.3.2020

Suosituista radion luonto-ohjelmista tuttu toimittaja ja tietokirjailija Juha Laaksonen saapuu Saloon. Hän käynnistää torstaina 12. maaliskuuta kello 18.00 Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen Pönttöelämää! -tempauksen.

− Juha Laaksonen tuntee linnunpöntöt ja pönttölinnut. Hän on valtakunnallisen Miljoona linnunpönttöä -kampanjan isä, ja hänen teoksensa Pihan linnut ja pöntöt on valittu Vuoden luontokirjaksi, Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Juri Suvitie kertoo. Ssly on vuosien aikana tehnyt talkootyönä jo yli 7 000 linnunpönttöä. Niissä on kuoriutunut satojatuhansia linnunpoikasia puukiipijöistä tuulihaukkoihin. Mallistoon on sittemmin lisätty myös lepakonpönttö.

− Luonnonystävät ovat pönttöjä ostaessaan kertoneet paljon mukavia tarinoita. Muuan mies sanoi hakanneensa kiukuspäissään tiaisenpöntön ulkoseinät täyteen nupinauloja, kun käpytikka yritti jatkuvasti rosvota pöntöstä poikaset, Suvitie naurahtaa.

Näistä kohtaamisista syntyi idea innostaa salonseutulaisia kirjoittamaan tapahtumista linnunpöntöissä ja niiden liepeillä.

− Tyyli on vapaa. Valokuvat ovat tervetulleita, kunhan ne on otettu huomaavaisesti lintujen ehdoilla. Toivomme, että tarinat kannustavat ihmisiä tarjoamaan linnuille lisää pesäpaikkoja, Suvitie sanoo.

Juha Laaksonen muistuttaa, että erilaiset tarinat, kokemukset ja havainnot voivat tarjota myös jännittäviä tietoja lintujen tiheyksistä, selviytymisestä, keskinäisestä kilpailusta, yhteiselosta ja kekseliäisyydestä pesäpaikan valinnassa.

− Pönttöelämää! on hieno tempaus, Laaksonen iloitsee.

Kuvia ja lyhyitä tarinoita voi lähettää osoitteeseen salonluonto@gmail.com. Niitä tullaan julkaisemaan ainakin Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen nettisivulla, josta saa myös lisätietoa tempauksesta. Vastausaikaa elokuun loppuun. Parhaat tarinat palkitaan.

Hauskaa ja jännittävää tietoa kolopesijöistä on luvassa torstaina 12. maaliskuuta kello 18.00. Juha Laaksonen kertoo silloin pihalinnuista ja pöntöistä. Paikka: Salon kansalaisopisto,
Ylhäistentie 2. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Esityksen jälkeen Ssly:n vuosikokous kello 19.00.