Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Salon yhdistys

Salo
Navigaatio päälle/pois

SSLY-Tiedote 1 / 2022

Hei, Salon luonnon ystävät

Tässä kuulumisia Salon seudun luonnonsuojeluyhdistykseltä. Saat tämän tiedotteen, koska olet tilannut sen meiltä vuosien saatossa. Mikäli haluat liittyä postituslistalle tai jollet enää jatkossa halua postia ota yhteyttä. Yhteystiedot viestin lopussa.

Tässä tiedotamme:

  • Sääntömääräinen vuosikokous 10.3.2022
  • Juha Kauppisen esitys Heräämisiä -kirjan pohjalta
  • Kevätseuranta 2022
  • Luonnonsuojeluliiton Luontokato vai luontoteko? -kampanja
  • Pönttömyynnit

YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS TORSTAINA 10.3.2021

Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään torstaina 10.3.2022, Salon lukion isossa auditoriossa, Kaherinkatu 2, Salo.

Ennen kokousta kuullaan Juha Kauppisien esitelmä Heräämisiä -kirjan pohjalta. Varsinainen kokous alkaa esitelmän jälkeen, noin klo 19.30. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat; vuoden 2021 tilinpäätös, toimintakertomus, toiminnantarkastuslausunto ja vastuuvapauden myöntämiset sekä vuoden 2022 toimintasuunnitelma, jäsenmaksujen suuruus, budjetti sekä hallituksen kokoonpano ja toiminnantarkastajat.

Varsinainen kokous on tarkoitettu yhdistyksen jäsenille, mutta esitelmää ovat tervetulleita kuuntelemaan kaikki kiinnostuneet.

Tervetuloa!

HERÄÄMISIÄ – LUONNONSUOJELUN HISTORIAA, JUHA KAUPPPINEN

Torstaina 10.3.2022 klo 18 Salon lukion isossa auditoriossa

Heräämisiä-esitys pohtii sitä, miksi luonnon suojeleminen on vaikeata. Samalla se on historiallinen pikakelaus luonnonsuojelun matkasta 1800-luvulta myrskyisien vuosikymmenten halki tähän hetkeen, jolloin paljon luontoa on saatu suojeltua, mutta jossa ekokriisi uhkaa silti, ja lisää pitäisi saada tehtyä. Samalla Juha Kauppinen kertoo omaa tarinaansa siitä, miksi hänestä lapsena tuli luonnonystävä, mutta ei pitkään aikaan luonnonsuojelijaa ennen oman arvomaailman perinpohjaista tutkiskelua. Heräämisiä-esitys pohtii myös sitä, mitä nyt pitäisi tehdä ja miksi ihmisen suhde luontoon on tässä keskeistä.

Hämeenlinnalainen Juha Kauppinen (s. 1975) on kirjoittanut ympäristöstä ja luonnosta näkyvimmillä foorumeilla 20 vuoden ajan. Hänet on palkittu toimittajana Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla ja kirjailijana Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Kaksi edellistä teosta, Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista (2019, Siltala) ja Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija (2021, Siltala), ovat molemmat edenneet lisäpainoksiin ja keränneet kiittäviä arvioita. https://www.luontomies.fi/

KEVÄTSEURANTA ON TÄÄLLÄ TAAS!

Ensimmäiset nokkosperhoset on jo havaittu, samoin kiuruja on lennellyt Salossa. On siis jälleen aika kirjata kevään etenemistä!

Liitteenä olevaan Kevätseuranta-lomakkeeseen voit merkata ensihavaintosi kevääntulijoista. Lomakkeesta näet myös viimeisen viiden vuoden ajalta, milloin mikäkin listan laji on havaittu Salossa ensimmäisen kerran. Lomaketta on saatavana valmiiksi tulostettuna pääkirjastolta. Jaa havaintosi kanssamme lähettämällä täytetty lomakkeesi meille postitse tai s-postitse juhannukseen mennessä. Kaikkien seurantalomakkeen toimittaneiden kesken arvomme taas luontoaiheisia palkintoja.

Jollet pysty tulostamaan lomaketta, ota yhteyttä salonluonto@gmail.com voimme tulostaa ja postittaa lomakkeen sinulle.

Luonnonsuojeluliiton LUONTOKATO VAI luontoteko?  – kampanja

Miltä näyttäisivät Koli ja muut Suomen ikoniset maisemat ilman luonnonsuojelijoita?

Entä miltä näyttävät suomalainen luontokato ja sen ratkaisut?

Luontokato vai luontoteko? -kampanja on alkanut!

Suomen luonnonsuojeluliitto on käynnistänyt kampanjan luontokadon pysäyttämiseksi. Kampanjan aikana kerrotaan, millaisia luontotekoja poliitikot, yritykset ja Suomessa asuvat ihmiset voivat tehdä. Luontokato on todellisuutta myös meillä Suomessa. Joka yhdeksäs suomalainen laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon, linnuista joka kolmas. Uhanalaistuminen jatkuu kaikissa elinympäristöissä. Suurin osa uhanalaisista lajeista elää ensisijaisesti metsissä. Luontotyypeistä, eli lajien elinympäristöistä, jopa joka toinen on uhanalainen.

Luonto voi kuitenkin elpyä myös ihmisen muokkaamilla alueilla. Talousmetsiä ja ojitettuja soita ennallistetaan ja valjastettuja jokia vapautetaan. Lajirikkaita niittyjä ja ketoja vaalitaan arvokkaina. Haitallisten vieraslajien leviämistä voidaan rajoittaa.  Ihmisten on arjessaan helppo tehdä luonnon kannalta parempia valintoja, korjata ja kierrättää. On ymmärretty, että hyvinvointi ei ole sidoksissa kulutukseen. Vähemmän on enemmän. Luonto on enemmän. Tee luontoteko – Suomen luonnonsuojeluliitto (sll.fi)

PÖNTTÖMYYNNIT 2022

Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys valmistaa ja myy laadukkaita linnunpönttöjä, siilin talvipesiä ja lepakonpönttöjä. Tänä vuonna pönttöjä on myynnissä Halikon Prisman pihalla lauantaisin 26.3, 2.4. 9.4. 16.4. ja mahdollisesti vielä 23.4. klo 10–13.

Myyntimiehiksi jalkautuneilta hallituslaisilta voi myynnin yhteydessä kysellä esimerkiksi vinkkejä siitä, mihin pönttö kannattaa millekin lajille otollisimmin sijoittaa. Myyjinä ja pönttönikkareina toimivat Ssly:n hallituksen jäsenet. Valikoimasta löytyy perinteisten tinttipönttöjen lisäksi mm. telkän, kottaraisen ja lepakon pöntöt. Kätevä perheaktiviteetti tai lahjaidea on itse kasattava tinttipönttö. Hinnat ja kaikki 12 pönttömallia löydät yhdistyksen nettisivuilta.

Yhdistyksen talkoolaiset tekevät myös erikoispönttöjä tilauksesta mahdollisuuksien mukaan. Näin keväisin talkoissa on kiire, joten kysele ajoissa, jos tarvitset pönttöjä, joita valikoimistamme ei löydy. Tuotot käytetään paikalliseen luonnonsuojeluun. Maksu onnistuu käteisen lisäksi nyt myös kortilla.

Varastossa olevia pönttöjä voi ostaa myös etänä. Ota yhteyttä jari.lahteenoja@sarki.fi, puh. 040 033 2222 tai juri.suvitie@gmail.com, puh. 045 880 5076 ja sovi kaupoista.

 Kolopesijät kiittävät ja ottavat jokaisen asumuksen ilolla vastaan!

Tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaan!

Järjestämme myös erilaisia retkiä lähiseudulle ja tapahtumia tai koulutuksia jäsenistöä kiinnostavista aiheista. Ehdota retkikohdetta tai tapahtumaa, jonka voisimme järjestää.

Seuraa ilmoittelua:  https://staging.sll.fi/salo tai https://www.facebook.com/groups/SSLYJaljilla/ 

Ota meihin yhteyttä sähköpostilla salonluonto@gmail.com,   puhelimella: Juri Suvitie (pj): 045 880 5076

Kevätterveisin, SSLYn hallitus