Meren rannalla sijaitsevassa Salossa on 207 järveä ja muutama joki, joten melojalla on mistä valita.
Oma kestosuosikkini on syvällä uomassaan savisena virtaava Halikonjoki. Joen suistossa on yksi Suomen parhaita lintulahtia Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistyksen lintutorneineen. Matalan merenlahden ja kaislikon jälkeen rannat muuttuvat tiheän puistomaisiksi ja tunnelma on lähes eksoottinen. Vanhat puut kaartuvat kauniisti joen ylle ja tunnelma vaihtuu viikko viikolta keväästä syksyyn. Kiperiä tilanteita kaipaaville joki on tietysti turhan turvallinen, ainoa hiukan varottava paikka on joen keskiuoma kartanon jälkeen. Kun pysyttelee reunoilla, ei tarvitse pelätä pohjakosketusta. Halikonjoki on varma retkikohde myös tuulisella säällä: korkeat penkereet suojaavat tehokkaasti tuulelta. Alkukesän kohokohtia ovat yölaulajien konsertti ja syksyllä voi ihastella värikästä ruskaa.
Uskelanjokea ylös saattoi ennen meloa moottoritielle asti, mutta jääpadot katkaisivat reitin Moisionkoskeen. Pieneksi iltalenkiksi toki riittää vaikka Vuohensaaresta Moisionkoskelle, kaupunkia on mukavaa katsella välillä jokiperspektiivistä.
Teijon alueen järvet, Matildanjärvi, Sahajärvi ja Hamarijärvi ovat kaikki mukavia, turvallisia retkikohteita. Järvet ovat suhteellisen pieniä, joten ne sopivat parhaiten lyhyille päiväretkille, jossa rauhallinen luonnosta nauttiminen on pääasia. Rannoilla on leiripaikkoja, joissa voi pysähtyä nuotiontekoon. Eksyminen on pienellä järvellä vaikeaa, joten vesille uskaltaa ilman erityisiä navigointitaitoja tai – laitteita. Hamarijärvi on jo pitkään ollut lintujensuojelualuetta ja siellä pesii mm monia eri lokkeja, kuikka ja punasotka. Järven itäosassa on turvesärkkiä, joilla voi näkyä runsaastikin kahlaajia muuttoaikaan.
Pidempiä retkiä haikailevat ohjataan Enäjärvelle, josta sinnikkäästi meloen ja kanoottia tai kajakkia kantaen pääsee Nummijärven ja Kurkelanjärven kautta Kiskon Kirkkojärvelle, josta reitti jatkuu Kiskonjokea pitkin Saarenjärven ja Latokartanon koskien kautta mereen. Ja kaikkein innokkaimmille sopivat merireitit, mertahan riittää, jos kunto vain kestää.
Melontareiteistä saa tietoa mm. salo.fi -sivustolta tai melamogulit.com -sivustolta.