Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri

Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien päivä 16.6 vie luonnonystävät veden äärelle Kullaan Joutsijärven rantamille

Luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin Luonnonkukkienpäivän retki sunnuntaina 16.6. klo 8–13

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6. Yhteensä opastettuja kasviretkiä järjestetään 68 eri puolilla Suomea. Lisäksi muina päivinä järjestetään 10 retkeä. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä.

Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 2003. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2019 teemalajina ovat lumpeet. Lumpeet ovat kaikkien tuntemia vesikasveja, joilla on suuri, valkoinen kukka. Myös harvinaisia punakukkaisia lumpeita on tavattu muutamissa järvissämme. Suomessa kasvavat kaikki kolme Euroopan tavallista lummelajia; pohjanlumme, isolumme ja suomenlumme.  Vesiemme rehevöityessä ja pohjien pehmentyessä ne ovat paikoin runsastuneet.

Satakunnan luonnonsuojelupiirin keskikesän kasviretki suuntautuu Tammen tilalle Ulvilan Kullaalle

Lähtö su 16.6. yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä, Pohjoispuisto 7, klo 8.00. Jatkamme kävellen leveää metsäpolkua pohjoiseen kohti Vasonniemeä. Rantametsien kasvimaailma on yllättävän monipuolinen: kankaiden lisäksi lehtoja, reheviä korpinotkoja ja rantasoistumia. Vaateliaammasta metsälajistosta tutustumme mm. metsälehmukseen, lehtopensaisiin, kotkansiipeen, mustakonnanmarjaan ja lehtopähkämöön. Mukaan omat eväät, rannassa on makkaranpaistomahdollisuus. Säätilaan sopiva vaatetus, maastojalkineet ja hyttyskarkote!

Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ma 11.6. alkaen Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut, os. Valtakatu 11, 28100 Pori, puh. 044 701 1212. Avoinna ma–pe klo 9–15.15. Retki on maksuton.

Retken yhteyshenkilö: Janne Lampolahti puh. 044 455 8021.

Lisätiedot: Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri/Risto Vilen, p. 044 021 1838, satakunta@sll.fi

Luonnonkukkien päivänä 16.6 (ja muina päivinä) Suomessa järjestettävät retket:

staging.sll.fi/luonnonkukkien-paiva

Luonnonkukkien päivä sosiaalisessa mediassa:

Twitter: #luonnonkukat

Facebook: facebook.com/luonnonkukkienpaiva

Luonnonkukkien päivän retkillä jaetaan alla olevasta osoitteesta löytyvää materiaalia:

http://staging.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/tule-mukaan-toimintaan/luonnonkukkien-alasivut/retkimateriaali

Marja Haatanen, Luonnonkukkien päivän koordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 044 559 9755 luonnonkukat@sll.fi

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Kuva: Keijo Luoto