Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri

Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Syyskuun lopulla 2010 löydettiin ensimmäinen sopiva kohde suojelualueeksi Satakuntaan. Tällöin ostettiin kiinteistönvälittäjän kautta noin kuuden hehtaarin kokoinen alue, joka sijaitsee Noormarkun Poosjärven Itälahden etelärannalla, Keskisjoen molemmin puolin.

Alueeseen kuuluu tulvivaa rantaluhtaa sekä monipuolista sekametsää. Alueen osti Luonnonperintösäätiö ja sen rahoitti Satakunnan luonnonsuojelupiiri. Alueen nimenä säilyy tilan alkuperäinen nimi Tapiola.

Tapiolan suojelumetsä Poosjärvi. Kuva: Raimo Hakila
Kuva: Raimo Hakila

Lokakuussa 2010 Tapiolaa onnistuttiin laajentamaan pohjoiseen noin 3,5 hehtaarin lisämaalla, jossa puusto on erityisen koskematonta ja aarniomaista. Suojelualueen pinta-ala kasvoi lähes kymmeneen hehtaariin.

Itälahden pohjukan suojelu laajeni edelleen vuonna 2011, jolloin Tapiolan itäpuolelta ostettiin yhteensä yli 15 hehtaaria maata. Suojelualueen pinta-ala kasvoi noin 25 hehtaariin. Tämä alue koostuu suurelta osalta metsästä, jossa tulvien ansiosta on runsaasti lahopuuta. Metsässä viihtyvät tikat ja metsäkanalinnut.

Poosjärvi ja sen Itälahti ovat tunnettuja linturunsaudestaan, ja osa rannoista on suojeltu valtakunnallisen lintuvesien suojeluohjelman sekä Naturan kautta; puusto on kuitenkin ollut ”lainsuojatonta” ja metsästys sallittua. Säätiön kautta alueet saadaan täyden ja pysyvän suojelun piiriin.

Itälahden rantaluhdilta on vanhana aikana kerätty heinää, josta muistona on nähtävissä vielä ladonraunio Keskisjoen itäpuolella. Tulvivissa metsissä on paljon lehtipuuta, mikä on vetänyt puoleensa myös majavia. Paikoin Tapiolassakin näkyy majavan syömäjälkiä, ja Poosjärvellä ja Poosjoessa elääkin vahva euroopanmajavakanta.

Itälahden pohjukan etelärannalla sijaitseva metsäinen kallio on nimetty Terttu ja Kauko Kavantolan muistokallioksi.

MML:n karttapaikan linkki Tapiolan suojelualueelle: Tapiola

Tapiolanvainio

Suojelumetsät

Piirillä on luonnonsuojelurahasto, jonka tarkoituksena on edistää luonnon- ja ympäristönsuojelua. Rahastolla on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia…

Lue lisää
Porolansuo

Porolansuo

Luonnonperintösäätiö osti aivan vuoden 2017 lopulla Porolansuon palstan Harjavallasta. Luonnonsuojelupiiri tarjoutui rahoittamaan valtaosan…

Lue lisää
Arkinmäkeä

Arkinmäki

Luonnonperintösäätiö osti Rauman Sorkan kylässä sijaitsevan Arkinmäen 3,2 hehtaarin metsän lokakuussa 2014. Varat metsän ostoon lahjoitti…

Lue lisää
Tapiolanvainio

Tapiolanvainio

Tapiolanvainion 16 hehtaarin metsä Kokemäellä on harvinaislaatuinen, aarniomainen kokonaisuus, jonka Luonnonperintösäätiö osti maaliskuun…

Lue lisää