Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Vantaan yhdistys

Vantaa
Navigaatio päälle/pois

Val­ko­sel­kä­tik­ko­ja näkee nyt Vantaallakin

Valkoselkätikka kuvattuna Hattulassa 2.11.2019. Kuvaaja: Petri Hirva

Valkoselkätikoilla näyttäisi olevan meneillään jonkinasteinen vaellus. Myös Vantaalla on havaittu valkoselkätikkoja.

Tiira-havaintotietokannan mukaan Vantaalla on tehty loka–marraskuussa muutamia havaintoja valkoselkätikoista. Osa havainnoista on mahdollisesti myös salattu, jotta linnut saisivat olla rauhassa. Valkoselkätikkaa halutaan suojella, sillä se on vaarantunut laji ja siksi rauhoitettu. Vuosituhannen vaihteessa kanta oli alimmillaan, ollen vain 30–50 paria. Nyt kannaksi arvioidaan noin 200–250 paria.

Hyvä paikka kohdata kiertelevä valkoselkätikka – tai vaikkapa harmaapäätikka – on esimerkiksi talvituokintapaikka. Varsinkin rasvapötköt sekä läski ovat valkoselkätikkojen mieleen. Valkoselkätikat kilpailevat herkuista huomattavasti yleisempien käpytikkojen kanssa, jotka nekin nauttivat mielellään ruokintojen antimia. Hieman kookkaampi valkoselkätikka pystyy yleensä pitämään puolensa melko ärhäköiden käpytikkojen kanssa.

Kuvassa Hattulassa 2.11.2019 kuvattu valkoselkätikkanaaras. Kuvan kaunotar maisteli sekä läskiä että rasvapötköä. Rasvapötkö olisi ollut mieleisempi, mutta sitä vahti niin ärhäkkä käpytikkanaaras, että valkoselkätikka siirtyi suosiolla sivuun.

Lue lisää valkoselkätikoista:

Luontoportti: Valkoselkätikka

Suomen Luonto: Valkoselkätikkoja syksyn vaelluksella

HS 13.4.2019: Uhanalaisten valkoselkätikkojen määrä kasvaa

Teksti: Kaarina Aro

Kuva: Petri Hirva