Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Vantaan yhdistys

Vantaa
Navigaatio päälle/pois

Ampiainen, mehiläinen vai kimalainen? Mistä tunnistat pörriäisen?

Mehiläinen

SLL Vantaan yhdistys järjestää esitelmän mehiläisistä 29.11. klo 18.00 Tikkurilan kirjastolla. Silloin kuulemme lisää mehiläisten kiehtovasta maailmasta. Mutta kuinka tunnistaa mehiläinen muista raidallisista pörrääjistä? Tässä sinulle hieman apuja!

Mehiläiset ja kimalaiset ovat tärkeitä luonnon- ja viljelykasvien pölyttäjiä. Näin ollen ne huolehtivat osaltaan meidän ihmisten ruokahuollosta. Ampiaiset eivät ole pölyttäjinä mehiläisen ja kimalaisen veroisia, ne saalistavat monia sellaisia ötököitä, jotka ovat ihmisen kannalta haitallisia metsissä ja puutarhoissa.

Sitten siihen tunnistamiseen.

Mehiläinen. Kuva: pxhere.com

Mehiläiset ovat melko pieniä ja niillä on lyhyt, melko tiheä karvapeite. Väri vaihtelee kellanruskean, ruskean ja mustan sävyissä. Mehiläinen pistää vain hätätilanteessa, sillä sen piikissä on väkäsiä, jotka tarttuvat pistetyn eläimen ihoon niin tiukasti, että koko piikki myrkkyrauhasineen irtoaa, kun mehiläinen yrittää vetää piikkiä ulos. Näin ollen koko mehiläinen kuolee.

Ampiainen. Kuva: The Manic Macrographer, pxhere.com

Ampiainen on karvaton ja sillä on kapea ”ampiaisvyötärö”. Väritykseltään ne ovat musta-keltaisia, mutta värikuviot vaihtelevat lajista riippuen. Toisin kuin mehiläiset ja kimalaiset, ampiaiset voivat käyttää pistintään itsepuolustuksen lisäksi myös ruuan hankintaan ja ne tainnuttavatkin pistimellään mm. muita hyönteisiä toukkiensa ravinnoksi. Ne voivat häirittyinä pistää myös ihmistä herkemmin kuin mehiläiset ja kimalaiset.

Kimalainen. Kuva: Katja Lembidakis

Kimalainen on tästä kolmikosta pörröisin, sillä on tiheä, melko pitkä karvapeite. Kimalaiset ovat kooltaan isoja ja pitävät lentäessään matalaa surinaa. Ne ovat kuin lentäviä nallekarhuja. Väriltään ne voivat olla kelta-musta-valkoisia tai musta-punaruskeita. Kimalaisnaarailla on takimmaisissa jaloissa keltainen siitepölyvasu, jossa ne kuljettavat keräämäänsä siitepölyä pesään. Myös tarhamehiläisiltä löytyy siitepölyvasu.

Lämpimästi tervetuloa Tikkurilan kirjastoon kuuntelemaan lisää mehiläisistä ma 29.11. klo 18-19.30. Esitys myös striimataan kirjaston Youtube-kanavalla. Jos seuraat tapahtumaa etänä Vantaan kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla, pääset striimiin tästä: https://youtu.be/yaSjdNmcoTM

Lue lisää

Teksti: Katja Lembidakis, Vantaan luontokoulun opettaja

Kuvat: Katja Lembidakis ja pxhere.com