Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri

Etelä-Häme
Navigaatio päälle/pois

Niittytapahtuma Rengon Rautavuorella

Rengon Rautavuoren niittytapahtuma sujui poutaisissa merkeissä ja tapahtuma keräsikin noin 35 osallistujaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton vesivuoden teeman mukaisesti aiheena oli vesi- ja rantaluonto, johon tutustuttiin viereisen Rapalammen rannalla biologi Heli Jutilan ja maantieteilijä Karri Jutilan johdolla. Paikalla haaveili myös ludeasiantuntija Tuomo Vainio.

Sirkka Saukkola ja Timo Ylitalo huolehtivat osallistujien muonituksesta tikkupullan ja makkaran sekä kahvin kera.

Niittytapahtumassa järjestettiin ranta- ja vesikasviaiheinen tietokilpailu, ja perinteeksi muodostuneessa kukkamissikisassa kilpailivat ranta- ja vesikukat. Kauneimmaksi äänestettiin renkolaisten yksimielisyydellä pohjanlumme (Nymphaea candida). Rautavuoren sateisena kesänä pitkäksi venähtänyttä niittyä niitettiin piirin omilla sekä Metsähallitukselta lainaksi saaduilla viikatteilla.

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin tukemat perinnemaisemahankkeet ovat päättyneet, mutta kostean kesän yllätyksenä löysi Heli Jutila juuri ennen niittytapahtumaa kotipihaltaan Hauhon Akkijärvellä kahta lajia noidanlukkoja: ketonoidanlukkoa (Botrychium lunaria) ja ahonoidanlukkoa (B. multifidum). Tämä osoittaa, että omalla pihallakin niityn hoidolla voi saada pihalleen ilmestymään harvinaisia lajeja – kumpikin noidanlukko on uusimmassa uhanalaismietinnössä luokiteltu silmälläpidettäviin lajeihin.