Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri

Etelä-Häme
Navigaatio päälle/pois

Podcast luontomme suojelusta

Vesimerkillistä-podcastin kansikuva

Vesimerkillistä on Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin podcast, jonka ensimmäinen kausi syksyllä 2021 käsitteli vesiluontoa ja vesiensuojelua. Toisen tuotantokauden aiheena syksyllä 2022 ovat metsäluonto ja metsien suojelu.

Ensimmäinen tuotantokausi: vesiluonto ja vesien suojelu

Miten vesiluontomme voi? Mitä voimme tehdä lähivesiemme hyväksi? Miksi meidän olisi tärkeää toimia viimeistään nyt? 

Vesimerkillistä on syksyllä 2021 julkaistu Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin podcast, joka käsittelee veden mysteeriä, vesien suojelua ja Etelä-Hämeen vesiluontoa. Podcastissa tutustutaan alueen järvien, virtavesien ja pienvesien tilanteeseen ja pohditaan laajemminkin vesiensuojeluun liittyviä näkökulmia. Esimerkkitapaukset ovat Hämeestä, mutta jaksot sisältävät paljon yleistä vesiasiaa, joka pätee sisävesiin koko maassa.

Podcastin vieraina kuullaan ihmisiä, joille vesiasiat ovat tärkeitä. He ovat veden kanssa tekemisissä työkseen tai vapaa-ajalla – todennäköisesti molempia. Heiltä kysymme ehdotuksia, miten meidän tulisi ratkaista jo syntyneitä ongelmia. Podcastissa pöyhitään aihetta pohjamutia myöten.

Vesi on elinehtomme. Puhtaat vesistöt ovat arvokkainta kansallisomaisuuttamme. Maailmassa ei ole monta maata, jossa vettä voi juoda suoraan purosta tai maan alta pulppuavasta lähteestä. Yleisesti hyväksytty ajatus on, että vesistöjä pitää suojalla ja niiden tärvelemisestä tulee rangaista. Silti pilaamme jatkuvasti vesiä, niin yksilöinä kuin yhteisöinä. Miten tilannetta voisi korjata? Vettä myös tuhlataan surutta, ikään kuin se olisi ehtymätön luonnonvara, mitä suolaton vesi ei suinkaan ole. 

Podcastissa etsitään ratkaisuja siihen, kuinka voimme yhdessä muuttaa ihmiskunnan kurssin, ainakin omien lähivesiemme osalta.

Jaksot

  1. Syö särkiä, se parantaa järviä 13.9.2021 (kuuntele myös järvibonus)
  2. Paree on oja tukkia kuin joki 4.10.2021 (kuuntele myös virtavesibonus)
  3. Sua lähde kaunis kuuntelen 25.10.2021 (kuuntele myös purobonus)

Jaksot on jaettu Anchorin kautta yleisimpiin podcast-palveluihin, kuten Spotifyhin ja Applen podcasteihin.

Talvijaksot

Kevättalvella 2022 julkaistiin viisi lyhyttä jaksoa, joissa retkeillään talvisessa vesiluonnossa, palattiin syksyn asiantuntijahaastattelujen antiin ja kuultiin myös uusia vastauksia.

  1. Talvitunnelmia ja toiveuusintoja 1 vie pienvesien ääreen (18.1.2022)
  2. Talvitunnelmia ja toiveuusintoja 2 kertoo lähteiköillä kuhisevasta elämästä (25.1.2022)
  3. Talvitunnelmia ja toiveuusintoja 3 hämmästelee talvisiakin virtavesiä (1.2.2022)
  4. Talvitunnelmia ja toiveuusintoja 4 sukeltaa Vesijärven historiaan (8.2.2022)
  5. Talvitunnelmia ja toiveuusintoja 5 pohtii veden olomuotoja ja kertoo uutisia (15.2.2022).

Vesikoulu

Vesimerkillistä-podcastin Vesikoulua käytiin syksyn 2021 ajan luonnonsuojelupiirin Instagramissa. Vesikoulun vesiaakkoset opastivat vesistösanastoon, ja jaoimme paljon vinkkejä arkipäivän vesiensuojelutekoihin. Piirin Facebook-sivulla päästiin sukeltamaan myös podcastin tekijöiden kera Etelä-Hämeen vesiluontoon – voit selata podcastiin liittyviä päivityksiä kuvineen toki myöhemminkin.

Voit jatkaa keskustelua vesiasioista ja vesiluonnon ihmeistä kanssamme piirin somekanavissa aihetunnisteella #vesimerkillistä, ja halutessasi voit vaikka postata kuvan mielivesistöstäsi tai merkillisestä tai esimerkillisestä asiasta, johon törmäsit veden äärellä. Ihmetellään yhdessä veden mysteeriä myös podcastimme päätyttyä!

Tuotanto

Podcastin on tuottanut Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri, joka on Freshabit-hankkeen kumppani. Podcastin ovat käsikirjoittaneet ja toteuttaneet Silja Kononen ja Johanna Viitanen. Tekstisitaatit lukee Petri Rinne, ja äänen käsittelystä vastaa audiotohtori Tomi Taskinen.

Hankelogot

Vesimerkillistä on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden ja haastateltavien näkemyksiä eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä. Podcast-työryhmä on saanut työskentelyynsä tukea myös Suomen tiedetoimittajain liitolta.