Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri

Etelä-Häme
Navigaatio päälle/pois

Rantakäärme on harvalukuinen Etelä-Hämeen rannoilla

Rannikolla ja saaristossa tavallinen rantakäärme (Natrix natrix) elää kirjallisuuden mukaan Pori-Ilomantsi –linjan eteläpuolella. Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Hämeen piiri on vuoden kuluessa yleisökyselyllä kartoittanut rantakäärmeen esiintymistä Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Kyselyyn saatiin parikymmentä vastausta vuosien 2012 – 2014 havainnoista, ja ne vahvistavat Luonnontieteellisen keskusmuseon ylläpitämän Hatikka-tietokannan ja alueen luontoharrastajien antamaa käsitystä rantakäärmeen esiintymisestä eteläisessä Hämeessä. Keltaisista ”korvalaikuista” tunnistettava matelija esiintyy Luonnonsuojelupiirin toimialueella Kymijoen vesistössä Asikkalanselästä alaspäin sekä Renkajoen vesistössä. Yksittäishavainto tehtiin Vanajaveden vesistön yläjuoksulla Janakkalassa.

Vastauksista kuvastui historia, jossa käärmeitä vainottiin 1960-luvulle asti. Rantakäärme rauhoitettiin vuonna 1983, ja moni nykymökkiläinen suhtautuu vaarattomaan rantojen asukkiin suopeasti. Laiduntamisen väheneminen on toinen syy rantakäärmeen harvenemiseen. Luonnonsuojelupiirin kyselyssä muutama havainto ilmoitettiin hevos- ja karjatiloilta. Rantakäärme munii munia, jotka naaras jättää hautumaan rannalle ajautuneeseen kasvivalliin tai lanta-/lehtikompostiin. Joissakin havainnoissa kerrottiin taloon sisälle luikerrelleesta rantakäärmeestä. Mökin lämpöön hakeutuneen yksilön voi poistaa esimerkiksi pyydystämällä se varovasti ämpäriin: myrkytön rantakäärme ei pure, mutta äärimmäisessä hädässä se ulostaa pahanhajuista eritettä.

Kyselyn ohessa selvisi myös, että kyykäärme sekä jalaton lisko vaskitsa ovat Etelä-Hämeessä huomattavasti tavallisempia kuin rantakäärme.

Etelä-Hämeen rantakäärmeet lähtivät liikkeelle keväällä 11.5.2014 alkaen ja myöhäisin havainto ilmoitettiin 4.8.2014. Aikuiset käärmeet alkavat hakeutua talvehtimispaikoilleen kesälämpimien loppuessa elokuussa.

Lisää rantakäärmeestä ja muista maamme matelijoista kertoivat ”Suomen käärmeet ja liskot” –kirjan tekijät Jarmo Latva ja Lisse Tarnanen Luonnonsuojelupiirin järjestämässä matelijailtapäivässä Lahden kaupunginkirjaston auditoriossa 22.11. klo 12 – 15.