Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri

Etelä-Häme
Navigaatio päälle/pois

Suomi 100 – Etelä-Häme 6

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017 Suomen luonnonsuojeluliitossa
nostettiin valokeilaan sata luontohelmeä kautta valtakunnan

Luontohelmikohteilla järjestettiin vuoden 2017 aikana retkiä ja tapahtumia, joissa rohkaistiin kansalaisia, maanomistajia ja sidosryhmiä vaalimaan sitä, mikä luonnollisesti tekee Suomesta suomalaisen. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin alueelta helmikohteita
valittiin kuusi – kolme Kanta-Hämeestä ja kolme Päijät-Hämeestä.

 • Ahvenisto, Hämeenlinna
  Yli 50-vuotias luonnonsuojelualue sijaitsee kaupunkiasutuksen välissä ja on aina ollut kaupunkilaisille tärkeä ulkoilualue. Kaupungin suosituimman uimarannan rinnalla harjulta voi löytää maakuntatunnukset kylmänkukan ja ilveksen.
 • Evo, Lammi
  Etelä-Suomessa poikkeuksellisen laaja yhtenäinen metsäalue sisältää soita, järviä, lampia, lähteitä, harvinaista ja uhanalaista lajistoa. Hyvin varustetut virkistysreitit ja leirialueet houkuttelevat majavamaisemiin runsaasti kulkijoita Etelä-Suomesta.
 • Kaivostenoja, Hauho
  Erämainen harjukorpi- ja lehtokokonaisuus Poutunkankaan jäätikköjokitasanteelta Ruskeanmullanharjulle. Lähteistä alkunsa saava vesistö päättyy Särkemäjärveen, jossa sijaitsee valtakunnan suurimpia kelluvia saaria.
 • Nynäsinsalo, Heinola
  Laaja asumaton metsäalue kaupungin kupeessa, Jyrängönvirran ja Vierumäen Urheiluopiston välissä. Juustopolku ja Ilvesharjun reitti ovat tärkeitä ulkoilu- marjastus- ja sienestysalueita kaupunkilaisille ja Urheiluopiston asiakkaille.
 • Teivaa, Lahti
  Salpausselän, tuon maamme merkittävimmän geologisen nähtävyyden muinaisrannat näyttäytyvät edustavimmillaan kävelymatkan päässä vilkkaan kaupungin linja-autoasemalta. Luonnonsuojeluyhdistys on luonnostellut Teivaalan rinteeseen jääkausipolkua.
 • Tiirismaa, Hollola
  Kvartsiittivuori kohoaa Salpausselän mutkassa 140 metriä Vesijärven yläpuolelle ja on Etelä-Suomen korkein kohta – 223 m merenpinnan yläpuolella. Pirunpesän kalliorotko on hämmästyttänyt ulkoilijoita ja matkailijoita jo ennen itsenäistymistä.