Vesimerkillistä-podcastin ovat käsikirjoittaneet ja toteuttaneet Silja Kononen ja Johanna Viitanen osana luonto- ja ympäristöalan tutkintoaan. Tekijöillä on vahva luonto- ja retkeilytausta ja tekstien ammattilaisina pitkä kokemus monesta lajista niin faktan kuin fiktionkin saralla. Vesimerkillistä on heidän ensimmäinen audiototeutuksensa.
Hyvinkäällä asuva Silja Kononen kiinnostui käytännön vesiensuojelusta vasta aikuisiällä. Lapsuuden muistikuvissa järvet olivat kirkasvetisiä ja kesäretkien kosket kuohuivat vapaina. Asuminen eri puolilla Suomea avasi silmät näkemään myös vesistöjen kurjuutta. Viimeistään äidiksi tulo sai miettimään kemikaalikuormaa ja sitä, minkälaisen maapallon jätämme jälkeemme. Siljan esikuva kirjoittajana ja luonnonsuojelun saralla on edesmennyt isoisä, kirjailija ja sanomalehtimies Reino Rinne, joka tunnetaan Kuusamon koskisodista.
Hämeen järviylängöllä asuva Johanna Viitanen on kiinnostunut erityisesti pienvesien suojelusta, niin sanotuista metsälakikohteista. Hän kulkee harjumaisemissa pienten suppalampien ja rehevien lintujärvien rannoilla, purolehdoissa ja lähteiköissä. Hämeen karut erämaajärvetkin ovat tulleet tutuiksi. Luonnonäänien taltiointia Johanna on harrastanut kotinurkillaan jo ennen podcastia, ja kevättalvesta syksyyn 2021 hän on kulkenut pitkin eteläistä Hämettä keräämässä talteen monenmoista liplatusta ja loisketta, ropinaa ja solinaa.
Tekstisitaatit podcastissa lukee Petri Rinne, ja äänen säätämisestä vastaa audiotohtori Tomi Taskinen.
Tavoitat Vesimerkillistä-tiimin sähköpostitse osoitteesta vesimerkillista (a) gmail.com.
Vesimerkillistä on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden ja haastateltavien näkemyksiä eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.