Helsyviesti 1/01 2019
Oikein hyvää alkanutta vuotta!
Vuosi 2019 on käynnistynyt Helsyssä kaavavaikuttamisen, retkisuunnitelmien, luonnonsuojeluprojektien ja uusien yhteistyökuvioiden parissa. Tänäkin vuonna Helsy vaikuttaa vahvasti Helsingin ja pääkaupunkiseudun luonnon puolesta tehden yhteistyötä niin viranomaisten, kansalaisjärjestöjen kuin kaupunkilaisten kanssa.
Tule mukaan Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen vapaaehtoistoimintaan! Tehdään tästä vuodesta luonnonsuojeluvuosi.
Tässä Helsyn vuoden ensimmäisessä uutiskirjeessä on paljon mielenkiintoisia asioita ja tapahtumia – poimi ne kalenteriisi!
HELSYUUTISET JA HELSYN TULEVIA TAPAHTUMIA
TERVETULOA HELSYN TORPALLE TALVESTA NAUTTIMAAN!
Talvi näyttää vaihteeksi parhaat puolensa täällä etelärannikollakin. Helsyn Torppa Helsingin maaseudulla, Östersundomin Talosaaren vanhojen metsien keskellä on oivallinen paikka nauttia talvesta. Talosaari itsessään on mainio päiväretken kohde, ja kun merenlahdet nyt ovat jäässä, kauemmaksikin pääsee. Suksilla varsinkin – ainakin tätä kirjoitettaessa maaseudulla on hiihtokelit.
Torppa on hyvä linturetken kohde myös talvella. Talosaaren korpeilla on pesinnän valmistelut täydessä käynnissä, ja myös lehtopöllö on jo kuultu. Tiaisia voi katsella Torpan ruokintapaikalla, ja tikkoja näkee varmuudella Talosaaressa, joka on lahopuustoltaan Helsingin parhaita metsiä. Viime talven ennätys oli viisi (5) tikkalajia reilussa kahdessa tunnissa.
Muistanette, että Helsyn jäsenille Torpalla yöpyminen on maksutonta.
Tarkempi esittely Torpasta täällä: https://staging.sll.fi/uusimaa/helsy/tulemukaan/torppa
Julkisilla kulkuneuvoilla, busseilla 93 ja 841 pääsee Uutta Porvoontietä Talosaaren tiehaaraan, josta on noin 4 km kävely Torpalle, Talosaaren (Husön) ratsastuskeskuksen kautta. Koulujen lukuvuosina, arkisin pääsee puoliväliin bussilla 91. Vuosaaresta ja Mellunmäen metroasemalta Torpalle tulevat hyvät pyöräreitit, hienojen luonnonsuojelualueiden kautta.
Tiedustelut: helsy@sll.fi
TULE BLOGGAAMAAN!
Askarruttaako sinua jokin ympäristöasia? Sykkiikö sydämesi Helsingin luonnolle? Anna äänesi kuulua luonnon puolesta – tule Helsyblogin kirjoittajaksi! Helsyblogi esittelee monipuolisesti pääkaupunkiseudun luontoa, ilmiöitä ja ihmisiä luonnonsuojelun keskiössä ja sen ympärillä, sekä tarkastelee kriittisesti ja harkitusti päätöksentekoprosesseja. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä järjestösihteeriin helsy@sll.fi.
HELSYN TULEVAT RETKET
Voit tutustua Helsyn syksyn retkitarjontaan tarkemmin Tapahtumat– sivultamme. Ilmoittautumislomakkeet ovat käytössä retkiin, joihin se vaaditaan. Kyseessä on alustava retkiaikataulu, johon saattaa tulla muutoksia.
2.3.2019 TALVIRETKI SANTAHAMINAAN
Aika: la 2.3.2019 klo 13:00–17:00
Paikka: Santahamina, tapaaminen bussin 86 päätepysäkillä kasarmialueella
Jarmo Niemisen opastamana teemme perinteisen historia- ja luontoretken Santahaminaan.
Retki alkaa kasarmialueelta klo 13 bussin 86 päätepysäkiltä ja päättyy sotilaskotiin munkkikahville noin kello 17.
Mukaan mahtuu 30 retkeläistä, joiden tulee olla Suomen kansalaisia. Henkilötodistus on pidettävä mukana. Ilmoittaudu tämän linkin takaa (https://goo.gl/forms/agFOlxDpYHtJO0Fg2) .
Jää jonoon, jos retki on täynnä.
Mikäli joudut peruuttamaan, tee se sähköpostitse osoitteeseen reijonenmirja(ät)gmail.com.
Varusteet: Säänmukainen vaatetus, maastojalkineet, lämmintä juotavaa, eväät, istuinalusta ja kiikari, jos on. Eväät syödään ulkosalla.
15.3.2019 PÖLLÖ- JA TÄHTIRETKI VUOSAARESTA TALOSAAREN TORPALLE
Aika: pe 15.3.2019, klo 20:00 – 00:30.
Lähtöpaikka: Vuosaari, bussin 96 päätepysäkki Porslahdentien päässä, Porslahdentien ja Niinisaarentien risteys
Paluupaikka: Östersundom, Talosaaren Torppa
Lähdemme Vuosaaresta Porslahdentien ja Niinisaarentien risteyksestä ja vaellamme metsien läpi Porvarinlahden kautta Talosaaren Torpalle. Kuuntelemme yön ääniä ja katselemme tähtitaivasta.
Retki päättyy Talosaaren Torpalle, josta tulemme takaisin kimppakyydeillä. Voit halutessasi päättää retken jo Kantarnäsissa ja kävellä Talosaarentietä Uudelle Porvoontielle bussin 841 pysäkille.
Oppaat: Paul Segersvärd, television Luonto lähellä -ohjelman tekijä ja Tuukka Perhoniemi, tähtitieteellinen yhdistys Ursasta. Jos taivas on pilvinen, tähtiopastus jää pois.
Varusteet: Lämpimät vaatteet ja jalkineet, taskulamppu, tähtikartta, jos on, istuinalusta, eväät ja lämmintä juotavaa. Evästauko pidetään matkan varrella ulkona. Varaudu siihen, että metsäteillä voi olla lunta tai liukasta.
HUOM! Sopimuksesta voit myös yöpyä Torpalla ja seurata lintujen elämää seuraavana päivänä. Sovi asiasta järjestösihteerin kanssa, puh. 050 3011 633, helsy(ät)sll.fi
Retken vaativuus keskitasoa. Kulkuyhteydet aikatauluineen ja käveltävät kilometrit täydennetään verkkosivuillemme myöhemmin.
27.4.2019 VAELLUS NIITTYKUMMUSTA LEPPÄVAARAN KAUTTA LUUKKIIN
Aika: la 27.4.2019, klo 09:00-19:30
Kolme vaihtoehtoista lähtöpaikkaa:
klo 09.00 Niittykummun metroasema, länsipää, ylätasanne, matka Luukkiin 31,7 km
klo 12.00 Leppävaaran rautatieasema, raide 4, sisäänkäynnin yläpää, matka Luukkiin 22,7 km
klo 15.00 Uudenkyläntien bussipysäkki V1221, matka Luukkiin 13,1 km
Reitti on melko kaupunkimainen, mutta sisältää myös metsäosuuksia. Paikoin voi olla myös märkää ja liejuista, vaikka enimmäkseen kuljetaan hiekkateitä pitkin. Yllä mainittujen lähtöpaikkojen lisäksi reitillä on muutamia bussipysäkkejä, joissa voi luontevasti lopettaa vaelluksen.
Retken on arvioitu päättyvän kello 19.30 Luukissa. Etenemisnopeutena on käytetty noin 3,9 km/h, joka perustuu aiempiin kokemuksiin. Viimeiseen lähtöpaikkaan asti on aikataulusta pidettävä melko tarkasti huolta, mutta sen jälkeen aikataulu on enemmän viitteellinen.
Jokainen osallistuja vastaa itse omista eväistään, jaksamisestaan ja turvallisuudestaan. Retki vaatii hyvää peruskuntoa.
AJANKOHTAISTA KAAVOITUKSESSA:
Minkälaisia asioita sinä painottaisit, kun Helsingin seutua – sen liikennettä, asumista ja maankäyttöä – kehitetään? Vastaa kyselyyn viimeistään 18.1.2019
MAL 2019 on Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteinen suunnitelma Helsingin seudun tulevasta rakenteesta: tärkeistä solmukohdista, asumisen ja työpaikkarakentamisen sijoittumisesta ja kaiken yhteen liittävästä liikenneverkosta.
Suunnitelma on kuntien ja valtion valmistelema näkemys siitä, miten seutua pitäisi kehittää vuosina 2019–2050. Suunnitelmaluonnokseen voi ottaa kantaa tammikuun 2019 puoliväliin asti.
Kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/AEF948972591C01D
Suunnitelma: https://www.hsl.fi/sites/default/files/uploads/mal2019_ja_va_keskeiset_tulokset.pdf
Lue lisää MAL 2019: www.hsl.fi/mal
ASUKASTILAISUUKSIA ALUESUUNNITELMISTA
Tutustu ja vaikuta oman kaupunginosasi tekeillä oleviin aluesuunnitelmiin:Linkki
Seuraa Helsyn tekemiä kannanottoja Helsyn nettisivuilla
Helsingin maankäytön suunnittelusta löydät tietoa täältä:
Helsingin avoimet kuulutukset
https://kerrokantasi.hel.fi/
MUUTA
17.1. VAIKUTTAVA VIESTINTÄ – Viestintäilta yhdistystoimijoille
Aika: to 17.1.2019, klo 17.30 -20.00
Paikka: Itälahdenkatu 22 b
Mitä on vaikuttajaviestintä? Miten kehittää yhdistyksen sisäistä viestintää? Miksi yhdistyksen kannattaa viestiä toiminnastaan?
Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin viestintäillassa saat konkreettisia vinkkejä yhdistysviestinnän kehittämiseen ja pääset tositoimiin heti. Koulutuksen tarkoituksena on tarjota välineitä ja ideoita yhdistyksen oman viestintänsä kehittämiseen. Ilta on kaikille avoin ja maksuton
ILMOITTAUDU VIIMEISTÄÄN 16.1. Ursulalle. ursula.immonen(a)sll.fi tai puh. 044 258 0598
17.1. VIELÄKÖ MEILLÄ ON TOIVOA? AJATUKSIA ILMASTOAHDISTUKSESTA JA ETIIKASTA
Aika: 17.1.2019
Paikka: Työviksen Opistotalo, 205 Viipurinsali, 2. krs, Helsinginkatu 26, Kallio
Ilmastoahdistus ja toivo. TT Panu Pihkala. Millaisia muotoja ilmastoahdistus saa ja miten niitä voisi käsitellä rakentavasti? Mitä keskeisiä eettisiä kysymyksiä ja toimintalinjauksia ilmastonmuutos nostaa esiin?
25 – 26.1.2019 BIRDLIFEN PIHABONGAUS
BirdLifen Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.
1.- 31.1. VUODEN LUONTOKUVAT 2019
Aika: Näyttely avoinna 1.–31.1.2019 joka päivä kello 8–21
Paikka: Kameraseura Galleria Westissä Kaapelitehtaalla, Tallberginkatu 1, B-rappu, 2. krs
31.1. LONGINOJA – OJASTA PUROKSI -DOKUMENTIN ENSI-ILTA
Aika: 31.1.2019 klo 19.00
Paikka: Malmitalo
Ojasta puroksi dokumentti on tarina Malmilla sijaitsevan Longinojan kunnostamisesta Suomen tunnetuimmaksi taimenpuroksi puroyliaktiivi Juha Salosen kertomana.
Dokumentti on ennen kaikkea tarina siitä, miten yhden ihmisen päättäväisyys voi saada aikaan muutoksia kaupunkiluonnossa, ja kuinka Longinoja on kerännyt ympärilleen suuren määrän samanhenkisiä ihmisiä.
4. – 6. 2. LUONTO LAINASSA
Vietä Luonto lainassa viikkoa kirjastossasi! Luonto lainassa -viikolla muistetaan, että luonto on meillä lainassa ja siitä on pidettävä huolta. Tänä vuonna teemana on ilmasto. Voit myös itse järjestää ohjelmaa teemaviikolle. Ota yhteyttä lähikirjastoosi tai Helsyyn ja ehdota! Muista myös #luontolainassa !
3.11. – 12.5. JÄLKI – LUONTOKESKUS HALTIAN ERIKOISNÄYTTELY
Jäljen tarkoituksena on herättää ajatuksia, tarjota toivoa ja auttaa selviämään ympäristöahdistuksesta.
———–
Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenet:
Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla:
osoite, puhelinumero, sähköposti
Helpoiten pääset päivittämään omat tietosi
sll.fi sivustolta http://staging.sll.fi/site-actions/yhteystiedot kohdasta Sähköinen asiointi.
Kiitos!
Seuraava Helsyviesti ilmestyy torstaina 31.1.2019
Parhain terveisin,
Anna Kääriäinen
Järjestösihteeri
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys