Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Pirkkolan hakkuut törkeää toimintaa

Kaadettua metsää Pirkkolassa. Kuva: Sanni Seppo.

Mediatiedote 11.11.2020

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys: Pirkkolan hakkuut törkeää toimintaa

Pirkkolan kiistellyn liikuntahallihankkeen yhteydessä on aloitettu eilen rakennustyöt kaatamalla Keskuspuistosta runsaasti metsää. Hallihankkeelle on myönnetty rakennuslupa, mutta siihen liittyvä oikeusprosessi on vielä kesken. ”Hakkuiden aloittaminen kesken oikeusprosessin on törkeää toimintaa”, kommentoi Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Antti Halkka ja jatkaa: ”hakattua metsää ei saa koskaan takaisin – siksi töiden aloitus on jo vahingoittanut Keskuspuistoa olennaisesti.”

Myös lainsäädäntö edellyttää odottamaan lopputulosta. Vaikka hallinto-oikeus oli hylännyt hallista jätetyn valituksen, tiedossa oli, että asiassa on haettu valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Laki kieltää täytäntöönpanon, jos valitusperuste käy niiden myötä hyödyttömäksi: puiden ennenaikainen kaataminen vie tässä tapauksessa pohjan valitusperusteilta.

Pirkkolaan suunniteltu uusi liikuntahalli sijoittuisi nykyisen uimahallin länsipuolelle, Keskuspuiston kapeimpaan kohtaan. Hallin suurin ongelma onkin juuri sijainti: ”lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksia tukevaa hanketta on helppo kannattaa, mutta sen suunnittelussa luontoarvot olisi tullut huomioida paremmin – hallille löytyisi lähistöltä muitakin paikkoja”, kommentoi Halkka ja jatkaa ”on harmillista, että hallin uudesta sijainnista käydyt neuvottelut eivät edenneet”.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen mielestä kaupunkimetsien arvo niin ihmiselle kuin luonnollekin pitää huomioida entistä paremmin myös kaupungin päätöksenteossa. Erityisen arvokkaita ovat Keskuspuiston kaltaiset laajat, yhtenäiset alueet, joilla on suuri merkitys myös ekologisten yhteyksien kannalta. Siksi kaikkiin niiden pinta-alaa supistaviin hankkeisiin tulee suhtautua erittäin kriittisesti ja tarvittaessa on arvioita uudestaan myös vanhojen suunnitelmien järkevyyttä.

Lisätietoja:

Aapo Salmela, järjestösihteeri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys

helsy@sll.fi, 050 3011 633

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on Suomen luonnonsuojeluliiton suurin paikallisyhdistys, joka toimii Helsingin alkuperäisluonnon monimuotoisuuden ja ekologisen kestävyyden säilyttämiseksi sekä elinympäristön viihtyisyyden lisäämiseksi.