Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Metsä, jossa käävät itkevät ja kivet kulkevat pitkän matkaa – retken suunnittelua Sipoonkorvessa

Kevään kohinaa Byabäckenissä. Etualalla kirjoittaja Annemarje Salonen, taustalla reitin suunnitellut Harri Nygren. Kuva: Mirja Reijonen.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksessä toimii aktiivinen retkiryhmä. Olemme suunnitelleet jo kuukausien ajan lukuisia retkiä, joista hyvät jäsenemme, pääsette sitten aikanaan valikoimaan ne retket, joille haluatte osallistua. Ulkona järjestettävä retkitoiminta käynnistyy heti, kun voimme retket toteuttaa terveysturvallisesti.

Yksi retkistä suuntautuu Sipoonkorven pohjoisosaan reitille Byabäcken, Ängesböle, Bergströmin torppa, Fallträsk, Gillermossarna, Jöusjärv ja takaisin lähtöpisteeseen.

Teimme sinne 28.5. pienellä porukalla suunnitteluretken ja täytyy sanoa, että olipas elämyksellinen retki. Sipoonkorven pohjoisosassa ei näy isojen kävijämäärien luonnolle aiheuttamaa kulumista, jota valitettavasti Keskuspuistossa huomaa. Ilolla panimme myös merkille sen, että polulle kaatuneista puista oli sahattu lähes poikkeuksetta polun levyinen pätkä pois, jolloin vältyttiin siltä ilmiöltä, että ihmiset olisivat ryhtyneet muodostamaan uusi polkuja esteen ympärille ja näin huomaamattaankin edistäneet luonnon kulumista. Myös siistit ja toimivat pysähtymis- ja keittopaikat palvelevat alueella retkeileviä hyvin.

Sipoonkorven pohjoisosan metsät ovat luonnon oma oodi. Vihreyden eri sävyt kieppuivat syvästä heleään, niistä vastasivat mäntyjen syvän vihreät latvukset, lehtojen vaaleanvihreys ja maassa laajat sammalalueet, mustikka- ja puolukkamättäät ja paljon, paljon muuta. Puroja oli niin monenlaisia, että leikittelimme sillä, mitä ääntä ne pitivät: kuulimmeko lorinaa, lirinää vai solinaa. Jöusjärven rannalla seisoessamme oli kuin olisimme astuneet tšehovilaiseen näytelmään. Rikkumaton rauha, vain telkkä-äiti komensi poikuettaan. Reittimme varrella kohosi aina siellä täällä valtavia kallioita ja hetken päästä löysimme itsemme samanlaisen suon reunalta, joita tapaa Lapissa, tosin mittapuiltaan pienemmän.

Äsken kertomani on kovin yleispiirteinen kuvaus. Retkisuunnittelun helmi olivat tietenkin mukanani kulkeneet yhdistyksen oppaat. Voi sitä haltioitumisen määrää. Heiltä ei jäänyt mitään huomaamatta ja yhtäkkiä minäkin (joka pidän itseäni metsissä kulkijana ns. yleistarpoajana), huomasin kukkivan suokukan tai herkät raatteet. Ensimmäistä kertaa näin myös itkeviä kääpiä. ”Mikä kiven järkäle tuolla on”, kysäisin oppailtamme ja niin me kohta vilistimme yli mättäiden Viipurin rapakiven luo. Ajatella, että se on joskus tullut pitkän matkaa kaakosta aina tänne asti. Heidän ja muiden meidän luonto-oppaiden avulla teillekin käy varmasti sama kuin minulle: metsän kansa ikään kuin kohottaa päätään ja tulee teille esittäytymään. Sitä kansaa onkin sitten paljon.

Teksti: Annemarje Salonen

Kirjoittaja on Helsyn retkiryhmän ja hallituksen jäsen.

HUOM! Sipoonkorpeen pääsee nyt Hop-on Hop-off -bussilla 1.5.–15.11.2021 torstaista sunnuntaihin Vantaalta tai Sipoosta. Ks. reitti ja aikataulut: https://packalenbus.fi/

Retkelle reteesti 28.5.2021 kello 10. Kuva: Mirja Reijonen.
Kyynelehtivä kantokääpä ihastuttaa. Kuva: Harri Nygren.
Ukkoetana kestää korvasientä. Kuva: Harri Nygren.
Katsastetaan Ängesbölen laavun kamiina. Kuva: Harri Nygren.
Fallträskin kalliolla kannattaa evästellä. Kuva: Harri Nygren.
Kummallinen kääpä on kuvattava. Kuvat: Harri Nygren ja Mirja Reijonen.
Raate ei kuki kaikkien lampien rannalla. Kuva: Mirja Reijonen.
Gillermossarna on kaunis avosuo. Kuva: Harri Nygren.
Pitkä puro lähtee korkealta ylängöltä. Kuva: Mirja Reijonen.
Pieni on kaunista kun sen huomaa. Kuvat: Mirja Reijonen ja Harri Nygren.
Siirtolohkare oli rapakiveä rinkuloiden perusteella. Kuvat: Mirja Reijonen ja Harri Nygren.
Telkkäpoikue erämaisella Jöusjärvellä. Kuva: Mirja Reijonen.
Lahopuita jätetty luonnon monimuotoisuuden takia. Kuva: Mirja Reijonen.
Yhtä elämystä rikkaampina lähtöpaikalla Byäbäckenin sillalla kello 18. Kuva: Mirja Reijonen.
Reittipiirros (ruudunkaappaus).

Lisätietoa ja lähteitä: