Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Hyvinkään yhdistys

Hyvinkää
Navigaatio päälle/pois

LuMo – Niittyjä Hyvinkäälle – Avaa silmäsi luonnon monimuotoisuudelle kaupungissa

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys ry. (HYYSY) on käynnistänyt projektin, jotta Hyvinkäälle saataisiin lisää niittyjä kaupunkilaisten ja pölyttäjien iloksi ja luonnonkirjon lisäämiseksi kaupunkiympäristössä. Tarkoituksena on saada meidät näkemään luonnon monimuotoisuus! Mukaan ovat tähän mennessä liittyneet Hyvinkään kaupungin lisäksi myös Hyvinkään Seudun Omakotiyhdistys ja Hyvinkään kaupungin Martat.

Mukaan pääsevät kaikki, jotka haluavat edistää luonnon monimuotoisuutta kotipihallaan tai jossain muussa kohteessa. Mukaan ”niityttämään” kannustetaan siis myös yritysten ja taloyhtiöiden pihoja. Tai ehkä haluat tarjota parvekkeellasi tai asfalttipihalla kukkakeitaan pörriäisille kylvämällä niittykukkien siemeniä kukkalaatikkoon. Kaikki tavat luonnonmonimuotoisuuden lisäämiseksi kaupunkiympäristössä ovat tärkeitä ja hyväksytään mukaan osaksi projektia. Yhdistykset tai muut voivat myös ottaa hoidattavakseen kaupungin alueella olevan kumminiityn tarvittaessa Kaupungin Viheralueyksikön opastuksella.

Näin niitytetään
Niityn kehittymisen seuraaminen on palkitsevaa ja niittyjen hoitaminen on huomattavasti helpompaa ja hauskempaa ja pitkän päälle halvempaa kuin nurmikon ylläpitäminen. Osa niittykasveista vaatii kuitenkin pitkän ajan kehittyäkseen ja kukkiakseen, siksi niityn lajisto monipuolistuukin vuosien myötä.
• Aloita ”niityttäminen” valitsemalla pihan kuivin, valoisin ja vähäravinteisin paikka. Nurmikonkin voi muuttaa kukkaniityksi!
• Valitulla alueella lopetetaan nurmikon leikkuu, kastelu ja maan lannoittaminen. Hoidoksi riittää niittäminen kerran tai pari kesässä ja niittojätteen poiskerääminen.
• Maan köyhtyessä heinäkasvit vähitellen vähenevät ja kukkakasvit saavat enemmän tilaa. Jos haluat nopeuttaa prosessia, kylvä alueelle heinäkuun lopulla niittykukkien siemeniä.
• Niityn hoito vaatii vain vähän työtä ja paljon kärsivällisyyttä, joten tulevina vuosina voitkin suurimman osan ajasta käyttää niityn ihasteluun ja tarkkailuun. Jos haluat tuloksia nopeammin ja olet valmis tekemään alussa vähän enemmän töitä, katso ohjeet niityn perustamiseen maanmuokkauksineen Suomen Luonnonsuojeluliiton nettisivuilta https://staging.sll.fi/2019/05/31/perusta-pihaniitty/

Kyltti kertoo projektista
Koska niityn kehittyminen kestää vuosia, ne omakotitalot, yritykset, taloyhtiöt, yhdistykset tai yksityiset henkilöt, jotka lähtevät mukaan perustamaan niittyjä, saavat projektista kertovan kyltin. Kyltissä oleva logo on Hyvinkään Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun logokilpailun tuotos ja kuvaa hyvin niityttämisen määränpäätä; luonnonmonimuotoisuuden lisäämistä ja meille kaikille elintärkeiden pölyttäjäpörriäisten tekemän työn mahdollistamista.

Osallistu myös valokuvakilpailuun
Kun olet saanut kyltin, ota niitystäsi tai muusta panostuksestasi projektiin kuva ja lähetä se Hyvinkään Ympäristönsuojeluyhdistykselle hyvinkaa@sll.fi. Kuvat julkaistaan HYYSYn nettisivuilla staging.sll.fi/hyvinkaa/LuMo ja HYYSYn FaceBook-seinällä. Ja kuvien kesken järjestetään kesän jälkeen myös kilpailu, jossa voittaja valitaan äänestyksellä. Seuraa siis HYYSYn nettisivuja!

Katso erilaisten niittyjen hoito ja kehittäminen pihoilla ja kaupunkiympäristössä esitys (Auli Hirvonen) : Niityt ja niittyjen perustaminen MKN 2021 HYVINKÄÄ-1