Vesien lumo
Vesien merkitys ihmislajin elämässä on sadevedestä lähtien myös Keski-Suomessa arkitajuntaa suurempi -keskeinen, jättäen taakseen muun muassa kulttuurin. Muun luonnon ohella maakunnan vedet ovat merkittävä osa myös ihmisen maakuntaidentiteettiä (”Keitele vehmas ja Päijänne jylhä”). Vedet ovat usein keskeisiä ravinnonhankinnassa, taiteissa, kulkemisessa ja erilaisissa ajankäyttömuodoissa.
Vesiä on lähes 20 % maakunnan alasta. Rantaviivaa on yli 14 000 km. Vesien tilaa on maakunnassa saatu paikoin melkoisestikin paranemaan Lievestuoreen Liisan ajoista, monen muun tahon ohella ympäristöviranomaisten ansiosta.
Yleistä vesiensuojelusta tällä sivullamme. Alla olevista linkeistä pääset eräisiin vesiensuojelun osa-alueisiin Keski-Suomessa:
Rehevöityminen, sinilevät – Pienvedet, purot – Turpeenkaivuun valumat – Suojellaan Päijännettä – Nenäinniemen puhdistamon typpipäästöt Suomen suurimmat – Annetaan Tourujoen elää – Vesien tummuminen – Mikromuovi – Vesienhoidon suunnittelusta Keski-Suomessa
Tiesitkö, että
– Suomessa uhanalaisista eliölajeista noin 130 elää sisävesissä. Padot, vesivoimalaitokset ja myös vedenottamot ovat suurimpia uhkatekijöitä minille vesien eliölajeille, uhkatekijöitä ovat myös rehevöityminen ja vesien saastuminen
– Rehevöittävät valumat lisäävät myös vesistöjen hiilipäästöjä ilmaan (hiilidioksidi ja metaani). Suomessa järvisedimenttien hiilivarasto (650 milj t C) on kolmanneksi suurin luonnon hiilivarasto soiden (6 000 milj. t C) ja metsien jälkeen (puusto 800 milj t C, kivennäismaa 1 300 milj t C. Ympäristö ja terveys -lehti 5:2010).
– Maakunnassa sataa vettä keskimäärin noin 300 kuutiometriä sekunnissa, vuodessa noin 10 kuutiokilometriä. Tästä noin puolet poistuu haihtumalla.
– Railojen synty: jää kutistuu sivusuunnassa jopa metrillä pakkasen kiristyessä 10 astetta. Tällöin esimerkiksi 20 km pitkällä järvenselällä voi syntyä noin 20 metriä leveä railo. Tavallisesti kuitenkin syntyy monta pientä railoa.
Nykyinen vesilaki (voimassa 1.1.2012 alkaen).
- Keski-Suomen virtavesien tila ja tulevaisuus -webinaarin tallenne ja esitysmateriaalit (23.11.2021)
- Maakunnan vesienhoitosuunnitelma (VHS) ja -toimenpideohjelma vuosiksi 2022-2027, sekä muuta tietoa maakunnan vesien tilasta (K-S:n ELY-keskus).
- Äänekosken sellutehdaslaajennos täystuotantoon elokuussa 2018. Tehtaan vaikutuksista (diasarja 2015).
- Selvitys Päijänteen biosfäärialueen perustamisedellytyksistä. (2008)
- Purojen kunnostus (ympäristöhallinto).
- Vesikansalaisen opas (Lounais-Suomen ympäristökeskus 2007).
Luonnonsuojeluliitto Keski-Suomi on tehnyt vuodesta 2000 lähtien noin 20 kannanottoa, lausuntoa yms. vesiasioista yleensä. Näihin kannanottoihin
Lisäksi olemme tehneet vesiä koskevia kannanottoja mm. metsä- ja suoasioissa (omilla sivuillaan).