Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Kesäkisa: Missä kasvaa Pirkanmaan korkein, entä paksuin kataja?

SLL:n Pirkanmaan piirin kesäkisa 20.6.–20.8.2019

Tiedätkö oikein suuren ja vanhan katajan? Peittoaisikohan juuri tuo kataja kaikki muut Pirkanmaan katajat? Ota asiasta selvää ja ilmoita katajasi mukaan kisaan, jossa kilpaillaan pituudessa ja paksuudessa!

Katajan puuaines on kuin suomalainen sisu itse: se taipuu, mutta ei katkea. Suomen katajainen kansa on pärjännyt kuivilla ja karuilla mailla, kuten katajakin. Kataja kasvaa yleensä pensasmaisena, mutta sopivalla paikalla se voi vanhemmiten kehittyä puumaiseksi. Katajista löytyy metsiemme todellisia ikänestoreita, sillä katajat voivat elää 1000-vuotiaiksi. Vanhimmat nykyisin elävät katajat ovat siis tarkkailleet Suomen kehittymistä viikinkiajan lopulta saakka!

Katajan siniset marjat ovat todellisuudessa käpyjä. Pehmeillä kävyillä on hyvin monenlaista käyttöä riistan ja ginin maustamisessa, kansanlääkinnässä ja onpa niitä käytetty myös suojelemaan pahoilta hengiltä ja villieläinten hyökkäyksiltä.

Kataja (Juniperus communis), eli kotikataja, on sypressikasveihin kuuluva ainavihanta havupuu. Pirkanmaan katajat ovat metsäkatajia, sillä pienempikasvuista lapinkatajaa ei esiinny Kainuun eteläpuolella. Kataja voi kasvaa niin kalliolla, laidunmailla, kuin letoillakin, mutta se suosii niukka- ja keskiravinteisia metsiä. Kataja on monin paikoin hyötynyt ihmistoiminnasta, sillä se viihtyy valoisilla ja avoimilla kasvupaikoilla.

Kilpailuohjeet

Mittaa tai arvioi katajista korkeus ja ympärysmitta. Ilmoita pituus mielellään vähintään puolen metrin tarkkuudella ja ympärysmitta sentin tarkkuudella. Ympärysmitta mitataan 1,3 metrin korkeudelta, tai jos kataja on haarautunut tätä alempaa, paksuus mitataan haarautumiskohdan alapuolelta, rungon ohuimmalta kohdalta.

Ilmoita katajan tai katajien sijainti (mielellään kartalle merkittynä) niin tarkasti, että kilpailutyöryhmä löytää ne helposti tarkastusmittausta ja valokuvausta varten. Jos mahdollista, liitä mukaan valokuva katajasta tai katajista. Ilmoita kilpailukatajasi luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirille (Kuninkaankatu 39, 33200 Tampere / pirkanmaa@sll.fi ) 20.8.2019 mennessä ja liitä mukaan nimesi ja yhteystietosi.

Kilpailun tulokset julkistetaan syyskuun 2019 aikana. Voittajat ja erikoismaininnat palkitaan Luontokaupan tuotteilla.

Lisätietoja: järjestösihteeri Marjo Niemenmaa (040 515 4557 / pirkanmaa@sll.fi) ja Kari Järventausta (040 765 551 / juhani01@hotmail.com ).

 

Kisassa kerättyjä yhteystietoja käytetään ainoastaan kisaan liittyvässä tiedottamisessa.