Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­li­jat Erämessuilla Parkanossa 2019

Kesäkuun toisena viikonloppuna Parkanon urheilukentällä järjestettiin järjestyksessään toiset Erämessut. Erämessuille osallistuivat ensi kertaa myös Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri, Luonto-Liiton Hämeen piiri ja Ylä-Satakunnan ympäristöyhdistys, jotka jakoivat yhteisen teltan (4mx4m). Viikonlopun aikana teltalla oli eri aikoina töissä yhteensä 17 henkeä. Päivät venyivät pitkiksi.

Luontoyhdistysten yhteinen teltta. Kuva: Pirkko Huovila

Valmistelutyöt alkoivat jo viikkoja ennen piirin jäsensihteeri Marjon toimesta. Toukokuun 21. päivä pidettiin aloituspalaveri, johon osa osallistui Skypen välityksellä. Messuille hankittiin myyntitavaroita luonnonsuojeluliiton keskustoimiston Tuki ry:n Luontokaupasta. Pirkanmaalle tavarat kulkeutuivat piirin hallituksen jäsenen kyydissä, joka vieraili tyttärensä luona Helsingissä ennen messuja.

Messuille tehtiin monia julisteita, taulukoita ja tulostettiin materiaalia. Pirkanmaan piirille ja Luonto-Liiton Hämeen piirille hankittiin korttimaksut mahdollistavat i-Zettle-maksulaitteet. Muistettavaa lisättiin listaan sitä mukaa kuin tuli mieleen, mitä tarvitaan. Ja hyvin onnistui: mitään ei puuttunut.

Erämessuilla tehtiin paljon tatuointeja lapsille ja lapsenmielisille. Kuva: Marjo Niemenmaa

Helteisenä torstaina pakattiin viimein autot. Painavat telttaputket raahattiin kellarista, taittopöydät, myyntituotteet, lehdet ja esitteet soviteltiin kyytiin. Onneksi piirin aluesihteeri Anne pääsi silloin jo mukaan, sillä tavarat eivät olisi yhteen autoon mahtuneet.

Suosittu teltta loistopaikalla

Parkanossa ständin pystyttämiseen tulivat mukaan paikallisen Ylä-Satakunnan ympäristöyhdistyksen (YSY:n) aktiivit. Aurinko paahtoi, juomavettä kului, mutta kaikki olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Tatskojen laittoa harjoiteltiin.

Ylä-Satakunnan ympäristönsuojeluyhdistyksen ja Pirkanmaan piirin vapaaehtoisia. Kuva: Pirkko Huovila

Paikka teltalle oli ihanteellinen. Paikka urheilukentän kaakkoisreunalla oli väljä, lähellä suositun leirintäalueen ja koira-alueen porttia ja bajamajaa. Paikka oli ehkä parhaiten suojassa kovimmalta tuulelta ja pahimmalta paahteelta koko kentällä.

YSYläisillä oli hauska, paljon tietoa antava ja nerokas Hiilipörssi-peli, jossa vastaukset annettiin lätkimällä vaihtoehtoja kärpäslätkillä. Erityisesti ihmisten houkuttelussa kojulle kunnostautui opettajataustainen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Arja, joka kutsui perheitä ja kaveriporukoita ”lätkäpeliin” kisaamaan toisiaan vastaan.

Hiilipörssipeli. Kuva: Marjo Niemenmaa

Pirkanmaan Luontohelmet -pelissä aseteltiin kartalle vihjeiden perusteella vaikuttavia pirkanmaalaisia luontokohteita, ja se kiinnosti monia retkeilyä harrastavia erämessuilijoita. Luontoliittolaiset jakoivat monenlaista tietoa ja asennetta. Lapsille oli peliä ja arvausta. Opeteltiin luupin käyttöä. Piiriläiset laittoivat norppa-tatuointeja, jakoivat tietoa ja myivät tuotteita. Myös Luonto-Liitolla oli varainhankintaa. Teltta oli suosittu kaikenikäisten kesken.

Irtiotto arjesta

Parkano on pieni kaupunki kauniilla paikalla. Keskustaa hallitsee kaksi pääkatua, joiden varsilta löytyvät muun muassa yritysten UPM Metsä, Metsäparooni, Metsäkeskus, Stora Enso, Mhy ja Vapo toimipisteet. Puiset veistokset koristavat ITE-taiteen kesäkaupungin pääraittia.

Yksi suurimmista vientiyrityksistä on Fenno-Steelin pakoputkitehdas. Metallialan suuria vientiyrityksiä ovat myös Supersteel Oy, Kopar Oy ja Suomen Tekojää Oy. Parkanon uusi ylpeys koulu- ja kulttuurikampus Kaarna on juuri valmistunut. Vierestä löytyy jäähalli, josta jääkiekon MM-kultajoukkueen Toni Rajala on ponnistanut suuremmille jäille. Pääkadun varrella on kolme kirpputoria. Parkanon vaakunassa on mänty, jonka väreillä upea vesitorni on maalattu.

Piirin hallituksen jäsen Pirkko kertoo:

Henkilökohtaisesti Erämessut olivat minulle myös irtiotto arjesta, kuten olin suunnitellutkin. Kävin viereisen leirintäalueen uimarannassa kuusi kertaa uimassa, mikä oli aivan mahtavaa! Asuin reteesti hotellissa (itse maksoin) ja vietin rentoa elämää vain itseäni passaten.

Vapaa-ajalla käytiin uimassa. Kuva: Pirkko Huovila

Perjantaina kävelin näytteilleasettajien iltaan, jossa sain parhaimman makuista läskiä, mitä olen koskaan syönyt. Ateriaan kuului myös alkudrinkki, jota sain kolme lasillista. Yleisö pääsi paikalle klo 20. En kuitenkaan jaksanut jäädä kuin ekan bändin (Tohtori Karma) ensimmäisen session ajaksi, vaikka oli hyvää musaa. Myöhemmin olisi esiintynyt LeeWings. Ilta oli kuulemma jatkunut pitkälle aamuyön puolelle.”

Lauantaina oli vaikea valita kahdesta kebab-pizzeriasta. Nukuin päiväunet ja illalla lähdin baanalle ainoalle terassille, joka kylläkin meni kiinni iltayhdeksältä, kun valtaisa sade rakeineen kasteli. Toisessa ravintolassa oli karaokea. Siellä sain seuraa toisesta yksinäisestä ei-paikkakuntalaisesta ja lähdimme kolmanteen iltaravintolaan, eli Stageen. Tanssilattialla oli hyvin tilaa, sillä olimme lähes ainoat asiakkaat. Hyvän iltajumpan jorasimme, sitten nukkumaan!”, Pirkko nauraa.

Yhteistyössä on voimaa!

Myös toinen piirin hallituksen jäsen, Sari, oli vaikuttunut kokemastaan, vaikka oli paikalla vain sunnuntaina ja perjantaina loppupäivästä, ja edellä kuvatut iltamenot jäivät välistä.

Meillä oli todella hieno osasto. Vegaaniliitolta lainattu vihreä-valkoinen teltta oli hieno, samoin Luonto-Liiton iso metsäkuva-lakana. Luonto-Liiton väki hoiti hommansa hienosti ja teki meidän esittelypaikastamme todella onnistuneen kokonaisuuden. YSY oli teettänyt hienoja paitoja ihan messuja varten. Yhteistyöllä tämä homma toimi. En ole tajunnutkaan, miten paljon annettavaa Luonto-Liitolla on meille”, Sari kehuu.

Kolme yhdistystä mahtui hyvin samaan telttaan. Kuva: Anne Hirvonen

SLL:n kojulla riitti tasaisesti kävijöitä, ja monia hyviä keskusteluja syntyi. Esimerkiksi metsäkeskuksen uusi metsän- ja luonnonhoidon neuvoja kävi hakemassa materiaalia. Metsästäjäliiton toimihenkilökin tuli varta vasten ottamaan norppatatuoinnin”, Sari jatkaa.

Hallituksen jäsen Pirkko oli valmistautunut messuille panosvyöstä tehdyllä kukkaisvyöllä ja tuunaamalla norppapaidan omaan makuunsa sopivammaksi: ”Panosvyön kanssa en hörhöillyt lopuksi kuin puoli tuntia, mutta tuunattu paita näkyi joka päivä!”

Panosvyölle voi keksiä vaikka mitä käyttöä. Kuva: Pirkko Huovila

Tähän paikallisjärjestön YSY:n puheenjohtaja Arja toteaa: ”Tervetuloa hörhöilemään tällä porukalla kahden vuoden kuluttua uudelleen! Kyllä yhteistyössa on voimaa! :)”

Erämessut järjestetään Parkanossa seuraavan kerran vuonna 2021. Sitä ennen innokkaita luonnonsuojelijoita tapaa vielä monissa, monissa, monissa tapahtumissa!

Teksti perustuu Pirkko Huovilan kirjoitukseen, jota Sari Jaakkola ja Arja Pihlaja ovat täydentäneet. Anne Hirvonen editoi tekstiä.