Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Pirkanmaan pisin ja paksuin kataja kasvaa Pälkäneen Mälkilässä

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin kesäkisan voittajakataja rauhoitetaan luonnonmuistomerkkinä

 

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin kesäkisassa 2019 etsittiin tällä kertaa suurta katajaa. Kisan voitti suvereenisti Seija Koskisen mökkipihalla Pälkäneen Mälkilässä kasvava jättikataja, joka vei kisan molemmat sarjat: 15,2-metrinen kataja oli sekä pisin että paksuin 122 sentin ympärysmitallaan. Voittaja palkittiin kunniakirjalla, Suomen Luonto -lehden vuosikerralla ja kangaskassilla.

Jättikataja on virahtanut ennätysmittoihin otollisessa paikassa. Kasvupaikka mökkipihan perällä on ravinteikasta vanhaa laidunta.

”Mökin edellisen omistajan kertoman mukaan kataja oli metrin korkuinen, kun hän oli pikkupoika. Nyt miehellä on ikää jo kahdeksankymmentä”, Koskinen kertoo. Tällöin kataja voisi olla noin 90–100 vuotias.

Hiljattain katajaa varjostaneita puita on kaadettu, josta kataja on vielä virkistynyt. Latvaverso on venynyt pituutta ja joidenkin ruskettuneiden neulasten tilalle on kasvanut uusia. Puulla voi olla vielä satoja vuosia edessään, sillä Koskinen on päättänyt esittää katajansa suojelua luonnonmuistomerkkinä.

Jos omalla maallaan sijaitsevan vanhan puun haluaa suojella jälkipolville, kunnalle voi esittää puun suojelemista luonnonmuistomerkkinä. Luonnonsuojelulain 23 pykälässä luonnonmuodostuman suojeluperusteina mainitaan kauneus, harvinaisuus, maisemallinen merkitys, tieteellinen arvo tai muu vastaava syy. Avoimella paikalla kasvavat vanhat ja kookkaat puut/puuryhmät voivat kuulua myös maisemapuina rauhoitettaviin luontotyyppeihin (LSL §29).

Katajakisaan osallistui yhteensä 34 ilmoittajaa, joista osa ilmoitti useamman katajan. Yhteensä 14 suurinta katajaa käytiin tarkistusmittaamassa. Suurimmat katajat olivat yli 10 metriä pitkiä tai ympärysmitaltaan yli 90 senttimetriä paksuja. Eniten kilpailuun ilmoitettiin osallistujia Tampereen lähikunnista, erityisesti Kangasalta ja Pälkäneeltä. Voittajat palkitaan Luontokaupan tuotteilla. Onnittelut voittajille!

Lisätietoja Pirkanmaan suurista katajista voi lukea artikkelista Monimuotoinen ja -käyttöinen kataja piirin nettisivuilta.

Kilpailun tulokset:

palkintomitatpaikkakuntailmoittaja
1. palkinto: pisin ja paksuin122cm, 15,2mMälkiläPälkäneSeija Koskinen
2. pisin13,6mSaarikylätKangasalaSirkka Rapola-Saari
3. pisin12,7mHaltiaPälkäneRaimo Kollanen

2. paksuimmat, jaettu sija

 

112cmLavajärviHämeenkyröOiva Mäenpää
112cmAitooPälkäneJanne Ahola
erityismaininta: hyvin marjaisa(98cm, 8,2m)KuohenmaaKangasalaToivo Papinsaari
esityismaininta: paksuhaaraisin, todennäköisesti vanhin kilpailuun ilmoitettu4-haaraa, paksuimmat haarat 99cm, 90cmSelänsivuPälkäneJukka Jokinen

 

Tiedote on vapaa julkaistavaksi 9.10.2019.